avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nerespectare hotarare judecatoreasca incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nerespectare hotarare judecatoreasca incredintare minor

Buna ziua!
As dori sa stiu ce se poate face in cazul in care parintele caruia i-a fost incredintat minorul impiedica relatiile celuilalt parinte cu copilul sub diverse pretexte: ca nu i-a placut copilului la domiciliul celalalt pentru ca parintele l-a pupat pe fata (desi copilul e mereu fericit si nu manifesta nici o reticenta fata de nimic/nimeni), ca a racit pentru ca parintele a fost cu copilul in parc, ca i-a aparut o dermatita pentru ca parintele i-a permis copilului sa fie pictat pe fata intr-un centru de joaca unde si ceilalti copii erau pictati, pentru ca copilul este constipat, pentru ca nu doarme la domiciliul parintelui celuilalt intre orele 13-15 si doarme la 17, pentru ca are comportament ciudat prin prisma faptului ca minorul repeta ca parintele celalalt are masina si lista poate continua. Au tot fost gasite motive si scuze de toate genurile. Mentionez ca hotararea este definitiva din octombrie 2015. Unul din termenii stabiliti era sa se ia copilul alternativ, de Craciun si Pasti. Parintele caruia i-a fost incredintat copilul si-a exprimat dorinta in a pastra copilul la domiciliu sau de Craciun, urmand ca celalalt sa il ia de Pasti. Inaintea sarbatorilor pascale primul parinte a anuntat ca nu permite luarea copilului din motivele enumerate mai sus.
Un alt termen stabilit era ca parintele sa ia copilul in anumite weekenduri ale lunii, de vineri pana duminica. Se permite luarea copilului doar cateodata, cateva ore sambata, copilul dorind sa mearga acasa cand se face seara pentru ca asa i-a zis parintele celalalt. Duminica nu se mai raspunde la telefon, deci nici o sansa de vazut copilul Cum pot proceda?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:49, 27 Aprilie 2016
Este posibil ca puiul sa fie schimbat dupa vizitele la dumneavoastra. Va iubeste, sunteti tatal lui, daca e trist e posibil sa fie asa nu pentru ca a fost traumatizat la dumneavoastra ci pentru ca ii este dor si ii lipsiti.
Sunt un tata extraordinar de grijuliu si totusi fi-miu a facut toate belelele cand era singur cu mine. Dermatite, cazaturi rele, indigestii. Chiar imi zicea a mea ca nu mai pleaca in delegatii. Iar ea e mult mai lejera cand sta cu el si totusi piticul nu pateste nimic. Probabil daca am fi fost divortati mi-ar fi sarit si mie la beregata. Insa daca situatia ar fi fost invers, cred ca as fi gandit lafel si anume de ce copilul pateste ceva doar cand e cu ea. Iar la 4 ani inca are sistemul imunitar destul de crud cat sa va faca o gramada de lucruri, asa sunt copii.
Actionati foarte bine si cu multa maturitate. Daca lucrurile nu se indreapta suntem aici sa va ajutam cu alte sfaturi pentru a rezolva situatia.
Asta a fost doar prima etapa :)
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
When, utilizator
Ce e trist..e ca de fapt momentele in care copilul chiar a fost bolnav sau a cazut si a fost nevoia de atentia medicului, s-au intamplat in prezenta ei si a mamei ei. Eu nici o secunda nu le-am acuzat.
Dar cand invoca anumite stari de rau ale copilului dupa vizita, refuza sa mergem la doctor. De ce?
Consiliere la Protectia Copilului. E cel mai bine sa aveti discutia aceasta cu doamna, de fata cu cei de acolo. In cazul in care nu se va rezolva, va va fi de ajutor pentru demersurile viitoare.
Intre timp insa informati mama si va prezentati la programul de vizita, de preferat cu un martor care sa nu fie din familie si care sa poata depune marturie mai tarziu despre refuzul acesteia de a respecta sentinta.
Cand iesiti cu minorul iarasi e indicat sa aveti niste martori care sa poata prezenta ce se intampla cand cel mic e la dumneavoastra.
Iarasi, daca nu rezolvati problema puteti cere la Protectia Copilului ca predarea copilului pentru legaturi personale sa se desfasoare la sediul lor. Asa, o sa aveti o dovada de necontestat in instant ca mama nu respecta sentinta si ca alieneaza copilul.
Daca nici asa nu aveti success incepeti demersurile pentru executare si plangere penala impotriva mamei.
In cel mai rau caz o sa ajungeti la penalizari si la actiune din partea DGASPC pentru decadere a acesteia din drepturile parintesti.

Din pacate decaderea din drepturile parintesti nu se petrece nici macar in cazul parintilor, ca sa le zicem asa, a caror copii sunt lasati nemancati, nesupravegheati si netrimisi la scoala. A fost luata in discutie decaderea unei mame care si-a abandonat sugarul intr-o sacosa. Eu personal nu as vedea ce e de discutat aici. Decadera ar trebui sa fie imediata, pentru astfel de gesturi.
Reincredintarea minorului este o varianta "buna". Daca copilul e de varsta scolara sunt bune sanse, sau in cazul dvs daca ajunge la acea varsta fara sa reusiti intre timp sa ajungeti la o intelegere pe cale amiabila, ca sa puneti "cruce", scuzati exprimarea, programului de vizitare. Daca mama, comportandu-se intr-atat de nefiresc, ii va spune copilului "tata vrea sa te ia de la mine pentru totdeauna, sa ne desparta, sa nu o mai vezi pe mama etc" si alte asemenea orori, va asigurati varianta ca acel copil nu va mai pleca veci cu dvs nici pana la coltul strazii si o sa va urasca (personal) din inima!
Sfaturile domnului When sunt de urmat. Nu e nevoie de o bomba atomica ca sa rezolvati problema unei muste. Luati-o mai usurel si incercati cu vorba buna, cat se poate. Chiar si la DGASPC eu in locul dvs as apela dupa ce i-as comunica (in scris) doamnei intentia dar si disponibilitatea mea de a gasi o solutie noi singuri, ca parinti, fara interventia altora.
Nu in ultimul rand, pentru "dermatite, indigestii etc" e nevoie de dovezi prin inscrisuri medicale, nu ajung simplele afirmatii ale mamei.
Si ma intorc iarasi la nevoia de logica: zice domnul against pas ca daca mama ar avea nevoie de bani (referindu-se la pensia de intretinere) banii dati de tata vor conta, iar daca mama nu are nevoie de banii tatalui (adica are) nu va conta contributia dvs, ba mai mult, banii dvs vor fi folositi de mama pentru plata avocatilor. Pai daca are mama bani isi plateste avocatii cu sau fara contributia tatalui, si isi intretine copilul singura, cum a facut-o si pana in prezent. Discutia asta ar putea fi valabila daca tatal plateste o pensie de 200 de lei in loc de una de 2000 de euro. Poate asta sa faca o diferenta in cazul unei mame cu bani. Dar daca tatal plateste 450 sau 600 de lei, in loc de 200 de lei, ce sa spun, plateste mama avocatii cu diferenta. E amuzant.
In schimb, plata unei pensii de intretinere ridicole va fi un criteriu de evaluare a dvs de catre copil, cand acesta va deveni matur. Iar asta va ramane scris si greu de combatut.
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2016
proastasatului, utilizator
Apreciez preocuparea domnului pentru copil.
Nu vreau să intru în detaliile decăderii părinteşti a unei mame care şi-a crescut singură copilul cu ajutorul unei ridicole contribuţii la creşterea şi educaţia copilului de 167 lei lunar, în timp ce se lăuda că e director pe ţară a unei multinaţionale, fiindcă umila mea părere este că acel domn ar trebui decăzut din drepturile părinteşti, nu mama. Acel copil este un copil inteligent, frumos crescut, este un copil fericit. Sunt copii maltrataţi, copii folosiţi ca sursă de profit prin cerşetorie şi prostituţie, sunt copii ai străzii - societatea ar trebui să se preocupe de acei copii şi condamnaţi acei părinţi.
Domnului îi recomand să se poarte frumos cu mama copilului, să-i ceară părerea în privinţa copilului, chiar dacă ştie ce trebuie să facă, să nu întreţină conflictul şi dacă uneori copilul este retras sau nu vrea să plece cu el fără mama, nu păţeşte nimic dacă merg la o plimbare şi cu mama, chiar dacă este prezentă şi o nouă parteneră a domnului. Totul se poate rezolva amiabil.Spun asta fiindcă am fost martora unor relaţii perfecte copii-tătici în urma separării, în care copiii mergeau la părintele cu care nu locuiau constant fără nici o programare, iar la evenimentele importante din viaţa copiilor, au fost prezente familiiile extinse atât al mamelor, cât şi al taţilor. De exemplu, la nuntă, mireasa a împărţit dansul cu tata în două-prima dată a dansat cu tatăl biologic, apoi cu tatăl vitreg; sau copilul, venind acasă de la şcoală, dacă la el acasă nu era nimeni, a mers la tata, bunica, să stea cu ei şi să-şi facă temele.

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)