avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitate functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitate functionar public

Sunt functionar public si mi s-a propus calitatea de presedinte al comisiei de cenzori la asociatia de proprietari unde locuiesc.Dupa parerea mea nu as fi incompatiblia cu aceasta calitate, asociatia de proprietari fiind o forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor care nu se incadreaza in categoria unitatilor cu scop lucrativ.
Dar astept si alte pareri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:20, 16 Octombrie 2009
Domna Gabriela, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, a carui punct de vedere l-am indicat, are in atributiile sale inclusiv "elaborarea de reglementari comune, aplicabile tuturor autoritatilor si institutiilor publice, privind functiile publice, precum si instructiuni privind aplicarea unitara a legislatiei in domeniul functiei publice si al functionarilor publici" (art. 22 alin. 1 lit. d din Legea nr. 188/1999).
Imi mentin opinia ca nu exista incompatibilitate in situatia despre care discutam.
Totusi, avand in vedere parerile divergente, tinand cont de atributia ANFP, cred ca doamna care doreste sa fie si cenzor se poate adresa acestei institutii (exista posibilitatea de a va adresa si online, insa mai bine formulati o solicitare scrisa, la care sa primiti raspuns tot in scris).
lixa a scris:

Sunt functionar public si mi s-a propus calitatea de presedinte al comisiei de cenzori la asociatia de proprietari unde locuiesc.Dupa parerea mea nu as fi incompatiblia cu aceasta calitate,

Art.19 din HOTÃRÂRE nr. 1.588 din 19 decembrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari face distictie intre cenzorul ales si cenzorul contractat din afara asociatiei ;
(4) Cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
(5) Cenzorul angajat sau contractat din afara asociaţiei de proprietari poate fi remunerat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
Coroborat cu alin (4) art 94 L. transparentei fct. publice:
(4) Funcţionarii publici nu pot fi mandatari ai unor persoane în ceea ce priveşte efectuarea unor acte în legătură cu funcţia publică pe care o exercită.
ar rezulta ca puteti fi in incompatibilitate, in functie de specificul functiei publice indeplinite. Dar s-ar putea sa bat campii...:blush2:

In plus, ar mai fi o Decizie a ICCJ care consacra faptul ca administratorul este functionar. Prin extindere...
DECIZIE nr. 3 din 2 decembrie 2002
cu privire la împrejurarea dacă administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar
EMITENT: CURTEA SUPREMA DE JUSTIŢIE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 113 din 24 februarie 2003
PENTRU ACESTE MOTIVE
În numele legii
DECIDE:
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Suprema de Justiţie.
În aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 şi ale art. 215^1 din Codul penal, stabileşte:
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.
Pronunţată în şedinţa publica azi, 2 decembrie 2002.
Dar fata de imprejurarea ca decizia este anterioara modificarilor privind legislatia aferenta asociatiilor de proprietari si legea locuintei...
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
godspeed, utilizator
In absenta unor prevederi legale fara echivoc, mai bine ma lipsesc decat sa ma trezesc cu ani pe urmele mele. Eu nu am avantaje in calitate de locatar ce sa mai zic de functionar public de pe urma activitatii mele la asociatia de proprietari.
Multumesc tuturor celor care prin postarile lor au incercat sa ma ajute.
Nu sunteti singura in situatia asta neclara, si mie mi s-a propus functia de cenzor al asociatiei unde locuiesc, am refuzat tocmai pe motiv de incompatibilitate; incompatibilitatile astea ar trebui totusi sa functioneze pentru anumite categorii de activitati care nu au legatura cu functia publica detinuta, mai ales daca e una de executie; e imoral sa compari un functionar de la ghiseu cu un ministru, atata timp cat salariul unui functionar public nu-i perimite sa traiasca decent, nu-i ingradi tu legiutorule dreptul la munca si un trai civilizat, parerea mea.
Daca noi nu ne aparam drepturile cine sa o faca....e regretabil ca renuntati asa usor....eu sunt presedintele unei asociatii neguvernamentale si functionar public in acelasi timp. Situatia asta e de doi ani de zile. Desi au fost discutii in legatura cu situatia mea nimeni nu s-a atins de mine si sunt bine merci...

Alte discuții în legătură

Asociat unic si functionar public karmelika karmelika Asociatul unic al unui srl poate avea si calitatea de functionar public sau exista incompatibilitate? Administrator al srl-ului este alta persoana. (vezi toată discuția)
Functionarul public poate fi asociat la un srl? Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, Este posibil ca un functionar public sa fie si asociat la un srl? (vezi toată discuția)
Functionar public illeanac illeanac Buna seara, Un functionar public poate sa fie colaborator la o firma de asigurari, este compatibil sau nu ? Multumesc (vezi toată discuția)