Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie; sotia este intrata in prenatal si mai are aproape o jumatate de luna daca nu si mai putin pana cand i se termina concediul, iar directoarea de la ea de la servici n-a mai platit cam de vreo 2 luni concediile pe motiv ca CASS nu i-a platit ei; acum treaba ciudata e ca am sunat la cass iar ei mi-au zis ca au fost platite, si doar atat...scurta a fost si doamna ceea. Motivul meu de ingrijorare e ca directoarea asta, a mai furat si alti oameni de la firma nedandu-le salariile asa cum ar trebui. Acum din cate am inteles poate sa minta si cei de la cass, dar nu stiu. Va rog sa imi spune-ti ce as putea face, ca tare mi-e ca o sa opreasca banii fara ca sa pot face prea multe? Si, credeti ca ITM-ul ar fi o solutie? va multumesc anticipat!
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
3. ITM-ul nu are competenta in astfel de situatii.
Multumesc pt raspuns. Mai vreau sa intreb doar ce imi recomandati? Sa mai astept pt ca poate o sa ii plateasca pana la finalizarea concediului sau sa iau masuri imediate? Si daca voi merge la cas, ce sa le zic si alora ca sa ia situatia in serios? - intreb asta pt ca ma gandesc acum ca doamna ceea cu care am vorbit de la cas, a reactionat ca si cum ar fi ceva normal, spunand doar: aaa, da, am platit concediile la firma x...
am sesizat si ITM-ul. au mers si le-a dat termen sa plateasca pana de curand concediile; zilele astea ma duc si iau bani. Numai ca am o nelamurire si va rog sa ma ajutati; de obicei contabila de la firma pune angajatii sa semneze inainte de a desface plicurile cu bani. Normal stiu ca inainte se verifica banii si apoi se semneaza. Imi recomandati sa refuz semnarea inainte de a verifica banii, pe motiv logic? E aiurea intrebarea, dar asa se intampla cand nu e omu documentat. Va multumesc!
Neplata prenatal
Mari39472
Angajatorul nu vrea sa-mi plătească concediul medical și prenatalul pe motiv ca nu își permite , ca doamna contabila merge in reluare , ca de doi ani ei ... (vezi toată discuția)