Un magazin non stop si /sau bar-restaurant
aflat in imediata proximitate a unui bloc de locuit ( 7-10 m) pe domeniul public .
Are nevoie de acordul locatarilor direct afectati pt a obtine autorizatie de functionare?
Unde se poate ataca acesta autorizatie temporara daca activitatea deranjeaza ordinea si linistea publica?
La mine situatia ar fi urmatoarea: in 2016 m-am mutat intr-un bloc la etj 1, la parter fiind un magazin alimentar, cu program zilnic 8:00-22:00. Exact sub dormitorul meu, magazinul are amplasate mai multe frigidere, lazi frigorifice si congelatoare pt produsele ce le comercializeaza. Cand m-am mutat in 2016, eram deranjat in primul rand de vibratiile produse de aparatele respective iar apoi, in al doilea rand, de zgomotele produse de aparate. Am vorbit cu proprietarul magazinului care mi-a zis ca va rezolva situatia in scurt timp. In cateva luni a vandut afacerea si a venit altcineva in locul sau, preluand afacerea cu tot cu mobilier si anticele frigorifice, producatoare de zgomot si vibratii. Am vorbit cu noul proprietar si i-am spus istoricul cu vechiul proprietar. Dupa ce a incercat sa rezolve/repare personal aparatele in cauza (fara succes!), dupa cam doua-trei luni a adus un frigotehnist care a rezolvat total vibratiile iar zgomotul a scazut considerabil, aproape ca nu se mai auzea nimic. In timp, zgomotul a reaparut, chiar daca nu la intensitatea de acum doi ani. In plus, de cam doua luni, magazinul ramane deschis in fiecare zi pana pe la ora 24:00 (ca proprietar al apartamentului de deasupra, nu trebuia sa fiu intrebat daca sunt de acord?), ora la care se aud usi trantite, lazi trase, zgomote specifice activitatii de inchidere a magazinului iar cateodata se aud angajatii cum se striga intre ei. La ora 19:00 nu era o problema dar la ora 24:00 reprezinta o problema.
Cum eu nu am nimic impotriva magazinului, vreau ca nici activitatea magazinului sa nu ma afecteze in apartamentul meu, asta insemnand ca dupa ora 22:00 sa nu mai aud zgomotele mentionate mai sus.
Concret, o sa ma duc la proprietar sa-i zic din nou de aparatele ce fac zgomot (sa le repare, sa cumpere altele noi etc) si o sa-l intreb in baza carei aprobari a prelungit activitatea magazinului. Ce nu mi-e clar este, in cazul in care proprietarul magazinului refuza sa repare aparatele producatoare de zgomot (sau sa cumpere altele noi), la ce institutii ale statului sa ma adresez in vederea impunerii acestei masuri. Sunt un om constructiv si prefer o solutie amiabila, fara amenzi, de aceea vreau sa-i spun concret proprietarului de magazin ca este mai ieftin pt el sa schimbe doua "fiare vechi" decat sa vina in control institutia X care-i va da amenzi poate si pt alte nereguli iar in final il va costa dublu sau triplu. Exista obligatia legala ca peretii, tavanul si podeaua magazinelor sa fie fonoizolate sau cu membrane vibroizolatoare? In magazinele cu aparate frigotehnice podeaua nu ar trebui sa fie tare (ex: gresie) deoarece vibratia se propaga prin peretii laterali si ajunge la vecini, in alte apartamente.
Notificare, solicitarea unei copii de pe documente, aratarea disconfortului, insa nu vad deranjul caracteristic pentru o unitate comerciala, nu e descris. Institutie care sa verifice zgomotul nu este. Este politia, asadar daca activitatea comerciala depaseste realmente un nivel normal, sunati la politie. Ma indoiesc, insa nu stiu suficient situatia.