avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum trebuie sa fie cele 15 zile pentru plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum trebuie sa fie cele 15 zile pentru plata intretinerii - consecutive sau aleatorii

Buna ziua,

Am o problema cu cenzorul .A.P. din imobilul unde am cumparat un apartament. Va rog, spuneti-mi, are dreptate in ceea ce sustine?
Va redau mai jos textul:
<<Deoarece in urma trimiterii notificarilor referitoare la declararea nr. de persoane, care locuiesc in apartamentele din blocul nostru, am constatat ca unii proprietari nu cunosc procedura si regulamentul, facem acum aceste precizari finale pentru toata lumea:

HG 1588 / 2007
Normele metodologice de aplicare a legii 230 / 2007
ART. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;

lit.r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

In adunarea generala de infiintare a asociatiei noastre a fost votat si statutul noastru, care prevede:
ARTICOLUL 27
Membrii asociatiei de proprietari au si urmatoarele drepturi:
d) sa solicite, in baza unei cereri catre presedintele asociatiei de proprietari, diminuarea temporara a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei (reducerea cheltuielilor de întretinere, dar nu si a cheltuielilor comune), daca lipsa din apartament este de cel putin 15 zile calendaristice pe luna;

Va rugam sa retineti ca sintagma „15 zile calendaristice pe luna” nu poate fi interpretata decat ca zile succesive/consecutive, nu zile cumulate, luate pe sarite.

Orice modificare/cerere cu privire la scoaterea/introducerea unei/unor persoane trebuie facuta, in mod obligatoriu, inainte de inceperea perioadei pentru care se doreste a fi luata in calcul cererea respectiva, tocmai pentru a evita calculul eronat al intretinerii sau cazuri de suspiciuni intre vecini.

Consideram ca am oferit suficiente informatii si ca nu mai exista motive de a reveni asupra acestui subiect.>>
Si mi-a pus pumnul in gura! Eu cred ca este un abuz, faptul ca la sfarsit de saptamana, uneori mai ramanem peste noapte doua persoane, iar pentru asta trebuie sa platim o luna intreaga. Nu mi se pare corecta interpretarea <<sintagmei>>
Dumneavoastra ce parere aveti? M-as bucura foarte mult daca Presedinti sau administratori cu vechime, mi-ar impartasi din experienta dumnealor.
Cu respect,
Cornelusha.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
cornelusha, utilizator
Inteleg ce spuneti, doar ca eu sunt locatar si administratorul refuza sa vorbeasca cu mine. Plus ca luna aceasta a dubla numarul de mc de apa pe care l-am declarat. Urmeaza sa merg la proprietar marti sa iau contestatia scrisa si semnata de el.
Tot ce am intrebat este in eventualitatea in care presedintele va avea aceeasi atitudine cand ii voi da contestatia listelor de plata.

Va multumesc din suflet pentru timpul si ajutorul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2016
Adriantot, moderator
Buna ziua,
Raspuns pentru dl.Grecu:
1) ridicarea gunoiului menajer
2) energia electrica parti comune
Este vorba de principiu, nu suma conteaza. Este cam aceeasi de la orice imobil din Bucuresti.
Presedintele si admnistratorului ar trebui sa isi afiseze nr de telefon de contact.

Numai daca este telf de serv distribuit de asociatie. Nu voi da nr. telf meu pentru care platesc bani mei ca sa ma sune si la ora 12 noaptea ca vecinul lui face galagie. Eu am patit-o , l-am dat unei persoane si la pus pe numar rapid , cifra 3, copilul lui de 2 ani se juca pe telefon la ora 1 noaptea , a 2, 3 -a noapte l-am lasat pe ascultare iar copilul nu a stiut sa-l inchida si asa a consumat 8 ore iar zilele urmatoare am primit injuraturi ptr. ca nu l-am inchis eu
@cornelusha,

Stiu care sunt cheltuielile pe nr. de persoane - scrie si in legislatie, insa depinde si de asociatie si ma refer la energia electrica si gaze.
In fine, am banuit ca este vorba de principiu - asa zic toti, dar pana la urma toti fac taraboi pentru cativa firfirei. Te certi cu administratorul, cu vecinii, scrii pe forum, sesizezi primaria.... Persoanele excluse sunt de fata!

@sanda65,

Cu telefonul.... este stiut, ca daca nu ai ce face, afisezi pe toate gardurile telefonul personal, ca mine - ca ce mi-am zis, sa fie bine.... Te suna cine vrea si cine nu vrea, ba iti mai trimit si mesaje de tot felul, dar m-am descurcat. Aveti dreptate d-na Sanda!

Recomandare pentru @MirceaEne:

Proprietarul apartamentului in care locuiti sa va intocmeasca o imputernicire, eventual notariala prin care dumnealui, in nume propriu va imputerniceste sa-l reprezentati in relatiile cu as. proprietari - in toate problemele legate de proprietatea sa.
Inregistrati aceasta imuternicire la as. prop. si altele vor fi rezultatele. Si mai retineti un lucru: sigur ca mai tot timpul o sa discutati cu admin-ul, insa in probleme ca ce-a descrisa de dvs. mai sus, discutati cu presedintele as. prop. "Discutia" sa o faceti in scris, in dublu exemplar - cu semnatura de primire pe ex. dvs.
Daca trimiteti prin posta, cu raspuns platit si nu vor sa primeasca scrisoarea, situatia este de-a dreptul grava, nu deschideti plicul si ii actionati in instata unde veti prezenta si sesizarea (plicul returnat, nedesfacut).
Consider ca nu trebuie sa se ajunga aici, deci discutati cu presedintele, desigur, la inceput, verbal, apoi - pac la Rasboiul...

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)
Abuz al presedintei asociatiei Jenna1213 Jenna1213 Buna. Administratul blocului meu e si presedinta de asociatie. Am problema ca a obisnuit deja de 2 ori sa imi treaca imi plus cate o persoana la numarul de ... (vezi toată discuția)
Daca presedintele unei asociatii este singurul care are acces ... Vali P. Vali P. Daca presedintele unei asociatii este singurul care are acces la adresa de mail facuta special pentru acea asociatie, iar administratorul si cenzorul nu au ... (vezi toată discuția)