Intr-adevar, sunt 4 luni in care numarul de zile este mai mic decat jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care ati realizat venituri supuse impozitului .
Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.
Art. 4 din OUG 111/2010:
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
1. Daca solicitati CCC dupa 1 iulie s-ar putea sa va incadrati in prevederile OUG 111/2010 asa cum este ea modificata de Legea 66/2016:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
2. In acest fel veti avea cele 12 luni alese din cele 24 premergatoare nasterii copilului, luni formate din luni in care ati avut venituri din salarii si din indemnizatii de concedii medicale si din luni in care ati fost studenta, la zi, la master.
Am inteles, deci as putea sa completez cele 4 luni cu problema cu 4 luni in care am fost la master? Atunci cum s-ar face media veniturilor, as lua minimul pe economie? Conditia este sa depun dosarul dupa 1 iulie?
Da, puteti face asa ceva.
Proiectul de modificare a Normelor de aplicare a OUG 111/2010 prevede ca : În vederea stabilirii dreptului la concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului, cele 12 luni din ultimii doi ani anteriori, se constituie din lunile calendaristice succesive în care persoana îndreptățită a realizat venituri potrivit art. 3 din ordonanța de urgență sau s-a aflat în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 2 alin.(5) din ordonanța de urgență. Cele 12 luni se calculează începând cu luna nașterii copilului.
1. Indemnizatia se calculeaza adunand veniturile din lunile in care ati avut salariu, suma se imparte la 12 iar rezultatul se inmulteste cu 85%.
2. Daca indemnizatia calculata este mai mica de 1063 lei se acorda 1063 lei luinar.
3. Cererea se va depune incepand cu 1 iulie deoarece de atunci intra in vigoare Legea 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.