avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negocieri sub salariul minim brut??!!??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negocieri sub salariul minim brut??!!??

De curand, la societatea la care imi desfasor activitatea, am intalnit urmatoarea problema:
o persoana incadrata cu studii superioare pe post de inginer, al carui salarui brut i-a fost stabilit sub cotat de 1200 ron atat cat prevede legea,ca ar trebui sa primeasca o persoana cu studii superioare , intrebare .... e legal ??!!?? e normal ???

SI inca un aspect un tehnician cu 20 de ani de experienta in domeniu are un salariu brut de 675 ron , as dori sa stiu daca aceasta grila de salarizare este normala sau nu . Astept raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:44, 13 August 2009
grace, art. 41 (3) lit. d) din CCMNU prevede spor ptr vechime in munca de minim 5% ptr 3 ani vechime si maxim 25% la o vechime de peste 20 ani.

deci, instanta nu poate face altfel decat la lege. acolo unde legea face distinctie si instanta face distinctie.
bine bine... dar tot nedumerita sunt :(

daca sunt angajator si toti angajatii mei cu vechime peste 3 ani primesc doar spor de vechime de 5%, ( adica si cei cae au vechime de 15 sau 20 sau 25 de ani), sunt eu cu ceva in afar legii, adica a acestei reglementari din CCMUN?

De ce ar acorda instnat angajtului meu cu vechime de 21 de ani un spor de vechime mai mare, respectiv de 25% din moment ce eu sunt tinuta doar la acorda un spor incadrat intre un minim si un maxim, nu ma obliga nicaieri legea sa fac o grila de acordare diferita a spporului functie de vechime ;)

Si totusi unii au obtinut asa un spor in intsnat, din ce am auzit pe forum ...
prevederile cuprinse in CCMUN au caracter minimal. toate detaliile se vor stabili prin negociere cu angajatorul atunci cand se incheie CCM la nivel de societate.
CCMUN prevede, deci, ca la o vechime in munca de peste 20 ani voi da spor de vechime de 25%.
asa cum prevede ca la vechime de peste 3 ani dau 5%. cum voi imparti diferenta de procente (de la la 25%) pe intervale de vechime este problema fiecarui angajator si a repezentantilor salariatilor sau sindicatelor.

situatie este oarecum similara cu acordarea unui nr de zile de concediu de odihna. si acolo se prevede limita minima. restul se stabileste prin negociere
da, dar obligatia de "maxim 25% la o vechime de peste 20 de ani" este respectata daca acord 5% pentru aceasta vechime, corect, nu? ;)
daca stam sa interpretam (putin aiurea) este respectata obligatia aceasta ... CCMN prevede maxim 25 % pentru cei cu o vechime de peste 20 de ani ... dar nu prevede minimum pentru aceasta vechime ... ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus :)

Alte discuții în legătură

La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Salarizare absolvent studii superioare, bugetar dros dros Sunt absolvent de studii superioare, promotia 2009/2010, cu licenta, si sunt nou angajat, primul loc de munca, intr-o institutie bugetara, incepand cu luna ... (vezi toată discuția)