avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... expertiza contabila
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

expertiza contabila

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi indicati procedura completa si legala in situatia in care o asociatie de locatari,doreste sa afle starea financiara si juridica a asociatiei de la infiintare (inregistrare ANAF0pana in prezent.De luat in calcul ca presedintele actual nu este de acord ,iar casiera -administrator a amenintat ca luni isi da demisia.Asta dupa ce niste sume uriase se rostogolesc (500 000)ca si penalitati nerepartizate.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:46, 15 Mai 2016
activ ------------------------ pasiv


115 838 penalitati locatari --------------- 599 414 furnizor caldura penalitati
402 792 penalitati necalculate
353 587 debite locatari


am incercat sa atasez si in privat ,am inteles ca nu se poate ,partial cam asa arata ceea ce incerc sa inteleg la sf 2014.Intrebarea care se mai pune este ce se intampla ,daca este facuta corect ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
teisoara, utilizator
Cum a spus si moderatoare este bulibășeală in privința contabilitții și ca să te indrepți impotriva cuiva va trebui să vă faceți ordine in contabilitate și să stabiliți cine este vinovat .
In facturile de la furnizori aveți de plată , restanțe și penalizări va trebui să faceți bilantul contabil să stabiliți suma restanta si penalizări de la furnizori .
Va trebui să verificați daca banii adunați din cheltuieli au fost facute plățile catre furnizori sau nu .
Daca este de vină adm. deschideți proces iar Instanța va dispune efectuarea unei expertize contabile ( nu mai vechi de trei ani ) pentru stabilirea prejudiciului .
teisoara a scris:
Nu am inteles nimic,stim doar ca,conturile asociatiei sunt blocate,

Poate gasiti in asociatie un contabil sau economist care pot citi si intelege documentele contabile.
Cine a blocat conturile asociatiei si ce inseamna acerst blocaj? Ati avut bani in cont si au fost luati de un furnizor?

Ca sa nu va incurcati in situatia activ-pasiv va sugerez sa verificati cateva situatii simple, situatii care nu necesita studii economice:
- verificati situatia furnizorilor; daca exista fise ale furnizorilor la asociatie, acestea ar trebui sa aiba fiecare un sold; luati legatura cu fiecare furnizor (3-4 sunt de toti intr-o asociatie) sa va trimita, sa va elibereze o fisa a clientului (a asociatiei dumneavoastra); va elibereaza aceasta fisa pe cati ani vreti dumneavoastra din urma pentru ca este interesul lor sa clarifice situatia.
- verificati ultimile liste de plata si de acolo puteti vedea sumele restante de plata pe fiecare scara si pe asociatie; acestea ar trebui sa fie apropiate ca valoare de cele datorate furnizorilor.
- verificati fisele individuale ale proprieatrilor si constatati daca soldurile individuale corespund cu cele de pe listele de plata pe categorii: intretinere, repartii, restante, penalizari...

Din aceste cateva situatii simple puteti constata, de exemplu ca sumele comunicate de furnizori ca le datorati, sunt egale cu cele repartizate pe listele de plata, caz in care situatia este corecta. Sau puteti constata diferente enorme intre acestea si atunci nu e in regula.

Altfel din analiza unei situatii de activ pasiv la o anumita data, poate intocmita si incorect, nimeni nu poate spune daca in asociatia dumneavoastra sunt nereguli in gestionarea banilor.

Angajare unor specialisti care sa verifice, sa refaca pe o perioada indelungata actele contabile ale asociatiei, se poate face daca se decide in comitetul executiv sau daca acest comitet nu vrea, se poate hotari in adunarea generala, eventual odata cu alegerea altui comitet executiv, alt presedinte..., dar totul costa, costa mult, iar cheltuiala trebuie suportata de toti proprietarii, avand in vedere ca e solicitarea lor, ca e spre binele lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criteriul penalitatilor se aplica si la furnizor ? BEN46 BEN46 S-a incasat de la un restantier o suma mare de bani , iar in situatia activ -pasiv figuram la furnizor cu aceeasi suma de penalitati ... (vezi toată discuția)
Disputã: președinte vs administrator pe tema administrãrii fondurilor. morgan morgan Bună ziua! Doresc ajutor, dacă se poate, în lămurirea unor probleme găsite într-o asociație de proprietari. Pe scurt, am fost ales ca ... (vezi toată discuția)
Preluarea actelor de la o asociatie de proprietari adrian_mihai_covaci adrian_mihai_covaci sold activ pasiv;include in activ ca restanta si valoarea penalizarilor de 0.2% ce trebuie incasate pe langa cele de la furnizori? (vezi toată discuția)