avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie privind programul de liniste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie privind programul de liniste

Buna ziua
De aproape un an ma chinui sa renovez un apartament, iar zi de zi am certuri cu unii dintre vecini. Motivul este ca nu respect programul de liniste. Am cautat zile in sir legislatia relativa la acest "program de liniste" si nu am gasit nimic mai mult decat Legea 61/1991 (revizuita) care pomeneste la Art.2 urmatoarele paragrafe:
28) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
29) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora;

Din aceste doua paragrafe am inteles ca nu pot face zgomot nicicand, fara drept (programul 22 - 8, desi nu mi se aplica, il respect, ca nu sunt nebun sa lucrez noaptea). Intrebarea numarul 1 este
Cine poate stabili daca sunt sau nu indreptatit in a face zgomot?
Nu cred ca este necesara o hotarare judecatoreasca pentru a face gauri pentru fixarea galeriilor sau asamblarea mobilei, mai ales ca nu se specifica niciun interval orar, ceea ce inseamna ca fara drept nu am voie sa "tulbur linistea" sub nicio forma, nicicand, niciunde (adica nu am voie nici sa merg prin casa, daca vecinii mei considera ca le-am tulburat linistea).

Am mai citit pe acest forum [0] ca Adunarea Generala a Asociatiilor de Proprietari poate stabili un program. Intrebarile 2 si 3 sunt, dupa cum urmeaza
Ce este aceasta entitate (AGAP) si cum pot afla ce decizie s-a luat in acest sens?
In baza carei legi sunt obligat sa respect aceasta decizie?

M-am saturat sa port discutii cu cei de la politia comunitara relativ la motivul pentru care au fost chemati.

P.S.: Locuiesc in Bucuresti, sectorul 1.

[0] www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
vladk2k, utilizator
Cel mai recent răspuns: Danitu , utilizator 18:03, 8 Decembrie 2018
Presedintele a scris:

adriantot a scris:

Sunt doar cateva argumente care au in spate legi din mai multe domenii . In anumite limite incalcarea acestora este suportabila si ingaduita mai ales intre vecinii din blocurile noastre.

Corect dar aceste legi se refera tot la PJ nu la PF! :)

@vladk2k
Regulile, regulamentele, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari luate in AG sau CE se inscriu in registrele sedintelor.

Daca dv credeti ca in blocurile cu destinatie de locuinte din Romania isi desfasoara activitatea cu preponderenta persoanele juridice si nu persoanele fizice inseamna ca nu locuim in aceeasi tara sau in aceeasi epoca istorica .

Sa mai raspund o data scurt la intrebarea din titlu : "Legislatia privind programul de liniste" o elaboreaza proprietarii in adunarea generala conform legii 230/2007. Legea 230/2007 permite proprietarilor sa ia multe hotarari care nu sunt stipulate concret in lege si norme. Iar stabilirea unui program de liniste ziua nu contravine ci completeaza legea 61/1991. Aceasta lege nu spune ca in afara intervalului 22 - 8 avem voie sa scoatem oamenii din casa cu zgomotul boxelor sau al picamerelor.
@adriantot are dreptate.
Presupunand ca intr-o adunare generala, reconvocata a n-spea oara, cu diferite puncte pe ordinea zi se gaseste si un punct in care se cere sa se hotarasca ca "in bloc orele de liniste sunt intre 18 -10 (a doua zi)". Cei prezenti (in numar de 10 din 150) sunt de acord cu acest punct. AG a hotarat, se scrie in registrul de PV si ramane o regula batuta-n cuie pentru totdeauna (pana cand s-o schimba).
Nicio lege nu o contrazice, orice instanta o va lua in considerare si iata cum 10 oameni au hotarat pentru ceilalti 140. Si, da, este corect. Si puteti cita 10000 de articole din toata legislatia si sa le interpretati cum vreti, atata timp cat AG, in calitate de legiuitor local al asociatiei, cu drept de la legea 230 sa legifereze, a hotarat programul de liniste 18 - 10.
Problema e ca ar trebui sa i se dea voie sa aplice si niste amenzi pe plan local care sa intre in fondul de reparatii. Ce de bani s-ar mai strange si ce placut ar fi traiul la bloc!!!!

adriantot a scris:
Daca dv credeti ca in blocurile cu destinatie de locuinte din Romania isi desfasoara activitatea cu preponderenta persoanele juridice si nu persoanele fizice inseamna ca nu locuim in aceeasi tara sau in aceeasi epoca istorica .

Sa mai raspund o data scurt la intrebarea din titlu : "Legislatia privind programul de liniste" o elaboreaza proprietarii in adunarea generala conform legii 230/2007. Legea 230/2007 permite proprietarilor sa ia multe hotarari care nu sunt stipulate concret in lege si norme. Iar stabilirea unui program de liniste ziua nu contravine ci completeaza legea 61/1991. Aceasta lege nu spune ca in afara intervalului 22 - 8 avem voie sa scoatem oamenii din casa cu zgomotul boxelor sau al picamerelor.

Dle. adriantot una e ce cred eu si alta e ce se-ntampla in realitate. Cred ca dvs. sunteti cel care confundati apa cu focul. Parca pe la alte topicuri ma "sfatuiati" ca legea-i lege si ca cetateni romani ce suntem trebuie sa respectam TOATE legile patriei. Pai acum v-ati sucit?

"Legislatia privind programul de liniste" o elaboreaza proprietarii in adunarea generala conform legii 230/2007.

Pai de cand are AG puterea de a emite legi? Stiam ca doar Parlamentul si Guvernul sunt institutii competente sa emita/completeze/modifice/abroge legi!
AG poate lua cel mult hotarari dar cu respectarea legislatiei in vigoare!
Nu ati fost atent nici dvs. nici dna. elga dar intr-un post anterior am precizat ce posibilitati da legea 230 Asociatiei.
@elga50
Doua simple intrebari... tehnica: Daca AG "stabileste" amenda de 50RON pt. cei care arunca mucuri pe scara va rog sa-mi spuneti:
1 - Cine-l "amendeaza"?
2- Ce formular utilizati pentru "contraventie"?
(PS: Astfel de fonduri se inregistreaza ca fonduri speciale si nu in fondul de reparatii! :) )

Ce de bani s-ar mai strange si ce placut ar fi traiul la bloc!!!!

Asta m-a distrat teribil! Nu au bani de intretinere dar o sa-si plateasca "amenzile"! Si fara comentarii! :))
Ultima modificare: Luni, 17 August 2009
Presedintele, utilizator
O sa va raspund, daca tot m-ati somat atat de pertinent:)
1. Legi la bloc ar fi trebuit sa cititi cu ghilimele de rigoare. E vorba de aceste hotarari cu care asociatia este imputernicita prin legea 230 sa le dea. E mai greu sa tii cont de punctuatie cand scrii "la liber", ca asa citand din lege nu risti sa gresesti;)
2. Ca sa dai o asemenea hotarare, cu mucurile de tigara inseamna sa fii nerealist, dar pentru depozitatul mobilei pe holul blocului e posibil, de exemplu...... In hotarare se spune ca "cine-l amendeaza" este administratorul, care-i face un referat, il aduce la comitet (presedintelui) si se hotaraste sa fie amendat (al de-a scos recamierul vechi pe hol de-o luna de zile si nici nu are de gand sa si-l ia de-acolo). O procedura de amendare se poate institui si se poate si pune in practica usor.
3. Fonduri speciale sau de penalizari sau de surse externe.....puteti sa le spuneti cum vreti .....si sa aiba o asociatie si 10 fonduri diferite, ele ajung sa fie folosite ca si fondul de reparatii, pentru facut ceva folositor in bloc. Nu m-am formalizat de denumirea fondului, am mers la esenta lucrurilor, daca intelegeti ce vreau sa spun....;)
4. Cine n-are bani de intretinere?
Eeeh lasati busuiocul ca nu trebuie dres si nici nu-s atat de "limitat"!
Astept o propunere concreta din partea dvs. ref. la procedura de amendare precum si la aplicarea ei si nu doar un sfat "la liber".(PS: Daca AG hotaraste sanctiuni de ce mai trebuie referat catre CE intocmit de administrator?)
Fondurile unei Asociatii nu sunt decat 4: rulment, reparatii, penalizari si special. Nu toate se pot folosi pentru reparatii!
Nu mi-ati raspuns la intrebarea cu formularul!
Cum cine? MISHELU"!!!!:P Mishelu' care arunca mucu' pe scara! Ca ala care-si plateste la zi nu face din astea! :)

Alte discuții în legătură

Tulburarea linistii...neintentionat haifa haifa Buna ziua, va rog sa-mi mentionati daca exista o baza legala privind respectarea orelor de liniste. Concret, vecinul de sub noi (tanar muzician, foarte ... (vezi toată discuția)
Turbez din cauza vecinului de deasupra ContSters170996 ContSters170996 stau la et 2 si vecinul de la 3 imi face viata amara, nu am fost pana acum la politie dar nu cred ca mai am mult. i-am lasat o scrisoare in posta in care il ... (vezi toată discuția)
Ore liniste bloc, care sunt? oldgeorge oldgeorge Buna ziua, Nu am reusit sa gasesc, poate nu am stiut. Va rog frumos sa-mi precizati unde sunt specificate orele de pastrare a linistii intr-un bloc. Din ce ... (vezi toată discuția)