avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare masina de la mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare masina de la mostenitor

Va rog sa-mi dati si mie niste sfaturi si opinii privind "siguranat " cumpararii unei masini.

masina in cauza este a sotiei supravietuitoare, care are prin hot jud dtabilit dreptul la toata masa succesorala, inclusiv masina (care a fost si este inmatriculata pe numele sotului decedat).

Aceasta hot.jud ne garanteaza ca doamna respectiva este proprietara masinii si putem face contract v/c in siguranta?
Sau este necesara intai trecerea masinii de pe numele sotului decedat pe numele sotiei supravietuitorae (inmatricularea)

Daca prinre actele depuse la dosar cand s-a judecat succesiunea (in 2007), exista mentionat un antecontract (promisiune) de vanzare a amsinii, cum ar trebui sa ne asiguram ca asupra masinii nu ar mai putea revendica drepturi acea persoana careia i s-a promis, sau alta ?

Multumesc anticipat pentru orice indrumare :bow:
Cel mai recent răspuns: linualin , utilizator 15:43, 20 August 2009
Cred ca nu este necesar nici un act de inmatriculare pe numele sotiei supravietuitore.
Inainte de toate pentru ca pentru a se putea `trece pe numele sotiei` este necesar sa fie vorba de un vanzator iar pe de alta parte de un cumparator. Ori vanzatorul a decedat.
Apoi ... pentru ca hotararile judecatoresti reprezinta titlu - hotararile judecatoresti avand valoare de titlu.
Imi vine greu sa cred ca iti poti intabula un drept de propprietate pentru o casa pe baza hotararii judecatoresti dar nu o poti face pentru o masina care este trecuta in mod expres in masa succesorala.
Daca antecontractul -promisiunea de vanzare- a fost facuta cu mai mult de trei ani- atunci dreptul la actiune se prescrie.
Imprejurarea ca in acest moment masina este nmatriculata pe numele sotului decedat certifica imprejurarea ca promitentul cumparator nu are nici un drept asupra masinii.
Multumesc tuturor :bow:

Masina este in posesia sotiei supravietuitoare.
Aceasat are doar hot. jud. emisa pentru stabilirea succesiunii (succesiunea nefacandu-se in acele 6 luni de la deces la notar.)
Mai este nevie de sa aiba Certificat de mostenitor? In ce conditii sau cum se face acest Certificat?
Am inteles de la dvs. ca intreaqga masa i-a revenit sotei prin hotarare judecatoreasca.
Daca aceasta hotarare priveste succesiunea .. cum sa mai luati C.M? NU s-a dezbatut succesiunea prin hotararea aminita?
Ba da, prin hot intrega masa succesorala a fost preluata de sotia decedatului.
Asa credeam si eu ca e suficienta acea hot.jud, dar s-a adus in discutie certificatul de mostenitor si de-aceea am intrebat daca se mai face acest act in cazul dezbaterii succeiunii in intsnat.
Inteleg ca nu, corect?
Certificatul de mostenitor nu constituie "just titlu", el nu atesta decat ca X este mostenitoru lu Y si, de regula, prevede ce cota are fiecare mostenitor. In cazul dvs., uccesiunea fiind dezbatuta in instanta si sotia supravietuitoare avand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in dispozitivul careia se precizeaza ca aceasta, in calitatea sa de sotie supravetuitoare, a primit in lotul sau, printre altele si autoturismul, nu ma este nevoie de nimic. Aceasta hotarare judcatoreasca atesta ca proprietarul masinii, la acest moment este doamna, sotia supravietuitoare si, cu actele masinii si cu hotararea judecatoreasca mergeti si pefectati vanzarea-cumpararea masinii. privitor la acel antecontract (promisiune de vanzare), daca instanta a introdus masina in masa bunurilor partajabile, este clar ca ea se afla inca in patrimoniul mortului, deci nu a fost instrainata altcuiva valabll si legal, asa ca dvs. nu aveti de ce va teme, oricum, cel cu antecontractul nu are treaba cu dvs. si nici nu ar putea, sub nici o forma sa va ia masina sau sa va ceara bani, pt.ca intre dvs. si acea persoana nu au existat niciodata nici un fel de raporturi juridice.

Alte discuții în legătură

Succesiune Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi ... (vezi toată discuția)
proprietar decedat, vanzare autoturism muresan_maria muresan_maria as dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: tatal meu a decedat de curand, a avut o masina inmatriculata pe numele lui, acuma in continuare ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de mediu autoturism cu proprietar decedat madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, In cazul in care proprietarul autoturismului este decedat pot recupera mostenitorii, respectiv sotia supravietuitoare taxa de mediu? Dupa ... (vezi toată discuția)