avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Publicare imagini socante accident fara a cenzura ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Publicare imagini socante accident fara a cenzura cadrele explicite

Buna ziua!

La acesta legatura veti gasi un clip de 5 minute cu operatiunea de salvare in urma unui grav accident rutier, soldat cu pierderea a doua vieti omenesti (parintii) si ranirea grava a unei fete de 13 ani. ATENTIE, imagini cu impact emotional puternic. [ link extern ]

Fetita despre care facem vorbire imi este ruda mai indepartata, insa am vizitat-o dupa eveniment si e acasa la o matusa, in recuperare, ceea ce include terapie psihologica intensa.

Din cauza ca in urma tragediei si-a pierdut ambii parinti, momentan bunica face demersurile legale pentru a o lua in custodie, insa inteleg ca acestea nu s-au finalizat.

Tinand cont ca are acces la internet am facut imediat legatura cu clipul postat de asa-zisul site de stiri din orasul nostru, publicat inclusiv pe YouTube.
Daca tine de omenie sa intelegi ca fata ar putea viziona imaginile si ar fi groaznic pentru ea, am incercat sa iau legatura pe cale amiabila cu redactia si i-am rugat sa stearga macar de pe YouTube clipul, la fel cum mentionase si altcineva in comentarii (credeam ca tine de ratiune sa intelegi ca n-au ce cauta asa imagini explicite in spatiul public).

Am avut parte de un soc sa mi se raspunda ca "daca am sterge toate clipurile nu ar mai exista stiri". De parca o stire de acum o luna le aduce in continuare profit, si de parca, daca pui in balanta sanatatea psihica si refacerea fetei si cativa lei castigati din vizualizari, mai degraba banii vorbesc.

Sunt siderat de acest raspuns si, pana a completa un raport la YouTube in care sa ii rog sa stearga ei clipul atat timp cat proprietarul nu doreste, va rog sa ma sfatuiti ce optiuni legale am.

Am ceva informatii (usor neclare) legate de dreptul la viata privata, legate de faptul ca orice imagine in care apare o persoana fizica identificabila reprezinta "date cu caracter personal", iar publicarea acestora se face DOAR cu acordul neechivoc al celui ce apare in imagini, cu anumite exceptii. Stiu ca exista cateva exceptii legate de jurnalism, insa nu vad cum s-ar incadra acest caz! Va puteti da seama ca nu i s-a cerut acordul pentru publicarea imaginilor.

Daca situatia nu se incadreaza in lege, ce sanse am ca un judecator sa inteleaga motivul pentru care e urgent sa dispara din spatiul public acele imagini?

Atat timp cat bunavointa redactiei tinde spre 0, daca exista un temei legal, familia doreste sa actioneze in instanta pe respectivii "jurnalisti".
Sunt sau nu obligati sa cenzureze imaginile explicite?


Va multumesc mult anticipat!
Laurentiu Meauta

Cel mai recent răspuns: laurentiumeauta , utilizator 11:13, 5 Aprilie 2016
Filmarea este pe spatiul public iar minora nu poate fi identificata, poate fi identificat nr. autoturismului dar e pe spatiul public... Demersurile va costa bani si nervi si nu fac altceva decat sa adanceasca suferinta.
Raspunsul este al unui om tembel, numai un idiot poate sa spuna ca un accident de automobil este o stire, un jurnalist stie ce conditii trebuie sa indeplineasca un eveniment ca sa poata fi considerat o stire.
canalul youtube are implementat un buton "report" , l-ati folosit ?
Nu le puteti face nimic celor cu stirile pentru ca nu ei detin continutul. Ei doar au pus un link. Ei pot sterge stirea, dar daca canalul de YT nu le apartine, nu pot sterge video-ul. De asta au si tupeul nesimtit ( scuzati-mi franceza ) ca sa va ignore efectiv.

Ce puteti sa faceti e sa folositi optiunea de "Report" ( o gasiti in zona de detalii la videoul respectiv ) si sa raportati continutul pentru acte violente sau acte periculoase. Intrati apoi pe canalul respectivului si raportati-i si canalul.

Puteti contacta YouTube si astfel : [ link extern ]

Da-ti-le de inteles ca daca nu scot video-ul in urmatoarele 48 de ore vor avea parte de un proces in instanta pentru lezarea demnitatii.
Bună ziua din nou!
Mulțumesc mult tuturor pentru timpul acordat!
Revin cu următoarele completări:

1)
xRaven a scris:

Nu le puteti face nimic celor cu stirile pentru ca nu ei detin continutul. Ei doar au pus un link. Ei pot sterge stirea, dar daca canalul de YT nu le apartine, nu pot sterge video-ul.


Canalul de YouTube le aparține

2)
AlbertoTurbo a scris:

canalul youtube are implementat un buton "report" , l-ati folosit ?


Desigur, în 2 rânduri. Nu am primit, totuși, nici un răspuns de la ei.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Parodie / pamflet youtube MasterK MasterK Buna ziua! As dori sa stiu si eu in ce masura ar fi legal a parodia anumite persoane publice (politicieni / artisti / jurnalisti / vedete de televiziune) in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)