avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Facturi achitate si neintroduse
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Facturi achitate si neintroduse

Am efectuat reparatii la terasa blocului, le-am platit deoarece avem resurse financiare, fond de rulment si fond de reparatii. Nu am introdus insa facturile in lista curenta de plata deoarece inca mai aveam cheltuieli de incalzire aferente sezonului rece. As vrea sa stiu daca putem introduce facturile achitate deja, in lunile urmatoare, in listele de plata, astfel incat cheltuielile sa fie cumva echilibrate, distribuite uniform si in lunile in care intretinerea este mai scazuta, vara de exemplu.

Exista o regula privind introducerea in lista de plata a facturilor achitate, dar neintroduse ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2016
mic57, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:33, 8 Mai 2016
Cea mai buna cale este sa hotarati in AG sa se reintregeasca fondul de reparatii (inteleg ca este deja stabilit la o suma anume) dupa fiecare lucrare cu suma cheltuita.
In lege nu se prevede o procedura anume in cazul acesta, dar nici nu se interzice, asa ca se merge pe principiul: ceeace legea nu interzice este permis.
@mic57

Dv. faceti o confuzie intre evidenta in scripte a fondului de reparatii si modul cum este el folosit si alimentat cu bani cash.
Orice factura, fie ca este de utilitati curente, de cheltuieli administrative, de reparatii, salariile, toate acestea se platesc din Activ (casa sau banca).
Evidenta fondului de reparatii se gaseste in Pasiv.

Daca ati hotarat in AG sa mentineti intact fondul de reparatii (in evidenta din registrul fondului de reparatii nu se scade niciodata nicio suma), inseamna ca in Pasiv nu se face nicio modificare prin scadere si atunci nu mai vorbim despre utilizarea sau nu a fondului de reparatii, ci doar teoretic.

Faptul ca doriti sa incasati deodata sau in rate lunare o cheltuiala facuta pe o reparatie, asta presupune ca deodata sau in rate lunare sa puneti pe lista de intretinere suma totala sau rata respectiva in dreptul apartamentelor, astfel incat o data cu plata utilitatilor sa fie achitata si reparatia pe care ati facut-o.

Acum, o factura emisa de prestator o puteti pune deodata pe prima lista de intretinere de dupa cheltuiala sau o puteti imparti in cateva rate.
In cazul in care optati sa o recuperati in rate trebuie sa tineti o evidenta stricta a totalului de acoperit, a ratelor puse pe liste, a restantelor neachitate la fiecare lista si la fiecare apartament, a incasarilor lunare si de catre fiecare apartament.
Sfatul meu este sa puneti intreaga factura o data pe lista si deindata, iar fiecare sa-si achite cum poate, eventual impuneti un anumit numar de luni in care fiecare locatar sa trebuiasca achita in intregime cota care ii revine.
Se vor gasi unii care dispun de bani si atunci va vor plati toata cota lor individuala, altii mai sarmani isi vor imparti suma in mai multe rate.
Pe parcursul acestui numar maxim de luni nu penalizati aceasta cota, dar incepeti sa penalizati sumele ramase neincasate dupa depasirea termenului maxim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2016
elga50, moderator
disponibilitatea baneasca este modul de manifestare a fondului de reparatii.
Dumneavostra, cand ati facut lucrarea, ati diminuat fondul de reparatii.
Asa cum au spus si altii aveti optiunea sa reintregiti fondul de reparatii pentru o alta destinatie. Dar puteti si sa nu mai faceti acest lucru. Depinde de ce hotareste adunarea generala.
Cand s-a luat decizia constituirii fondului de reparatii nu s-a fixat o anume intrebuintare, ci pur si simplu s-a fixat o anumita suma. Intre timp, suma s-a marit cu penalizarile de intarziere la plata intretinerii, care desi nu intra efectiv in fondul de reparatii pot fi folosite pentru reparatii, deci e cam acelasi lucru.

Banii sunt in cont la CEC si nu numai banii din fondul de reparatii ci si cei din fondul de rulment. Treptat-treptat am diminuat suma "disponibil in casa" indemnand vecinii sa plateasca intretinerea prin OP, in contul asociatiei. Eu sunt presedinte al asociatiei si procedez in acelasi mod. Astfel, banii intra in cont, iar facturile se achita numai cu semnatura mea alaturi de cea a administratorului. Am norocul sa avem un administrator foarte corect iar eu din fire sunt cam zgarcit...

In concluzie, inteleg sa procedura nu este nelegala, scopul meu fiind acela de a preda la sfarsit de mandat acelasi fond de reparatii ca la alegeri. Ceea ce se cheltuie intre timp se achita din disponibilitati, din "casa" sau "cec", iar ulterior cheltuielile sunt repartizate prin lista de plata, cat mai uniform si de preferinta in perioada cand intretinerea este mai scazuta, atunci cand nu se distribuie caldura. Genul acesta de uniformizaare a cheltuielilor le face mai usor de suportat, cam asta e ideea.

In tot cazul, ca presedinte, am vrut sa ma asigur ca in sine, nu este incorect ca, sa zicem, o factura de reparatie la terasa de 4.000 lei s-o esalonez pe patru luni "in rate" de cate 1000, desi factura a fost platita la executant integral, evident.
Este corect asa cum ati inteles. Ori o puneti pe toata pe o singura lista de intretinere, ori o impartiti in cateva rate.
Pana la urma, daca nu penalizati aceasta suma de ce n-ati pune-o toata pe o singura lista?
Poate sunt unii care pot plati mai repede si sunteti castigati.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)