avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu minim pe economie

Sa marit sal minim pe economie,angajatorul nu a facut nimic in acest sens ,nu ne-a adus nimic la cunostinta ceva scris act aditional ...... ce este de facut in acest aspect. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 15 Mai 2016
Puteti depune o sesizare la ITM, in acest sens.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

HG 1017/2015
Art. 1
Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.

Art. 2
(1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.

(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin inspectoratele teritoriale de muncă județene și al municipiului București, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.
.....

Codul Muncii
art.260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei;
......
d) stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
....
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
@adrian577
Conf art 164 alin 4 CM "Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului".

Actul aditional se intocmeste doar in situatia modificarii CIM prin negociere intre parti. Daca angajatorul nu doreste sa modifice salariul la un nivel mai ridicat decat salariul minim stabilit prin HG, atunci nu cred ca veti avea parte nici de negocieri si nici de act aditional in acest sens.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
Florin Cioca, Consilier juridic
adrian577 a scris:

... nu ne-a adus nimic la cunostinta ceva scris act aditional ...... ce este de facut in acest aspect. Multumesc


In acest caz, se emite o decizie a angajatorului care trebuie adusa si la cunostinta salariatilor.
@adrian577
...... ce este de facut in acest aspect

Cred ca pe dvs va intereseaza ce puteti face in acest sens.
Sesizati angajatorul cu privire la obligativitatea lui de a va informa cu privire la modificarea salariului minim. Daca nu isi respecta aceasta obligatie legala, atunci puteti sesiza ITM-ul.
ITM-ul ,chiar daca va fi sesizat pe acest aspect, nu are cum sa-l sanctioneze pe angajator pentru acest fapt.

Alte discuții în legătură

Ingrijitoare la o gradinita darkside darkside Se poate ca o persoana care lucreaza ca ingrijitoare la o gradinita sa aiba salariu de incadrare de 675 lei si in ciuda faptului ca ar trebui sa aiba spor de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim brut pe economie la firmele particulare samuraro samuraro as dori sa stiu daca si firmele particulare sunt obligate sa mareasca salariul minim brut pe economie din 2015, cel de 1050 lei. (vezi toată discuția)
Noul salariu minim pe economie LongJohn LongJohn Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, noul salariu minim este aplicabil pentru toti angajatii, inclusiv pentru cei care activeaza in domeniul privat? Am o ... (vezi toată discuția)