avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... probleme teren agricol, partaj succesoral fara cadastru
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

probleme teren agricol, partaj succesoral fara cadastru

buna ziua,
sper din suflet sa primesc un raspuns lamuritor din partea dvs.
Cum pot rezolva o situatie a unor terenuri agricole astfel:
Titlu de proprietate emis pe legea 18/1991 direct pe numele celor 4 copii,cu specificatia pe titlu ...mostenitori ai defunctului X..
.Fiind o promisiune de familie ,verbal terenurile ii revin unui singur copil din cei 4(adica tatalui meu care a decedat,astfel se doreste de catre toti implicati ca terenurile toate sa ajunga pe numele meu).
Unul din cei 4 copii de pe TP este decedat si trebuie sa facem supliment la succesiune(succesiunea a fost dezbatuta dar fara cota de 1/4 din aceste terenuri),el avand 3 mostenitori dintre care 2 decedati.DECI alte 2 suplimente la succesiuni.Pana acum e bine pentru ca la succesiuni nu este nevoie de CADASTRU.Si cand spun cuvantul cadastru deja intru in <crize>,sa va explic si de ce:
pentru ca aceasta cota de 1/4 sa ajunga pe numele unui singur mostenitor trebuie sa facem partaj succesoral si pentru partaj este nevoie de CADASTRU.Ne supunem legii si facem cadastru.Dar nu exista planuri parcelare la primarie!!!!!deci nu putem sa facem cadastru ca Romania a intrat in <MARELE> PROGRAM NATIONAL DE CADASTRU SI CARTE FUNCIARA(sper ca asa se numeste) care se misca cu viteza statuii si cadastru dupa hartile vechi detinute de primarii nu se mai face.Deci ce-i de facut in situatia asta?Trebuie sa astept inca cativa ani buni pana se vor face planurile parcelare ca sa obtin si eu un amarat de cadastru si sa-mi rezolv odata situatia terenurilor pana nu mai mor alti mostenitori?
Deci cum pot face cadastru in situatia prezentata pentru ca ulterior vreau sa-l si vand cat mai repede?

si inca o intrebare:
sa spunem rezolv situatia de mai sus fara cadastru si cota de 1/4 ajunge pe numele unuia singur.
alta cota de 1/4 este a mea ca si mostenitor al tatalui meu
alta cota de 1/4 este a unui singur mostenitor.
alta cota de 1/4 este a matusii mele,singura in viata din cei 4 de pe titlu de proprietate.

deci toti in viata cu cotele de 1/4.Cum se rezolva situatia astfel incat tot terenul sa ajunga pe numele meu(dorinta comuna cu toti)?
1. se poate face sub forma de deschidere succesiune a bunicului astfel incat ei sa dea declaratie de renuntare(ar fi ideal asa pentru ca nu trebuie cadastru)?
2. se face partaj voluntar si eu simbolic sa le dau o sulta?
3. sau ...(si sper sa nu fie asa)...sa se faca vanzare cu obligatia de a pune oferta de vanzare la primarie 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 02:48, 25 Iunie 2016
DECI....o sa explic exact
titlu de proprietate emis pe legea 18/1991 pt 9,5 ha teren arabil astfel:
CETATENII ...A,B,C,D(4 copii)..MOSTENITORI .AI DEFUNCTULUI ..X...(asa apare in titlu de proprietate)
A-decedat,s-a facut succesiune cuprinzand si cota de 1/4 pt terenurile in cauza,un singur mostenitor,care acum cativa ani mi-a facut ante contract v-c pe toata suma ,irevocabil ,doar ca trebuia sa il reinoim contractul,nu am stiut,a expirat...in fine...se va anula acel antecontact...deci A are un mostenitor pt cota de 1/4

B-in viata,adica matusa mea,la fel mi-a facut antecontract v-c 'dar la fel a expirat

C-decedat,succesiunea sa a fost facuta la notariatul de stat in 1991 dar fara cota de 1/4 din terenurile in cauza,mostenitorii sai(2 copii si sotie) 1 copil si sotia au decedat ulterior(s-au facut succesiunile ptr ei ,dar fara cota din terenurile in cauza)....deci 3 suplimente la succesiune.....apoi partaj succesoral...in care cumva se va ajunge la un singur mostenitor al lui D...Dar nu avem cadastu ptr ca primaria nu are planuri parcelare noi(conform noului program de cadastru si carte funciara,hartile vechi ale primariei nu se mai pun la socoteala)....DAR AM INTELES CA EXISTA NOTARI CARE FAC PARTAJ SUCCESORAL SI FARA CADASTRU,MAI ALES CA TOTI RENUNTA CUMVA(chiar daca gratuit,se va da o sulta) IN FAVOAREA UNUI SINGUR MOSTENITOR.

D-tatal meu,eu fiind singurul mostenitor pe cota sa de 1/4

deci A,B,C,D-REPREZENTATI LEGALI

INTREBARE; cum pot A,B,C, sa renunte in favoarea mea(eu fiind D) la cotele lor de 1/4?

pot deschide succesiunea bunicului si astfel prin succesiune A B C sa dea declaratie de renuntare la succesiune si eu D sa raman singurul mostenitor?asta conform titlului de proprietate explicat ,mai sus...ar fi ideal pt ca la succesiune nu e necesar cadstru

si dc nu merge asa,cum pot face cadastru in conditiile in care primaria nu are planuri parcelare?imi trebuie cadastru pt partajare succesorala,pt A B C cumva sa dispara de buna voie pentru D, si eu D vreau sa vand terenurile dar nu am cadastru,pt ca nu exista planuri parcelare.
cei care nu puteti vinde un teren pt ca nu exista planuri parcelare in zona,deci nu puteti face cadatru conform MARELUI PROGRAM DE CADASTRU nu va vine sa urlati la nebunii astia care dau legi aiurea?trebuie sa asteptam pana in 2023 cel putin pana cand fac ei cadastrarea Romaniei,si cumva se va ajunge in anul 2030 cel putin.
DECI CEI CARE VOR SA VANDA UN TEREN SI NU AU CADASTRU PENTRU CA NU EXISTA PLANURI PARCELARE LA PRIMARIE CE AU DE FACUT?CEI CARE VOR SA FACA PARTAJARE VOLUNTARA PANA NU MOR SI CEI BATRANI INCA IN VIATA,CE SA FACA???
Se impun cateva precizari.
rania1983 a scris:

deci A,B,C,D-REPREZENTATI LEGALI

mostenitorul B - nu este reprezentat, ci opereaza in nume propriu.
mostenitorul C - nu este reprezentat, in cazul lui a operat retransmiterea, adica patrimoniul lui a intrat in patrimoniul sotiei si al celor doi copii, dintre care sotia si un copil ati spus ca au decedat ulterior (si a ramas un copil in viata), astfel incat din ce ati povestit doar unul dintre copii, cel in viata, sa-i zicem C1, poate dispune de cota sa de 3/32, insa nu stim unde se duce cota de 1/16 a sotiei lui C (decedata ulterior) si cota de 3/32 a lui, sa-i zicem C2, celalalt frate decedat si el. In plus, nu stim care cati mostenitori mai au si care a decedat primul sa vedem daca se mostenesc unii pe altii si cum, caci si in cazul lor a operat retransmiterea.

Haideti sa presupunem o ipoteza (sunt mai multe, dar sa incepem de undeva), sa zicem ca nu mai exista mostenitori ai sotiei lui C si ai lui C2, fiul lui C, atunci in C1 ar trebui sa se reintregeasca cei 1/4 transmisi de C de la tatal sau (bunicul dvs.), daca insa cei decedati au mostenitori socoteala se complica de la caz la caz.

O alta ipoteza (si pentru acest motiv v-am intrebat in mesajul anterior daca mostenirile deschise pana acum mai contin si alte bunuri de interes sau nu) este posibilitatea vanzarii mostenirii in totalitatea ei si nu ca bunuri ce compun activul succesoral, insa nu stim daca este cazul de asa ceva.

Intr-un final, oricum ar fi, hai sa spunem ca veti avea in proprietate terenul in cota de 1/1, insa pentru a vinde mai departe oricum va trebuie cadastru. Cat privesc planurile parcelare, ati luat legatura cu un cadastrist si v-a spus ca lipsa planurilor este impediment total la incadastrare? Eu cred ca se poate face cadastrul, intabularea si apoi vanzarea, chiar si in lipsa planurilor actualizate sau cu planuri parcelare invechite.

In privinta renuntarii de catre cei indreptatiti la cotele lor de pe urma lui A, B, C, nu cred ca mai poate fi vorba de o renuntare in sensul codului civil, ci de fapt este o acceptare si mai apoi o transmitere cu titlu gratuit catre dvs. Este destul de dificil de lamurit o asemenea speta, nu prin complexitatea ei, cat mai ales prin lipsa tuturor elementelor necesare analizei.
multumesc pt raspuns si pentru timpul acordat.
A-la succesiunea lui A pe langa cota de 1/4 s-a dezbatut si mostenirea pe un alt teren

B-in viata

C- la succesiunea sa, cea din 1991,s_a dezbatut mostenirea pentru casa+2 terenuri,dar nu si cota sa de 1/4 pt terenurile in discutie.Mostenitori sunt :sotia lui C,fiul(C1) si fiica(C2).Si mai exista o fiica renuntatoare C3.
Ulterior fiica C2 a decedat si are o singura fiica mostenitoare C2A(s-a dezbatut succesiunea,)
Ulterior sotia lui C a decedat ,s-a facut succesiunea si are ca mostenitori pe fiul C1,nepoata C2A,fiica C3 si inca o fiica din alta casatorie.
deci va trebui sa facem supliment la succesiune pentru C,C2 si sotia lui C.
Apoi partajul succesoral astfel incat sa ramana doar C1 cu cota de 1/4,sa vedem daca reusim sa gasim un notar care sa nu solicite cadastru la partaj,fiind si in criza de timp deoarece nepoata C2A vine doar pentru o saptamana in tara,cam la 2 ani(si nu doreste sa lase procura)

Referitor la cadastru,am fost la vreo 3 firme de cadastru si ne_au spus ca atata timp cat nu exista planuri parcelare ei nu pot face cadastru si intabularea.
Apoi am trimis o cerere catre OCPI in care am prezentat situatia si mi s-a zis si recomandat o firma care sa faca masuratorile,cadastru,acel plan cadastral trebuie apoi aprobat de comisia locala,apoi de OCPI si in final va aparea cu pozitionare incerta.Costa mai mult ,in jur la 50 mil vechi pt 9,5 ha(nu stiu cel normal,ca sa zic asa,cat ar costa) si dureaza mai mult(o luna si..)
Si eram dispusi sa facem astfel doar ca nu aveam cum sa avem acceptul pentru C, A si B imi facusera procura sa ma ocup in numele lor de cadastru si intabulare.

aveti dreptate ,nu pot intra in posesie prin deschiderea succesiunii bunicului,si A B C sa renunte la succesiune pt ca deja au acceptat_o.probabil se va face partaj si eu sa le platesc o sulta(simbolic,in acte).sper doar sa nu fie obliagtoriu de urmat procedura aceea de vanzare intre coproprietari in care sa stea oferta la primarie o luna de zile(Parca pana la gradul 4 de rudenie ,daca nu ma insel,e scutita vanzarea intre coproprietari de legea aceea,Dar se pun gradele de rudenie intre mostenitorii lui A B C D? Sau gradele de rudenie intre A B C D,cei ce apar pe titlu de proprietate?

Si am uitat sa precizez ca Titlul de Proprietate este emis in 1997 pe numele lui A,B,C,D in conditiile in care C a decedat in 1991 si tatal meu,D a decedat in 1981.

o intreaga nebunie cu actele!!

Este clar ca A si B trebuie sa va vanda sau sa va doneze.

rania1983 a scris:

Ulterior sotia lui C a decedat ,s-a facut succesiunea si are ca mostenitori pe fiul C1,nepoata C2A,fiica C3 si inca o fiica din alta casatorie.
deci va trebui sa facem supliment la succesiune pentru C,C2 si sotia lui C.

La mostenirea lui C vine si fiica din alta casatorie, sa nu uitati sa o luati in calcul.

rania1983 a scris:

Apoi partajul succesoral astfel incat sa ramana doar C1 cu cota de 1/4,sa vedem daca reusim sa gasim un notar care sa nu solicite cadastru la partaj,fiind si in criza de timp deoarece nepoata C2A vine doar pentru o saptamana in tara,cam la 2 ani(si nu doreste sa lase procura)

De ce partaj? Co-indivizarii pot vinde sau dona impreuna si toti odata cota lor catre dvs.

rania1983 a scris:

... deoarece nepoata C2A vine doar pentru o saptamana in tara,cam la 2 ani(si nu doreste sa lase procura)

Faptul ca nepoata nu doreste sa lase procura este un indiciu posibil ca de fapt nu doreste sa renunte la partea ei, stiind ca situatia este influentata de timpul scurt si de prezenta ei in tara, este putin probabil sa se rezolve favorabil pentru dvs. Chiar nu se justifica conditionarea pusa de nepoata, daca chiar vrea sa respecte vointa autorului sau intelegerea dintre cei 4 frati sau ce o fi stat la baza pretentiilor dvs.

rania1983 a scris:

Apoi am trimis o cerere catre OCPI in care am prezentat situatia si mi s-a zis si recomandat o firma care sa faca masuratorile,cadastru,acel plan cadastral trebuie apoi aprobat de comisia locala,apoi de OCPI si in final va aparea cu pozitionare incerta.Costa mai mult ,in jur la 50 mil vechi pt 9,5 ha(nu stiu cel normal,ca sa zic asa,cat ar costa) si dureaza mai mult(o luna si..)

Referitor la cadastru, asa cum v-am scris si in mesajul anterior, si dupa cum ati confirmat si dvs. acum, este posibil sa se faca cadastrul, numai ca dureaza un pic mai mult si este un pic mai mult de munca, in sensul ca trebuiesc facute efectiv masuratorile si nu se poate merge pe ridicarile in plan facute de altii, asta e, nu-i un capat de tara, insa cele 3 firme care v-au refuzat au facut-o ca dintr-un motiv sau altul nu au chef sa faca masuratorile, treaba lor, insa nu ca nu ar fi posibil. Deci cu cadastrul raman la parerea pe care am spus-o anterior.

rania1983 a scris:

... probabil se va face partaj si eu sa le platesc o sulta(simbolic,in acte).sper doar sa nu fie obliagtoriu de urmat procedura aceea de vanzare intre coproprietari in care sa stea oferta la primarie o luna de zile

V-am mai spus, opinez ca nu este neaparat nevoie de partaj, cei care sunt co-proprietari pot vinde cota lor indiviza astfel incat proprietatea sa se reintregeasca in cota de 1/1 sub dvs.

Conditiile din legea privind dreptul de preemptiune, nu se aplica intre rude si afini pana la gradul al 3-lea, inclusiv.
Cat priveste publicitatea pentru dreptul de preemptiune, oricum ar fi, pentru a vinde mai departe trebuie sa treceti prin procedura privind dreptul de preemptiune cu anuntul la primarie s.a.m.d., de asta nu scapati.

rania1983 a scris:

o intreaga nebunie cu actele!!

Nu este chiar o nebunie, daca stiti ce aveti de facut si daca restul mostenitorilor sunt de buna credinta. Ce ar fi fost daca pe langa toate astea mai trebuia platita si vreo taxa de 30% din valoarea proprietatii (asa cum este in Europa)? (retoric vorbind). Concluzia este ca situatia este rezolvabila, cu conditia sa colaboreze mostenitorii si nepoata de peste hotare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati sau impozit pentru nedezbaterea succesiunii in termen de 3 ani? ela76 ela76 In anul 2008 X a decedat, mostenitorii legali ai acesteia fiind sotul supravietuitor Y si 3 fii: A, B si C. Fiul C era decedat anterior, asadar la mostenire ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o intrebare legata de o succesiune mai complicata. ... simon1991 simon1991 Buna ziua. am o intrebare legata de o succesiune mai complicata. avem niste terenuri agricole (3 hectare, 6 parcele in total) in titlu de proprietare sunt 4 ... (vezi toată discuția)
Partaj mostenire 2 law_teona@yahoo.com law_teona@yahoo.com Am o alta problema:un apartament proprietatea bunicilor A si B.Bunicul B este decedat.Cei doi au un fiu si o fiica,de asemenea decedata.In apartament,in ... (vezi toată discuția)