avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare masina de la mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare masina de la mostenitor

Va rog sa-mi dati si mie niste sfaturi si opinii privind "siguranat " cumpararii unei masini.

masina in cauza este a sotiei supravietuitoare, care are prin hot jud dtabilit dreptul la toata masa succesorala, inclusiv masina (care a fost si este inmatriculata pe numele sotului decedat).

Aceasta hot.jud ne garanteaza ca doamna respectiva este proprietara masinii si putem face contract v/c in siguranta?
Sau este necesara intai trecerea masinii de pe numele sotului decedat pe numele sotiei supravietuitorae (inmatricularea)

Daca prinre actele depuse la dosar cand s-a judecat succesiunea (in 2007), exista mentionat un antecontract (promisiune) de vanzare a amsinii, cum ar trebui sa ne asiguram ca asupra masinii nu ar mai putea revendica drepturi acea persoana careia i s-a promis, sau alta ?

Multumesc anticipat pentru orice indrumare :bow:
Cel mai recent răspuns: linualin , utilizator 15:43, 20 August 2009
dandanaua a scris:

...privitor la acel antecontract (promisiune de vanzare), daca instanta a introdus masina in masa bunurilor partajabile, este clar ca ea se afla inca in patrimoniul mortului, deci nu a fost instrainata altcuiva valabll si legal, asa ca dvs. nu aveti de ce va teme, oricum, cel cu antecontractul nu are treaba cu dvs. si nici nu ar putea, sub nici o forma sa va ia masina sau sa va ceara bani, pt.ca intre dvs. si acea persoana nu au existat niciodata nici un fel de raporturi juridice.


Afirmatia d-voastra ma nelinisteste, adica un avans platit pe baza unui antecontract de vanzare cumparare nu mai poate fi recuperat sub nici o forma de la mostenitori, daca semnatarul antecontractului a decedat? (eu sunt pe cale de a cumpara un teren prin precontract, avans, ....)
Eu nu am spus ca se pierde acel avans, problema celu care a platit avansul este cu totul alta, distincta de succesiune, eu vorbeam despe faptul că, la data decesului, bunul se afla in proprietatea autorului. sta nu nseamna ca cel ce a incheiat cu autorul un antecontract si i-a platit acestuia o suma de bani in avans nu-i poate chema pe mostenitori in judecata după ezbaterea succesiunii, sau chiar ca intevenient in cadrul proesulu de partaj, insa nu re legatura cu ce intreba doamna privitor la cumpararea masinii de la sotia supavietuitoare careia i-a pica in lot.Oricum, cel cu avansul va chema in judecata eventual pe sotia supravietuitoare in calitatea sa de mostenitoare a mortului, nicidecum pe cumparatoarea autoturismului, cu care nu are cum sa aiba raporturi juridice.
Multumesc, sunt mai linistit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi ... (vezi toată discuția)
proprietar decedat, vanzare autoturism muresan_maria muresan_maria as dori sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: tatal meu a decedat de curand, a avut o masina inmatriculata pe numele lui, acuma in continuare ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de mediu autoturism cu proprietar decedat madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, In cazul in care proprietarul autoturismului este decedat pot recupera mostenitorii, respectiv sotia supravietuitoare taxa de mediu? Dupa ... (vezi toată discuția)