avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie privind programul de liniste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie privind programul de liniste

Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Cine poate stabili daca sunt sau nu indreptatit in a face zgomot?
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?
In baza carei legi sunt obligat sa respect aceasta decizie?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

P.S.: Locuiesc in Bucuresti, sectorul 1.

[0] www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
vladk2k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Danitu , utilizator 18:03, 8 Decembrie 2018
MIHAI GRIGORE a scris:

vladk2k a scris:

Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

Dle Vlad ,
Sfatul meu este sa nu ii mai bagati in seama pe vecini si sa nu va mai certati cu ei fiindca va faceti nervi degeaba!
Conform legii 61/1991 republicata privind pastrarea linistiii si ordinii publice , programul de liniste este intre 22-8 . In afara acestui interval orar puteti sa tineti si concert atata vreme cat nu depaseste numarul de decibeli legal admis!=D>
Scoateti la imprimanta extras din aceasta lege si afisati-l la avizier! In acest fel cine nu cunoaste legea poate sa ia la cunostiinta!
Intervalul 2-5 era poate pe timpul lui Ceausescu interval de liniste . Nu exista nicaieri in lege obligatia dvs de a pastra linistea in acest interval orar!
Rugati-l pe administrator sa le citeasca vecinilor legea si astfel nu veti mai avea discutii pe baza acestui subiect!
=D>
SUCCES!

Buna ziua.
Am si eu o nelamurire asupra interpretarilor date Legii 61 privind ordinea si linistea publica. In cazul meu este vorba de un imobil situat in mediul rural, o casa(cabana) la munte. Daca eu deranjez pe cineva, sa spunem un vecin, datorita intensitatii mai mari a sunetului, art. 2, pct.29 se aplica sau nu( textul modificat prin Legea 234/2008- in mediul urban intre orele 22- 06. Multumesc.
vladk2k a scris:

Buna ziua

Am si eu o astefel de problema. Sunt chirias intr-un bloc de locatari de aproximativ 2 - 2+1/2 ani de zile si de cand m-am mutat am probleme cu vecina care locuieste in apartamentul de la etajul inferior (eu stau la 4, ea la 3 exact sub mine). Orice as face (vorbit, dat muzica mai tare <nu stiu cat de tare inseamna pentru un bloc de locatari daca eu am boxe de putere maxima de 4W, >60dB>, mers prin casa, sunat alarma <la telefon> etc.) respectiva doamna imi face reclamatie si imi bate in teava. Pana acum nu a fost niciodata chemata politia dar necunoscand-o nu stiu ce "ii poate pielea". Din cate mi-a spus proprietarul respectiva familie (domn si doamna in varsta de aproximativ 60 de ani <doamna casnica, domnul taximetrist pe masina aproprie>) au mici probleme psihice si mereu au facut galagie.
Conform celor scrise in legea 61/1991 (care nu specifica nimic de persoanele fizice) este interzis sa se faca galagie intre orele 22 si 6. Nu am citit nimic concret insa pe usa de la intrare in scara blocului se specifica ca orele de liniste sunt 22-6 si 15-18, insa doamna niciodata nu imi face probleme intre aceste intervale (chiar daca dau muzica mai tare) ci exact imediat dupa ora 18. Mereu mi se reproseaza ca nu isi poate asculta muzica ei, desi ascult de toate genurile. Am dat exemplu cu muzica deoarece are valori exacte.
Specific ca pana acum 4 ani toti care stam in chirie am locuit la casa in localitati mai mici iar timp de 2 ani (primii 2 ani de bloc) cand am stat in alt bloc nu am avut nici o problema. In toti acesti 4 ani vecinii care locuiau/locuiesc in apartamentul de la etajul superior faceau/fac galagie insa din intelege nu le-am facut niciodata reclamatie, nici macar nu m-am dus la usa lor.
Stiu ca era in dezbatere, anul trecut, o lege care dorea sa reglementeze aceasta situatie insa de atunci nu am mai auzit nimic de ea. S-a adoptata sau nu legea?
In consensul in care ar chema politia la mine la usa pentru deranjarea linistii publice (banuiesc ca acesta este denumirea) cum as putea sa ma apar, pentru ca se stie ca in Romania cine nu isi cunoaste bine drepturile poate plati nevinovat fiind.
Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc micut cu o singura scara si putine apartamente. Ca in orice bloc, trebuie sa existe cel putin un element recalcitrant. Toti din bloc ne intelegem foarte bine, mai putin o doamna (sa o denumim "gica contra") care face reclamatii pentru orice rahat cat de mic, desi nu a facut niciodata nimic constructiv in bloc (eu sunt presedintele asociatiei si m-am ocupat dintotdeauna de tot ce a insemnat intretinerea blocului). Ultimul motiv de reclamatie (pe care a facut-o catre 3 apartamente simultan) a fost muzica prea tare. Au venit 2 agenti de la politia comunitara care mi-au spus ca am fost reclamat pentru ca muzica este prea tare. I-am intrebat ce inseamna prea tare si cum fac ei diferenta intre incet si tare ? Au raspuns ca "este la latitudinea agentului", cu alte cuvinte ma pot amenda dupa bunul plac. Totodata, mi-au spus ca nu doar intre 22.00 si 8.00 ma pot amenda ci si in restul zilei, doar ca amenzile sunt mai mici. Am studiat tot ce am gasit relativ la limite in decibeli si am gasit cateva valori contradictorii (mentionate si aici pe forum). Totodata, am facut cateva masuratori cu un decibelmetru si la nivelul meu de ascultare au relevat asa >

1) In interiorul apartamentului meu, pe hol > 65db
2) In fata usii apartamentului meu, pe casa scarii, la 2-3m distanta de usa de intrare > 50db
3) Muzica oprita, nici un alt zgomot (blocul este pe o strada extrem de linistita unde trece o masina pe ora pe strada din fata) > 35db

PS : Nu am inteles cum pun in lege limita de 35db cand ea e deja atinsa la mine in conditiile in care in acest bloc este mai liniste decat in 99% din blocurile din Bucuresti. Probabil la restul ar fi 35-40db fara nici o sursa de zgomot suplimentara in afara de ambient (masinile de afara, caini, pasari...)

Intrebarea mea > Avand in vedere raspunsul extrem de tampit al agentilor, care este pana la urma limita legala de zgomot in toate intervelele si unde se masoara ea ? (dupa cum am aratat, de la mine din apartament si pana la vecina care sta un etaj mai jos pe diagonala, intensitatea sonora se diminueaza mult). Mentionez ca apartamentul este foarte bine antifonat (plafon superior, usa, antifoane extrem de avansate in camera de auditie...)
Un mare filozof spunea ca “Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!”
Adica avem libertatea sa facem orice vrem noi dar fara a incalca libertatea celuilalt, fara ca actiunea noastra sa deranjeze pe celalalt.

Iar aceasta este valabila si in ceea ce priveste linistea si zgomotul din blocurile de locuinte, ca si pe strada sau oriunde ne-am afla. Sa vorbim, sa asculatm muzica, sa batem snitele, sa facem reparatii..., la un nivel de sunet sau zgomot care sa nu fie deranjant pentru vecini.
Cum ziua e ciculatie pe strada, oamenii lucreaza pe santiere producand zgomote, este normal ca si-n apartamente sa se auda un fel de zgomot de fond continuu. Dar noaptea circulatia este redusa, santierele nu mai lucreaza, majoritatea oamenilor dorm si atunci un radio sau TV dat la fel de tare ca ziua se poate auzi in apartamentele din jur deranjand. Tot asa poate ca ziua nu bagam in seama cand intra vecinul in casa inchizand usa mai cu forta sau cand trage apa la wc, dar aceleasi actiuni ne trezesc din somn daca se produc la ora 1-2 noaptea.

Iar politistii au dreptatea. In bloc trebuie sa pastram linistea in permanenta dar mai ales intre orele 22-8 si 13-14. Petrecerile se fac la local, muzica adevarata si fara restrictii se gusta la filarmonica, la opera, la festival... si nu in apartament. In apartamente volumul mic sau daca vrem sa auzim mai tare putem folosi castile.

Am nepotele ce canta la pian si la vioara, repetand zilnic 20-30 de minute si in apartament dar la ore potrivite si nu la acelasi volum al sonorului asa cum o fac la scoala de muzica ori pe scena.

De aceea este bine ca atunci cand avem o mica aniversare, avem musafiri sau cand facem o repartie, sa anuntam vecinii cei mai apropiati, sa ne scuzam...
Buna seara!
Eu am o vecina care bate la 22:00 in perete. Nesimtindu-ma cu musca pe căciula, am zis ca se bate in pereții vecinului care face concurs de zbierat cu niște copii. Mmmm. Astazi m-a întrebat daca ma dau cu rolele in apartament, iar eu am răspuns ca nu stiu daca am facut eu zgomot dupa ora 22. Știam ca s-a luat si de fostul proprietar legat de cățelul copiile pana cand l-au dat. Eu pot sa chem poliția cand bate in perete?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii...neintentionat haifa haifa Buna ziua, va rog sa-mi mentionati daca exista o baza legala privind respectarea orelor de liniste. Concret, vecinul de sub noi (tanar muzician, foarte ... (vezi toată discuția)
Turbez din cauza vecinului de deasupra ContSters170996 ContSters170996 stau la et 2 si vecinul de la 3 imi face viata amara, nu am fost pana acum la politie dar nu cred ca mai am mult. i-am lasat o scrisoare in posta in care il ... (vezi toată discuția)
Ore liniste bloc, care sunt? oldgeorge oldgeorge Buna ziua, Nu am reusit sa gasesc, poate nu am stiut. Va rog frumos sa-mi precizati unde sunt specificate orele de pastrare a linistii intr-un bloc. Din ce ... (vezi toată discuția)