avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Separare / Infiintare asociatie de propietari - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Separare / Infiintare asociatie de propietari - Refuzul furnizorilor de a da avizul necesar

Solicit ajutorul vostru intr-o problematica discutata mai putin sau chiar deloc. Sunt propietarul unui apartament din sectorul 5 al Capitalei, intr-un bloc stradal compact alcatuit de fapt din 3 blocuri. Unul dintre cele 3 blocuri este separat cu asociatia de propietari de multi ani, iar celelalte doua blocuri sunt constituite intr-o singura asociatie de propietari (la care sunt membru si eu si care in urma cu un an era de locatari). Din nenumarate motive, incepand cu facturi umflate mascate de penalitati si pana la nepasarea cu accente de nesimtire a administratorului si a presedintelui "afacerist", cumulate cu datoriile mari ale primului bloc (detin 80% din datoria totala a asociatiei catre furnizori) ne-am mobilizat un nucleu de cateva persoane din cel de-al doilea bloc cu intenta de a ne separa de cei de la primul bloc infiintand o alta asociatie doar pentru blocul nostru.
Am discutat cu locatarii si din discutii am avea acceptul majoritatii dar ne lipseste avizul furnizorilor. Doi dintre vecini (care urmeaza fi propusi pentru functiile de administrator si presedinte) au fost la APANOVA si cei de acolo le-au spus ca daca presedintele nu este de acord si daca noi cei care vrem sa ne separam nu avem datoriile achitate integral la zi, nu se poate. Si daca tot ne-am dusp-acolo ne-a solicitat sa trecem noi si pe la presedinte sa-i spunem ca nu i-a dus actele de infiintare a asociatiei de propietari ... Stupefactie totala! Si uite-asa ne-a linistit. Preciez ca exista apometre si contoare separate la toate utilitatile pentru cele doua blocuri. Intrebarile mele:

1. Cum reusim sa combatem legal apatia si reaua intentie a furnizorilor in aceste demersuri?
2. In cazul adunarii pentru constituirea noii asociatii daca nu reusim sa strangem prezenta de 50% + 1 (imposibil daca nu tai utilitatile vreo saptamana) exista cadru legal ca dupa 3 incercari sa facem cu oamenii prezenti si sa umblam cu tabelele pe la ceilalti propietari care nu reusesc sa ajunga la sedinte? Nu ar putea fi aceasta situatie o portita pentru ceilalti care nu vor acesta separare sa depuna contesttie la demersul nostru in cele 5 zile dupa ce depunem actele?
3. Presupunand ca trecem peste primele 2 obstacole, si contractam un audit pentru stabilirea situatiei financiar-contabile si pentru separarea activelor intre cele doua asociatii, as avea urmatoarele nelamuriri:
a) La constatarea lipsei de bani in gestiune, cum trebuie procedat mai departe pentru recuperarea prejudiciului?
b) Care este perioada pe care ar fi utila auditul, facand un raport intre costuri si posibilitatea recuperarii prejudiciului?
c) De asemnea daca se constata ca persoanele X si Y se fac vinovate de lipsa din gestiune, pot fi trase la raspundere? Cum se face recuperarea prejudiciului, li se pune oprire pe venituri timp de zeci de ani sau se scot la mezat bunurile lor imobile?
d) Datornicilor li se mai percep penalizarile impuse de vechea asociatie?
e) Daca exista un dosar depus la primarie pentru reabilitare termica, dupa infiintare noii asociatii trebuie sa depunem un alt dosar si ajungem in coada listei de asteptare?(nu ca as fi oricum prea optimist, dar asa ii mint ei pe cei indecisi sa nu fie de acord cu separarea)
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
prof_cosmin, utilizator
Cred ca art. 56 din Legea 230/2007 alineatul f "Constituie contravenţii următoarele fapte : neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune." ar putea fi un argument..
M-ati bagat si mai mult in ceata....
....avem contor separat, dar se factureaza la comun pentru toata asociatia

Daca aveti contor separat, furnizorul trebuie sa vi-l citeasca si sa factureze separat consumul.
Ca se scrie pe aceeasi foaie sau pe foi separate. asta nu are insemnatate, important este ca va poate masura consumul.

Daca e asa cum cred eu, inseamna ca la furnizor figureaza si blocul dv. cu datorii din cauza proastei gestionari a fondurilor de catre administratora, mai curand a gestionarii abuzive. Spuneti ca dv., de fapt, nu ati avea datorii la furnizor, daca ea ar plati corect ce incaseaza de la fiecare bloc.
Si daca e asa, furnizorul are dreptate. Intai faceti-va ordine in asociatie si cereti-i administratorei sa plateasca la furnizor exact cum au achitat proprietarii din blocul dv. si apoi va puteti duce la furnizor, aratandu-i ca pentru locul de consum al blocului aveti platile la zi. Nu veti mai avea probleme.
Altfel furnizorul de unde sa stie ca tocmai blocul dv. nu este rau platnic si vreti sa scapati de datorii, lasandu-le vechii asociatii, prin infiintarea unei noi asociatii nascuta inocenta.
In rezumat:
Doua blocuri A si B de locatari sunt intr-o singura Asociatie de Proprietari. Majoritatea restantierilor sunt din blocul A, locatarii blocului B, buni platnici, riscand sa fie debransati de furnizori pentru debite.
Indiferent ca au contori separati, factura se emite de catre furnizor Asociatiei de Proprietari, cu care are incheiat contractul. Penalizarile aplicate de furnizor, sunt in seama Asociatiei, care aceasta, le va defalca pe restantieri.De aici pleaca nemultumirea autorului topicului, de la riscul de a fi debransat blocul B pentru debite si penalitati aplicate pentru A.
Dar aveti un Presedinte al Asociatiei, un Comitet Executiv, un Presedinte al Comisiei de Cenzori. Ei ce spun ?Aveti tot dreptul legal sa cereti situatia financiara a Asociatiei. Ad-torul este un simplu salariat, nu este D-zeu in bloc.
Ati primit pasii de la @elga50 si @Adriantot, ordine in cadrul Asociatiei si o nou conducere a Asociatiei. Ulterior, dupa achitarea debitelor catre furnizori, va puteti separa.

@elga50.
"va puteti duce la furnizor, aratandu-i ca pentru locul de consum al blocului aveti platile la zi."
Nici nu-i va baga in seama furnizorul. El are un contract de prestare de servicii cu Asociatia, nu-l intereseaza bucataria lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divizare asociatie de proprietari iudith iudith Sunt reprezentantul legal al unei asociatii de proprietari, bloc ce are mai multe scari, iar una dintre ele doreste sa se separe de asoctia mama si sa devina ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)
Atributii administrator andradab2010 andradab2010 Buna ziua, Sunt administrator-contabil la o Asociatie de Proprietari si am intampinat o problema. Din 01.12.2009 am inceput sa lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)