avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriere executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriere executare silita

Buna seara! o intrebare din partea unui total nepriceput intr-ale dreptului sau a procedurilor juridice: Parintii mei au avut un proces cu asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc - au castigat in prima instanta, cat si la recurs. In urma acestui proces, parintii mei trebuie sa primeasca din partea asociatiei o suma de bani.

timpul a trecut, acum eu incerc sa imi dau seama daca mai suntem sau nu in acei 3 ani in care se poate executa silit, intrebarea este din ce moment sunt calculati acei 3 ani, din momentul pronuntarii primei sentinte sau din momentul pronuntarii recursului? sau exista o data de comunicare a primei sentinte (de fond) din momentul in care incep sa curga cei 3 ani?

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 11:47, 15 Aprilie 2016
Cu privire la ultimul paragraf și cu permisiunea colegilor moderatori din „Executare silită” vă spun că în forum nu se stabilesc relații profesionale. Puteți contacta specialiști accesând Catalogul Consultanților sau trimițând o ofertă pe Platforma de Servicii AvocatNet.ro. Găsiți link-uri la pct. 2.6 din regulamentul de postare în Forum:
www.avocatnet.ro/content/tag...
În altă ordine de idei, nu puteți să primiți mesaje private pentru că nu v-ați confirmat contul.

Revenind la speță, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Sub imperiul cărui Cod de procedură civilă s-a desfășurat litigiul? Trebuie să îmi spuneți dacă procesul a început înainte sau după data de 15 februarie 2013.

2. Vreau să știu sigur dacă hotărârea de fond a fost atacată cu recurs. Poate că a fost atacată cu apel. Foarte multă lume confundă căile de atac și este firesc să fie așa.
Revenind la speță, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Sub imperiul cărui Cod de procedură civilă s-a desfășurat litigiul? Trebuie să îmi spuneți dacă procesul a început înainte sau după data de 15 februarie 2013.

2. Vreau să știu sigur dacă hotărârea de fond a fost atacată cu recurs. Poate că a fost atacată cu apel. Foarte multă lume confundă căile de atac și este firesc să fie așa.

1. sub imperiul codului vechi, prima sentinta s-a pronuntat la 17.10.2012

2. da, a existat doar recurs, care a fost respins. recursul s-a pronuntat la data de 28.05.2014 (decizie civila).

Mi-am verificat si profilul pentru a putea primi mesaje private, va multumesc.
Conform Codului de procedură civilă de la 1865, hotărârile care puteau fi atacate doar cu recurs erau definitive. Hotărârea pronunțată de instanța de fond în 17.10.2012 este definitivă iar cea pronunțată de instanța de recurs în data de 28.05.2014 este irevocabilă.

În actualul Cod de procedură civilă nu mai există noțiunea de hotărâre irevocabilă, ea fiind oarecum înlocuită cu noțiunea de hotărâre definitivă. Am spus „oarecum” pentru că nu există identitate între hotărârile irevocabile pronunțate conform Codului de procedură civilă de la 1865 și hotărârile definitive pronunțate conform Codului de procedură civilă în vigoare, dar asta este o altă discuție.

Părerea mea este aceea că avocatul dvs. are dreptate și că dvs. trebuie să vă adresați unui alt executor. Mai jos aveți art. 8 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
ART. 8
De la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, referirile din cuprinsul actelor normative la hotărârea judecătorească "definitivă şi irevocabilă" sau, după caz, "irevocabilă" se vor înţelege ca fiind făcute la hotărârea judecătorească "definitivă".

[editare la cerere]
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2016
Admin, administrator
Să îmi fie cu iertare, dar eu consider că executorul are perfectă dreptate.
Înțeleg că avem o hotărâre de primă Instanță, dată fără drept de apel, deci defnitivă, conform prevederilor art.377 alin.1 pct.1, vechiul Cod pr.civ.

Conform art. 376 vechiul Cod pr.civ. această hotărâre este executorie.
Implicit, de la momentul comunicării ei curge termenul de prescripție.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã miki70_is miki70_is Ce cale de atac are la îndemână una dintre părţile aflate în proces civil după ce a avut loc recursul în care s-a dat o [b]hotărâre irevocabilă[/b] ... (vezi toată discuția)
Terrmen executare silita? IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI buna ziua imi poate spune cineva, va rog, care este intervalul de timp dintre emiterea unei sentinte civile definitiva si irevocabila si momentul in care pot ... (vezi toată discuția)
Când este definitivã hotãrârea? ion.escu ion.escu Va salut. Nu am primit încă prin poştă hotărârea finală a instanţei într-o cauză ce s-a încheiat prin luna mai-aşa cum apare pe saitul ... (vezi toată discuția)