avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Expertiza psihiatrica mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Expertiza psihiatrica mama

Buna ziua,

In decembrie anul trecut am divortat de fosta sotie la notariat, baiatul nostru acum in virsta de 3 ani si 2 luni fiind in custodie comuna si cu domiciliul la domiciliul mamei. Mama lui continua sa il alapteze la sin si acum si, in ciuda sesizarilor mele, refuza sa intrerupa alaptarea. In felul acesta a creat o dependenta a copilului fata de ea, copilul refuza sa mai stea la mine, simbata, cind de comun acord, conform actului notarial, am dreptul sa iau copilul. Din ce am mai citit si eu, din punct de vedere psihologic nu este normal ca un copil (si cu atit mai mult un baiat) sa fie alaptat asa mult. As vrea sa introduc in instanta o plingere si sa cer o expertiza psihiatrica a mamei copilului , sa decida instanta daca este iresponsabila sau nu. Mentionez ca la virsta de 1 an il lasa sa se joace cu obiecte ascutite (furculita, foarfeca, etc), acum il lasa sa se joace cu jucarii periculoase (pistoale cu ventuze, arc, etc) cu care se poate rani. Ce pot face legal pentru a corecta aceasta situatie?

Cu stima,
Nicolae
Cu cât alăptează mama mai mult timp copilul, acel copil are imunitatea asigurată.Dvs. trebuie să ştiţi mai bine dacă de la naşterea lui, copilul a avut probleme grave de sănătate sau nu.
Pe de altă parte, la această vârstă a copilului , laptele matern nu este aliment de bază, acel "alăptat" este mai mult un mod de calmare a copilului, pe care acesta îl solicită.
Trebuie să fiţi conştient că situaţia nu se va perpetua la nesfârşit şi mama nu-i oferă sânul doar pentru a sabota relaţia dvs. cu copilul. Posibil ca minorul să vă simtă lipsa, şi în viaţa lui a intervenit o schimbare pe care, cu mintiuţa lui, nu o pricepe şi de aceea se refugiază la sânul mamei.
Nicio instanta nu va admite o expertiza psihologica/psihiatrica a mamei pt aceste considerente.

Poate fi evaluat eventual copilul. Dar ce sa dispună instanță ? Sa oblige mama sa întrerupă alaptatul ? Alaptarea este un drept al copilului. Va renunța la san cd va fi pregătit sa o faca.

Rolul dvs este sa mentineti legătură afectivă cu copilul dvs. Sa i fiti exemplu masculin de urmat. Nu va merge la scoala alaptat si nici la întâlniri cu fetele.
Nu mi se mai pare firesc alaptatul la aceasta varsta in ciuda a ceea ce se recomanda. poate sa alapteze copilul si pana la 8 ani, mai exista cazuri.
Imunitatea acum nu mai are nimic de-a face cu alaptarea.
Cereti consiliere la DGASPC. Este drastic sa cereti expertiza mamei, nu va va aproba nimeni asa ceva ba din contra, o sa o starniti pe aceasta si mai mult.
Cel mai bine o chemati la mediere ca sa inteleaga ca este momentul sa intarce copilul. Va mai dura ceva timp ca sa nu fie foarte brusc dar e important sa se inceapa cu asta ca peste o luna, doua sa va puteti lua copilul normal la programul de vizita.
Daca insa doamna refuza sa faca asa ceva puteti cere penalizari pentru faptul ca prin actiunile ei se opune programului de vizita. Sa vedeti atunci ce repede va trece copilul de la san la biberon.
Stimate user,
Sunt doua optiuni. Pornind de la prima, fosta dvs sotie face parte din categoria mamelor care alapteaza copilul o perioada mai indelungata de timp. Cred ca decizia cu privire la alaptare poate apartine mamei si este absurd sa cereti o expertiza. Ca sa nu mai zic ca nici mamei nu ii este usor sa alapteze un copil la aceasta varsta si este destul de greu sa intrerupa alaptarea. Eu as incerca sa vorbesc cu ea si sa mergeti impreuna la un pediatru, care poate sa va ajute in aceasta situatie.
Optiunea a doua e ca mama alapteaza tocmai pentru ca micutul sa ramana depedent de ea si sa nu exista apropierea necesara intre dvs si el, dar asta mi se pare exagerat ca interpretare, nu stiu daca dvs credeti ca ar putea fi asta. Dar daca fosta a fost de acord cu un divort la notar si cu un program de vizita, nu pare a fi genul care doreste sa nu fiti implicat in viata copilului.
Asa ca oricat de prost poate parea sfatul meu, cred ca trebuie sa mai aveti putina rabdare si sa incercati sa colaborati cu mama. Sa cereti o expertiza pentru ca alapteaza la 3 ani este o masura care mie cel putin mi se pare excesiva si cred ca si unui judecator la fel. Stati cu copilul cat mai mult, ocupati-va de el, formati o legatura frumoasa.
Sunt atatea mame care efetiv o iau razna dupa divort si nu sunt de acord cu legaturile dintre copil si tata si tot nu ai ce le face, incat problema dvs pare cu tot respectul nu foarte grava.
Dnule When, cu tot respectul, dreptul copilului are prevalenta in raport de dreptul oricarei alte persoane. Noi nici nu stim, intrezarim, ca programul de vizitare este afectat DOAR cu referire la gazduirea peste noapte. Probabil, copilul e alaptat exclusiv la culcare si dimineata cand se trezeste, ca doar la 3 ani procesul diversificarii alimentatiei este incheiat.
Ca mamei sa i se aplice penalitati, e nevoie sa se demonstreze ca mama impiedica programul, nu ca o nevoie obiectiva a copilului "impiedica" programul! Eu personal nu cred ca s-ar putea gasi un judecator care sa penalizeze mama pentru ca pune pe primul loc alaptatul copilului, in fata gazduirii peste noapte a copilului de catre tata. De altfel, programul de vizitare nu consta doar in gazduirea copilului peste noapte.
Ce nu inteleg eu, dincolo de varsta de 3 ani care mi se pare exagerata pentru alaptare, este de ce tatal nu incearca sa negocieze cu mama situatia. Respectiv:
- mergem la medicul de familie sau la pediatru sa vedem cat timp mai e benefic copilului sa-l alaptezi
- cand incepi intarcarea si care apreciezi ca e durata optima (puteti intreba si medicul. In general intarcarea dureaza 1 luna, maxim 2)
- pana il intarci, daca e posibil (nu stiu la ce distanta locuiti unul de altul) te rog sa vii sa alaptezi seara (fixati ora) si dimineata (fixati ora). Sunt convinsa ca nu va e drag sa vina la dvs ptr maxim jumatate de ora si va inteleg, dar pentru 2-3 week-end-uri, care inseamana cam 1 luna jumatate nu moare nimeni! Ce sa vezi insa, poate aflati ca copilul nu mai e alaptat.
Razboaiele genereaza razboaie si pe durata desfasurarii lor copiii cresc si se instraineaza. Nu cred ca asta doriti, la "schimb" cu bucuria unei noi confruntari.

Alte discuții în legătură

Recurs- program de vizita minor ramgam ramgam Buna seara, Am dori sa stiu daca pot sa fac recurs la o solutie data intr-un proces pt vizitare minor. Copilul are 1 an si 2 luni, e alaptat, are un ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Claumihaela Claumihaela Ce program de vizita recomandati de obicei la o fetita care are in prezent 2 luni? Este hranita cu lapte prf dar nu cred ca o ppate lua acsa la el fiind asa ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor ramgam ramgam este vorba despre un minor de 11 luni, alaptat, dependent 100% de mama sa, nu isi cunoaste tatal,acesta nefiind interesat timp de 8 luni de ea. mentionez ... (vezi toată discuția)