avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reprezentare succesorala - predecedatul vine la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reprezentare succesorala - predecedatul vine la moºtenire prin reprezentantii sai ?

Petre, Ion si Ana au fost frati. Petre traieste. Ana are un copil, pe Vasile. Ea a murit in 2001. Ion nu a fost casatorit, nu a avut copii şi a murit in 2004. Petre il moşteneşte pe Ion în calitate de frate. Vasile vine si el la moştenire, ca reprezentant al Anei decedate, soră şi ea cu Ion dar moartă cu 3 ani inaintea lui Ion?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 18:00, 19 August 2009
In speta, avem rude mai apropiate decat nepotii de frate, respectiv celalalt frate al mortului, ruda de gradul II, nu III asa cum sunt nepotii, copii fratelui mort. Daca ne gandim ce polemici au fost in timp privitor la comorienti, in situatia in care si daca am murit naintea fratelui meu, tot il voi mosteni, reprezentat fiind de copiii mei, ce mai conteaza cine a murit primul? Eu cred ca ar trebui lucrat putin si pe mosteniri, ca aici nimeni nu a mai miscat nmic, dar concret situatia s-a schimbat enorm, mai ales in ultmii 20 de ani. Sa fim seriosi, ma incapatanez sa imi sustin ideea: Daca am murit inaintea ta, sunt moarta, gata, nu mai pot sa te mostenesc in nici un fel, nici prin reprezentare nici nicicum.
Mai aberant mi se pare ca daca mai traiesc parintii, ei mostentesc doar 1/4 fiecare (deci in total 1/2) iar restul se duce la colaterali, care oricum ar fi nu sunt mai apropiati decat parintii, si care se presupune ca oricum ii vor mosteni pe respectivii parinti la un moment dat.
Deci am dreptate, trebuie "lucrat" pe succesiuni in dreptul civil romanesc, pt.ca este prapad. dar unde nu este prapad la noi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasa a iv-a de mostenitori legalii cunostinta cunostinta Buna ziua! as vrea sa stiu daca persoana care a murit - care nu are nici un mostenitor legal in afara de 3 veri primari - daca copii acestor veri pot veni la ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)