Salut! In urma cu aproximativ o luna am fost oprit de un agent de circulatie din Bucuresti pentru neacordare de prioritate si mi-a fost retinut permisul de conducere pe o perioada de 30 de zile. Desi locuiesc de ceva vreme in Bucuresti, inca nu mi-am schimbat numerele la masina si circul cu numere de provincie. Poate asta a fost adevaratul motiv al excesului de zel al agentului, pentru ca acuzatia lui a fost neintemeiata. Fapt pt care am facut si plangere la judecatorie. In plangere am specificat ca procesul sa aiba loc si in lipsa, nestiind daca ma voi afla in tara la data ce urma a fi stabilita.
Lucru care s-a si intamplat, de altfel. Nu m-am putut prezenta pe motiv ca nu am fost in tara. Primul termen a avut loc pe data de 6 august. Intre timp eu mi-am ridicat permisul de la politie in baza certificatului de grefa. Pana astazi nu mi-a venit acasa nici o hartie de la judecatorie legata de rezultatul primului termen, dar am verificat pe portalul ministerul justitiei si la nr dosarului meu scrie cam asa :
06/08/2009 Respinge plângerea ca neintemeiata. Cu recurs Respins fond
Asta poate insemna ca pot face recurs, ceea ce si vreau sa fac., pentru ca la urmatoarea infatisare vreau sa ma prezint neaparat. Probabil ca asta a fost si motivul pentru care plangerea mea a fost respinsa, pt ca nu m-am prezentat la proces. Intrebarea mea este : in cat timp de la data primului termen pot face recurs si cum trebuie sa procedez pentru acest lucru ( ce hartii trebuie, exista o cerere tip, unde o pot depune ).
Eu nu sunt atat de "expert" intr-ale juridicului, tocmai de aceea folosesc acest forum. [EDITAT - divagatii ref gramatica]
Cu totii ne dam mari experti, dar hai mai intai sa ne vedem lungul nasului - nu inteleg de ce tb sa ma reprezinte un avocat la un astfel de proces banal. Consider ca anumite articole din procedura civila si niste argumente destul de puternice, pe care le posed deja mi-ar fi suficiente.
Amenda am platit-o "just to be on the safe side". Ca sa nu mai zic ca dupa ce am facut plangere la tribunal, mi-am ridicat permisul in baza certificatului de grefa, am primit la aproximativ 2 saptamani o recomandata care ma informa ca mi-a fost suspendat permisul si incepand cu data de ..... nu mai am dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile.
Asta ca sa vedeti cata sincronizare exista intre institutiile statului roman!
Buna seara! Am urmarit cu mult interes acest topic deoarece mi s-a intamplat exact acelasi lucru. Mi s-a ridicat permisul pentru ca nu am dat prioritate unor pietoni aflati in traversare [nu are rost sa sustin ca era doar unul si era pe trotuar si ca strada era cu 4(patru) benzi si pe toate erau masini care circulau, deci daca punea piciorul ramanea fara el, iar eu ma aflam pe banda opusa] pe o perioada de 30 de zile plus 240 lei amenda. La intrebarea adresata agentului (unde a vazut el pietonul traversand ...cand toata trecerea era acaparata de masini care circulau iar bietul pieton astepta cumintel pe trotuar sa treaca sirul de masini ce tocmai plecasera de la semafor) mi-a raspuns in felul urmator: daca nu va convine faceti contestatie. Foarte bine, dar timpul meu, nervii mei? ce se intampla cu mine? de ce sa fac o contestatie, sa umblu prin Bucuresti daca sunt nevinovat?. dupa ce au plecat colegii dansului, am fost de am discutat iarasi cu dansul si am semnat sa iau procesul verbal pe care initial refuzasem sa-l semnez. Mi-a spus sa ma duc sa depun contestatie ca sa-mi iau permisul pentru ca mi l-a saltat doar asa ca sa-si faca omul targetul. Pana aici asta-i viata... m-am dus si am facut contestatie la Judecatoria Sectorului 5 cu judecare in lipsa mea deoarece in august urma sa plec din tara (de aceea am si semnat procesul verbal... ca sa pot face contestatia... altfel il asteptam acasa). Acum imi soseste acasa decizia. La ce justitie avem nici nu ma asteptam la altceva: Respinge plângerea ca neintemeiata. Cu recurs. Oare in tara noastra nu se tine cont de prezumtia de nevinovatie? adica nu ar trebui agentul sa dovedeasca vinovatia mea? dupa logica mea asa ar fi, ca altfel nu as mai pierde timpul facand contestatie. In fine. Si eu as fi curios ce ar trebui sa fac pentru recurs... in afara de formulare. mai trebuie sa platesc ceva undeva? eu sunt din buzau si vreau sa le trimit documentul pe fax. Si inca ceva... in legatura cu contactarea unui avocat profesionist.. daca eu trebuie sa platesc 120 sau 240 de lei amenda... cat trebuie sa platesc avocatului sa ma scape intr-un mod elgant numai de el stiut? Ca altfel platesc amenda si ies mai ieftin, avand in vedere ca justitie in aceasta tara exista doar pentru cei care-si permit un avocat si cateodata nici pentru acei cetateni.
Ca si user-ul din august, se pare ca ati calcat cu stangul, plecand singur la razboi fara arme.Dupa cate ati explicat sumar, inteleg faptul ca ati facut o simpla contestatie si nu o plangere contraventionala, care reprezinta o chemare in judecata, cu capete de cerere, cu temei(art. de legislatie invocate) cu fundamentare(probe solicitate politistului,martori , fotofrafii).Numai faptul ca va considerati nevinovat, nu este suficient pentru judecator.Trebuie sa-i prezentati probe, altfel nu are ce judeca si ramane p.v. singura proba.
Aveti perfecta dreptate, am fost foarte naiv si am crezut in prezumtia de nevinovatie. Stiindu-ma nevinovat am crezut ca este de ajuns sa formulez o contestatie prin care sa cer demonstrarea celor scrise in procesul verbal de catre agentul constatator, fara sa realizez ca de fapt eu trebuia sa-mi dovedesc nevinovatia. partea proasta este ca eram singur in masina, ca eram in Bucuresti, ca sunt din Buzau si implicit si masina are numere de BZ, deci... o prada usoara pentru agentii nostri care ne protejezeaza atat de eficient de vitezomani si de toti "jmecherii" de pe strazi. partea cea mai frumoasa este ca am picat nevinovat, nici macar nu era cineva pe trecere si mai erau inca 3 masini in dreptul meu si eu am fost singurul tras pe dreapta, nu as fi vrut neaparat sa moara si capra vecinului, dar de ce tocmai eu? de ce nu cel care dupa trecerea de pietoni mi-a taiat calea? sunt multi "de ce" care nu isi vor gasi niciodata raspunsul in acest sistem. Greseala este a mea si mi-o asum platind o amenda pentru o fapta fictiva. La un avocat nu m-am dus in primul rand pentru ca onorariul era mai mare decat amenda, dar mai ales pentru ca am crezut ca magistratii in afara de a cere ceea ce cred ei ca merita, mai se si preocupa de bunul mers al dreptatii in aceasta tara, fara sa se agate de orice articol, ci pur si simplu rationalizand si luand faptele ca atare. nu-mi puteti spune ca nu stiu si ei ce le poate pielea unor domni politisti care vad unu din provincie. pana sa ajunga acolo "sus", au fost si ei oameni obisnuiti care poate au avut de-a face cu aceste mizerii si cu toate astea vad ca ne incurcam in lipsa unui articol, cand de fapt ar trebui sa se gandeasca cat de greu este pentru o persoana, fie ea din Bucuresti sau de multe ori din provincie, sa plateasca un avocat si sa isi rupa din timpul inexistent, sa-si ia liber de la munca (si sa fim sinceri aici, nu stiu cati isi pot lua liber asa cand le vine lor... ma refer la oameni corecti, muncitori, nu parlamentari sau "vedete"). Am lasat la luminile si intelepciunea judecatorilor aceasta speta, dar din punctul meu sunt intr-o bezna totala, din care sincer nu stiu cand se va iesi. Iar in ceea ce priveste politia, ei nu vor o viata mai buna pentru noi cetatenii, ci vor cat mai multi contribuabili care sa le umfle buzunarele. Ca daca ar avea intentii bune, nu ar mai vana, ci ar veghea, asa cum se face intr-o tara civilizata, la noi intai ti se da amenda si apoi te intreaba de ce ai oprit masina pe oprirea interzisa, indiferent daca este o cauza fortuita sau nu. Binenteles... exista posibilitatea contestatiei! Apropo... mottoul meu este: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! si chiar ma ghidez dupa aceste cuvintele, deci stiu si eu cum este sa-ti stea inima pe trecerea de pietoni cand trece un "jmecher" vitezoman pe langa tine, asa ca inchei aici mica mea drama si va multumesc pentru raspuns!
Din pacate, la recurs nu se pot aduce probe noi (martori) decat inscrisuri care nu existau la data junecarii pe fond.Se pot ataca eventuale capete de cerere care nu au fost discutate de instanta, sau probe existente la dosar ,care nu s-au luat in considerare.Daca politistul a depus o foto (desi cred ca n-ati cerut acest lucru) ati putea vedea daca aceasta este neconcludenta si ati putea motiva recursul invocand-o.Vagile cunostinte juridice, deseori ne fac sa gresim rationamentele.
Prezumtia de nevinovatie exista, tocmai in acest scop se ataca in instanta p.v., solicitandu-se probe de vinovatie, in sustinerea celor scrise de agent.Daca nu stim cum, pierdem chiar daca avem dreptate, pentru ca nu am stiut cum s-o sustinem.In acest scop sunt avocatii.Acesta este terenul lor,ei cunosc regulile si cum/cand se aplica.Noi justitiabilii, facem figuratie si aplaudam sau huiduim abia dupa ce am primit hotararea!#-o:closedtopic: