avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia

Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea mea este daca acel act de donatie poate fi contestat in justitie dupa moartea parintior sau trebuie sa treaca un anumit numar de ani?daca poate fi contestat in justitie care sunt sansele de a fi castigat de cumnatii mei si daca exista alt act ce poate fi intocmit cu mai putine sanse de contestare .va multumesc aticipat
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:54, 17 August 2009
angeladiana a scris:

buna,ce se intampla daca sotul meu vinde acel apartament?nu are nici o importanta ca soacra mea este uzufructara apartamentului iar daca ar fi sa-l vindem ar fi si semnatura ei acolo?


Da, este o idee sa vindeti apartamentul si sa va cumparati altul in care sa fie si soacra ta uzufructara.
Vînzarea apartamentului primit prin donaţie nu poate opri moştenitorii rezervatari să ceară reducţiunea donaţiei care le-a încălcat rezerva. Cel care a primit donaţia va fi obligat să restituie masei succesorale parte din suma primită ca preţ al vînzării.
in legatura cu uzuftuctul viager citez din contractul de donatie:"subsemnata donatoare(soacra mea),inteleg sa-mi rezerv dreptul de uzufruct viager asupra cotei de1/2 parte din imobil,drept care se va intabula in cartea funciara in favoarea mea"am incheiat citatul.va multumesc
parerea mea este ca actul poate fi atacat , dar daca nu depaseste cotitatea disponibila nu este nicio problema , probleme sant atunci cand donatia depaseste cot.disponibila ,si nici atunci nu esti obligat sa aduci bunul la masa succesorala ci numai valoarea lui actualizata ...din cate am citit....
themis a scris:

Vînzarea apartamentului primit prin donaţie nu poate opri moştenitorii rezervatari să ceară reducţiunea donaţiei care le-a încălcat rezerva. Cel care a primit donaţia va fi obligat să restituie masei succesorale parte din suma primită ca preţ al vînzării.


Inteleg din context ca mama soacra doreste in continuare ca apartamentul sa le ramana celor carora l-a donat. De aceea m-am gandit ca solutie la instrainarea proprietatii pentru ca viitoarea proprietate nu poate fi atacata avandu-se in vedere faptul ca instrainarea s-a facut in timpul vietii si cu acordul fostului proprietar uzufructar.

Spuneti ca donatia poate fi atacata chiar daca proprietatea a fost vanduta ulterior donarii si cu acordul donatorului. Dar daca s-ar reface actul si in loc de donatie s-ar face act de vanzare-cumparare si apoi apartamentul s-ar vinde, vanzatorul mai e obligat să restituie masei succesorale parte din suma primita ca pret al vanzarii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie bkk bkk Buna ziua,am si eu o nelamurire In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)
In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)