avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare legata de spatiul unde se plateste ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare legata de spatiul unde se plateste intretinerea din bloc

Buna seara!

La subsolul blocului construit in 2010 exista o incapere unde care este folosita de asociatia de proprietari pentru depozitarea de materiale si ca loc de incasari.

Exista o stare de confuzie cu privire la detinatorul acelui spatiu: fie asociatia, fie constructorul.

Doua intrebari:
1. Unde se poate afla exact cine este proprietarul?
2. Mai are voie constructorul sa mai detina spatii in bloc odata ce el a fost predat asociatiei? Bineinteles ca nu ma refer la apartamentele din bloc, ci la spatiile ce nu sunt apartament: boxe, scari de lift, acoperis, spatii tehnice, etc.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alinbara , utilizator 10:18, 21 Mai 2016
Da, in ultima vreme, se poarta niste termeni de te doare capul: unii se cheama investitori, altii dezvoltatori, acum aflu ca si constructorul poate deveni proprietar pe nush ce spatii pe care le-a construit intr-un bloc.
Asadar dvs. tre' sa faceti deosebirea intre cel cu banul si cel cu lopata. Eu zic ca ati "plecat" bine inspre primarie pentru a afla anumite lucruri. Acolo in mod normal trebuie sa se afle unul dintre exemplarele Cartii tehnice a cladirii. Celelalte exemplare ar trebui sa se afle la:
- proiectantul cladirii;
- constructorul cladirii;
- asociatia de proprietari;
Deci, banuiesc ca macar acolo, in CT a cladirii aflati ce si cum; daca mai in trecut, constructorul construia o cladire si o preda consilului local - daca era vorba de locuinte din fondul de stat, ori direct asociatiei de proprietari, daca fondurile erau personale.
Mai aflu, tot de pe forum ca smecherii de dezvoltatori isi trag si ei cateva locuinte si pe langa toate acestea mai lucreaza si la santaj - adica, iata ti-am tras lumina electrica si tre' sa platesti in plus, podul de la mansarda este al meu, dar daca vrei, pot sa-ti ofer o incapere, acum dvs. ziceti ca aveti o oferta de a achizitiona incaperea respectiva....
Situatia este destul de alambicata, insa trebuie sa separati discutiile, sa aflati ce drepturi mai aveti dvs. pe-acolo prin cladire, si ma gandesc la acele cote-parti care va revin odata cu achizitionarea locuintei, eventual sa studiati f. bine contractul de vanzare/cumparare unde, in mod normal scrie destul de clar ce ati achizitionat si in ce cota.
Chiar sunt curios, poate ne tineti la curent cu demersurile facute - si atentie, nu umblati sa aflati toate cele, de unul singur, mai cereti ajutorul vecinilor (interesati). Asta acum, ca maine s-ar putea sa fie cam tarziu...
Succes!
Am o alta perspectiva acum.
Multumesc de raspunsuri!
Orice proprietate este intabulata. Cred ca ar trebui aflat de la Registrul de carte funciara ce spatiu in proprietate detine constructorul dv.

Eu cred ca nu mai are niciun spatiu, dar se foloseste de ignoranta oamenilor care, o data ce si-au cumparat un apartament, habar nu mai au de restul spatiului din acea cladire, care spatiu total si-l impart pe cota-parte indiviza.

Daca constructorul si-a pastrat pentru el acel spatiu, iar dv., proprietarilor, nu v-a comunicat nimic, asta a fost vointa lui (sau placerea lui, sau nesimtirea lui), apai acel spatiu trebuie sa si-l asume si deci sa-l intabuleze si sa participe la cheltuielile asociatiei, fie ca intra in asociatie, fie ca nu intra.
Multumesc de raspuns!
Intradevar. Exista o majoritate a proprietarilor care, odata achizionat un apartament, nu-si dau seama ca mai exista o serie de responsabilitati ce trebuiesc asumate.
Referitor la ignoranta afisata, as spune ca ea ajunge pana la a cconsidera asociatia de proprietari cu statul roman. De la care ei au doar asteptari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2016
alinbara, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu de sub balconul de la parter, balcon construit cristinel_20052005 cristinel_20052005 Buna ziua As dori sa stiu al cui este spatiul de sub balconul de la parter, balcon construit deja, doar ca mai este spatiu sub el si as vrea sa il inchid si ... (vezi toată discuția)
Parti comune ela196 ela196 Buna seara. va rog sa-mi raspundeti la o intrebare , administratora si presedintele blocului au dreptul de a-mi lua boxa pe care am folosit-o ani de zile pe ... (vezi toată discuția)
Boxa la subsolul blocului patrichicristina patrichicristina Am cumparat un apartament cu 3 camere cu o suprafata de 96mp.etaj 1 ap 1.Vechiul proprietar a cumparat apartamentul de la un domn care a detinut 2 apartamente ... (vezi toată discuția)