avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionare societate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionare societate


Buna ziua,

Am un SC iar de la inceputul anului treaba pe domeniul meu de activitate merge foarte greu si vreau sa o cesionez unei terte persoane, in tot acest timp am acumulat datorii catre bugetul de stat in valaore de 12.000 ron compusa din 2 amenzi si lipsa fondurilor pentru plata doar pe ultimile 3 luni a impozitului forfetar, tva si salarii.
Inafara de acestea firma mai avea un credit luat din 2007 si unul in 2008 dar din care pana in prezent am reusit sa le platim total datorii 30.000 lei , acum cateva zile am primit somatii pentru plata darilor catre stat in caz contrar se specifica ca va fii introdusa procedura de faliment.
Prima intrebare ar fii cum pot afla sau de unde pot afla daca a fost introdusa procedura de faliment?
Pe langa aceasta acum 2 zile o printr-o persoana cunoscuta ma intalnesc cu o terta persoana fizica care este spune el este dispus sa cesioneze el firma din motive stiute numai de el si care pe mine sincer nu ma privesc, atunci eu i-am spus ca am datorii la stat si la banci el zice ca e de acord si asa si ca va da la notariat o declaratie prin care isi asuma el plata datoriilor, sa nu va mai plictisec voi formula intrebarea.
Este posibil asa ceva, care este ordinea documentelor ce documente trebuiesc intocmite si unde pentru acesiona legal acesata firma, este legala cesionarea unei firme cu datorii pentru ca nu vreau sa am probleme?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 19:33, 8 Septembrie 2009
Poate ca cesionarea doar a unor parti sociale ale societatii cu scopul de a salva societatea de la faliment, dvs. pastrand controlul activitatii, cel putin pana cand societatea se redreseaza , ar fi mai indicat.Ulterior, puteti ceda si restul partilor sociale "aceluiasi tert".
Nu cred ca se va opune la inregistrarea cesiunii la registrul comertului, atat timp cat percepe un "comision".
Trebuie insa sa aveti in vedere ca raspunderea administratorilor poate fi atrasa in caz de faiment pentru faptele petrecute in perioada in care a exercitat functia de administrator. prin urmare, dvs scapati momentan de problema, cedand partile sociale ale firmei, insa in cazul in care firma intra in faliment si se va cere atragerea raspunderii administratorilor, dvs veti putea fi tras la raspundere pentru perioada in care ati detinut aceasta functie.
Bineinteles, asta numai daca vor fi intrunite in cazul dvs conditiile atragerii raspunderii patrimoniale ale administratorului , in conditiile art. 138 din legea 85/2006:
"(1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns în stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a)au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b)au facut acte de comert în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c)au dispus, în interes personal, continuarea unei activitati care ducea, în mod vadit, persoana juridica la încetarea de plati;
d)au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e)au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit în mod fictiv pasivul acesteia;
f)au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetarii de plati;
g)în luna precedenta încetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, în dauna celorlalti creditori.
(2)Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu înlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3)Comitetul creditorilor sau creditorul care detine mai mult de jumatate din valoarea tuturor creantelor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin. (1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, în raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta la alin. (1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin. (1) ameninta sa se prescrie.
(4)În caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp în care si-au exercitat mandatul ori în care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa. Persoanele în cauza se pot apara de solidaritate daca, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii".
Buna seara,

Vreau sa cesionez firma fratelui meu si sa imi fac eu alta neplatitoare de t.v.a..Am fost la notariat si mi s-a spus de acolo ca notariatele nu fac astfel de acte ori eu stiu ca fac. De ce am fost refuzata? a aparut vreo lege care le interzice sa faca astfel de acte? Si daca da, pot merge direct la rerg. comertului sa fac cesiunea sau trebuie sa apelez la un avocat? Si ce acte imi trebuie?

Va rog, ce ma sfatuiti sa fac avand in vedere ca nu stau prea bine cu banii si voi fi nevoita sa fac asta in doua "rate' ca sa zic asa?
Va multumesc mult, mult!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale ginan ginan Stimati Domni, Am nevoie de un sfat inante de a contacta un avocat In ce consta problema mea ,am detinut un srl care a inregistrat pierderi la stat ... (vezi toată discuția)
Cesiune neinregistrata la registru comertului popescu123 popescu123 Buna Ziua, In urma cu 6 ani am facut un act de cesiune parti sociale la un SRL catre asociatul meu de atunci, actul fiind inregistrat la un notar, nu si la ... (vezi toată discuția)
Cedare srl cu datorii cristinahajdu cristinahajdu Buna seara, Am nevoie de niste lamuriri daca ma poate ajuta cineva... Tatal meu are(a avut) o SRL(unic asociat)......anul trebut in septembrie a introdus in ... (vezi toată discuția)