avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie privind programul de liniste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie privind programul de liniste

Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Cine poate stabili daca sunt sau nu indreptatit in a face zgomot?
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?
In baza carei legi sunt obligat sa respect aceasta decizie?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

P.S.: Locuiesc in Bucuresti, sectorul 1.

[0] www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
vladk2k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Danitu , utilizator 18:03, 8 Decembrie 2018
Pentru @Presedintele
Sunteti pornit rau si nu mai puteti fi atent. Dar le luam pe rand.
Dle. adriantot una e ce cred eu si alta e ce se-ntampla in realitate. Cred ca dvs. sunteti cel care confundati apa cu focul. Parca pe la alte topicuri ma "sfatuiati" ca legea-i lege si ca cetateni romani ce suntem trebuie sa respectam TOATE legile patriei. Pai acum v-ati sucit?
In realitate in apartamente locuiesc oamenii cu familiile lor si mai rar aceste apartamente sunt ocupate de firme (persoane juridice) . Ce nu ati inteles ? Unde m-am sucit? Unde-i apa si unde-i focul ?

"Legislatie privind programul de liniste", daca vreti sa ridicati un pic privirea veti constata ca este chiar titlul cu care s-a deschis acest subiect. Neexistand o lege care sa se ocupe numai de liniste si insistandu-se pe intrebarea cine si cum stabileste sau are dreptul sa stabileasca "un program de liniste", am preluat titlul si-am raspuns. Raspunsul nu inseamna ca asociatia elaboreaza o lege , o adopta, o da la promulgat, etc, ci ca asociatia adopta o hotarare prin care stabileste acest "program de liniste". Aceasta hotarare se aplica in asociatie ca si alte hotarari. Poate fi contestata in instanta in 45 de zile, etc.
Apoi spuneti
PS: Daca AG hotaraste sanctiuni de ce mai trebuie referat catre CE intocmit de administrator?
Fondurile unei Asociatii nu sunt decat 4: rulment, reparatii, penalizari si special. Nu toate se pot folosi pentru reparatii!

Adunarea generala stabileste ca anul urmator sa se faca reparatia terasei dar administratorul trebuie sa caute firme , sa prezinte comitetului oferte, etc.
Adunarea generala hotaraste ca in caz de avarii sa se intervina imediat dar administratorul trebuie totusi sa faca un referat si sa-l prezinte presedintelui si comitetului in prima sedinta sau chiar sa solicite prin acel referat presedintelui sa convoace comitetul.
Administratorul constata ca femeia de serviciu nu respecta programul si nu face bine curatenia. O atentioneaza , o indruma, dar daca treaba nu se face nu poate decat sa faca un referat catre presedinte care poate discuta in comitet si sanctiona disciplinar pana la desfacerea contractului de munca.
Chiar daca acestea sunt prevazute in legislatie si/sau in hotararile adunarii generale, administratorul trebuie adesea sa recurga la metoda referatului.
Ati inteles de ce e necesar ca administratorul sa faca un referat chiar daca exista hotararea ad. generale ? Ad. generala, sa presupunem ca, hotaraste ca fiecare proprietar care incalca programul de liniste sau arunca murdaria , tzigara pe casa scarii sa fie sanctionat prin plata unei sume de 5 lei la pima abatere , 10 lei la a 2-a . Administratorul, in momentul cand constata aceste abateri sau este instiintat de alti proprietari , face un referat pe care-l prezinta presedintelui , comitetului si se decide trecerea pe lista de plata a sumei.
Referitor la fonduri , va rog sa cititi Legea 230/2007 art.45
(3) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii. Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari pot aproba şi alte fonduri cu caracter special.

Aceste fonduri sunt venituri ale asociatiei si pot fi folosite pentru reparatii, imbunatatirea confortului sau pentru cheltuieli administrative.
Unde ati vazut dv ca ar fi spus careva pe aici ca fondul de rulment se foloseste pentru reparatii ?
Domnu adriantot nu sunt deloc pornit dar vad ca dvs sunteti total defazat astazi!
Sa va explic metodic:
1 - apa si focul -

"Daca dv credeti ca in blocurile cu destinatie de locuinte din Romania isi desfasoara activitatea cu preponderenta persoanele juridice si nu persoanele fizice inseamna ca nu locuim in aceeasi tara sau in aceeasi epoca istorica ." (Apa)
adriantot Data post: Vineri, 14 August 2009, 15:13
"Incercam sa discutam pe baza legii si nu dupa auzite.
Nu sunt surprins deloc de cate legi "extra", cum spuneti dv trebuiesc respectate, pentru faptul ca este normal sa respectam toate legile acestei tari ."(Focul)

2 -""Legislatie privind programul de liniste", daca vreti sa ridicati un pic privirea veti constata ca este chiar titlul cu care s-a deschis acest subiect."
adriantot Data post: Vineri, 14 August 2009, 15:13
"Iar botezarea termenilor din legislatia ce priveste asociatiile de proprietari nu face decat sa ne duca la confuzie si la
a ne pierde in nuante care complica si nu simplifica explicatia (apropo de adunari, sedinte ordinare, extraordinare, speciale, urgente, matinale sau pe stomacul gol) ." - acum cine a creat confuzie si cine n-a ridicat privirea? Care-i legatura dintre legislatie si AG in acest context?
3- Confundati obiectivele programate si activitatea SALARIATILOR Asociatiei cu evenimentele aleatoare(gen aruncat de mucuri, scos recamiere pe hol, depozitat reziduuri in scara, etc.).
Legat de aspectul "femeia de serviciu" nu Administratorul este seful ierarhic, el aflandu-se de acelasi nivel in organigrama, ci Comitetul Executiv prin Presedinte! Prin urmare proprietarii daca au ceva de reclamat in legatura cu personalul angajat al Asociatiei se adreseaza CE si nu administratorului!
4 - Va rog sa nu-mi mai repetati prevederile L230/2007 pentru ca o cunosc, iar in caz de nelamuriri o consult(oricum ati ratat prevederile legate de fondul de penalizari :) ). Mai bine erati atent atunci cand citeati ceea ce am afirmat eu si vedeati ca am spus exact acelasi lucru! ("Nu toate se pot folosi pentru reparatii!"

Acum intelegeti cum e cu suceala?:))
S-auzim de bine!
1. Preluati fraze din contexte diferite, care au dat raspunsuri sau replici la probleme diferite. Oricum cele 2 citate nu se contrazic si nu au o legatura intre ele. Nu pricep ce vreti sa spuneti cu apa si focul.
2. Pai dv ati botezat termenii, nu eu. Iar daca cineva a postat titlul " Legislatie privind programul de liniste" eu nu l-am botezat ci l-am preluat intre ghilimele. V-am explicat ca se pot lua hotarari in asociatie dar ca nu exista o "Legislatie privind programul de liniste".
3. Unde vedeti confuzia ?
Cautati pe internet si o sa vedeti o organigrama a asociatiilor de proprietari . O sa constatati ca administratorul are in subordine personal de intretinere si curatenie, instalator, fochist, mecanic, electrician, etc. Administratorul este subordonat presedintelui si comitetului. Administratorul are relatii de claborare pe orizontala cu contabilul si casierul.
4. E bine ca si dv cunoasteti prevederile legii 230/2007 dar ce vreti sa spuneti cu
Fondurile unei Asociatii nu sunt decat 4: rulment, reparatii, penalizari si special. Nu toate se pot folosi pentru reparatii!
Am spus eu cumva ca toate se pot folosi pentru reparatii ? Dimpotriva , am spus clar ca sumele care s-ar incasa din eventuale sanctiuni aplicate sunt "venituri ale asociatiei si pot fi folosite pentru reparatii, imbunatatirea confortului sau pentru cheltuieli administrative."
@Presedintele
Cu riscul sa intram in conflict deschis imi exprim parerea ca luati cate un cuvant din raspunsul cuiva, il imbroboditi intr-o "haina personala de interpretare" si apoi ne turuiti citate din legi pe care nici noi nu le contrazicem. Aruncati in derizoriu idei si propuneri de-ale altor forumisti, citand mult prea mult dintr-o lege pe care o cunoastem deja, diluand si alambicand problema pusa initial.
@adriantot
Nu o sa va mai raspund la postul anterior pentru ca banuiala mea ca sunteti o persoana de tipul "batman, batman" s-a confirmat. Oricum am convingerea ca o sa ajungeti intr-o zi sa pricepeti si postul meu!
@elga50
Multumesc pentru postul(rile) dvs. beletrisic(e).

O zi buna amandurora!

PS: Din cate am observat dvs. sunteti ca Lizuca si Patrocle prin toate topicurile!:D
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
Presedintele, utilizator

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii...neintentionat haifa haifa Buna ziua, va rog sa-mi mentionati daca exista o baza legala privind respectarea orelor de liniste. Concret, vecinul de sub noi (tanar muzician, foarte ... (vezi toată discuția)
Turbez din cauza vecinului de deasupra ContSters170996 ContSters170996 stau la et 2 si vecinul de la 3 imi face viata amara, nu am fost pana acum la politie dar nu cred ca mai am mult. i-am lasat o scrisoare in posta in care il ... (vezi toată discuția)
Ore liniste bloc, care sunt? oldgeorge oldgeorge Buna ziua, Nu am reusit sa gasesc, poate nu am stiut. Va rog frumos sa-mi precizati unde sunt specificate orele de pastrare a linistii intr-un bloc. Din ce ... (vezi toată discuția)