va rog sa ma elucidati asupra legalitatiii deciziei de concediere avand in vedere urmatoarele:
1. am fost angajat la pe post de paznic la o firma care a avut obiect de activitate paza la o firma multinationala. In luna mai am aflat ca aceasta firma multinationala urmeaza rezilierea contractului cu firma de paza la care eram angajat. Fiind repatriat, am dorit sa am carnet de munca fapt pt care am solicitat acest lucru.
2. Desi ma asteptam ca firma care urma sa rezilieze contractul sa-mi ofere alt post, acest lucru nu s-a intamplat.Mai mult, am solicitat din nou completarea carnetului de munca.
CU o saptamana inainte de rezilierea contractului, mi s-a solicitat sa scriu o scrisoare de demisie. Am refuzat deoarece demisia nu era dorinta mea. Intre timp, firma multinationala a incheiat un contract cu o alta firma de paza, eu continuand sa lucrez si in prezent, fara intrerupere acolo, dar cu o alta firma de paza.
In luna iulie am primit o convocare in vederea cercetarii abaterii disciplinare (absente nemotivate), de la fost firma. Aceasta convocare nu respecta cele 5 zile prevazute in CCMUNN, ART.75, (3). Neavand posibilitatea sa ma prezint la convocarea programata in aceeasi zi in care am primit adresa, mi s-a desfacut contractul disciplinar (azi am primit decizia).
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune ce pot sa fac pt a nu-mi fi incalcate drepturile.Aveam dreptul la plata unor zile de concediu in conditiile in care am lucrat 5 luni?
Mentionez faptul ca intre timp am primit si raspunsul necompletarii cartii de munca (lipsa tipizatelor respectiv).
1. pai daca nu v-ati dat demisia de la vechea firma este normal ca la ei sa apareti cu absente nemotivate
2. numarul de zile de CO aferente celor 5 luni se calculeaza asa:
nr zile CO total/an : 12 = X
X * 5 luni = nr zile CO aferent perioadei lucrate
PS: intuitia va spune bine. practic, dvs aveti acum 2 CIM: 1 cu vechea firma unde apareti in absente nemotivate, al 2-lea cu noua firma unde activati.
apropo: luati masuri sa vi se inmaneze un ex din CIM de la a 2-a firma, vizat de ITM. asa aveti garantia ca contractul dvs de munca este inregistrat si nu lucrati la negru
va multumesc pentru raspunsuri.
Acum incep sa ma edific; totusi am o neclaritate: cum trebuiau incetate raporturile de munca cu vechea firma in conditiile in care aceasta a reziliat contractul cu firma multinationala la care asigura paza?a fost corect sa-mi ceara sa-mi dau demisia fara sa stiu oficial despre ce e vorba (despre rezilierea contractului am aflat de la altii care la randul lor...)?
trebuiau sa va cheme si sa va spuna ca a fost contractul reziliat, ca nu va mai pot oferi locul de munca si sa gasiti solutia de incetare a raporturilor de munca.
si aceasta solutie putea fi:
- incetare prin acordul ambelor parti - art. 55 lit b)
- concediere ptr motive ce nu tin de persoana salariatului - art. 65 1)
- demisia - art. 79
v-am urmat sfatul iar acum la tribunal se afla pe rol litigiul de munca cu firma respectiva.
In conditiile in care la mijlocul lunii va fi al 2 lea termen, la primul termen s-a prezentat avocatul firmei si a solicitat respingerea contestatiei mele impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca disciplinar ca fiind nefondata iar privind plata zilelor de concediu firma nu se opune, suma putand fii ridicata de la caserie... , am cateva intrebari:
1. exista un model de intampinare pe care trebuie sa-l intocmesc pt termenul urmator?
2. in conditiile in care drepturile salariale le ridicam de pe card, cele aferente concediului nu trebuiau sa mi le puna societatea in acelasi cont?de ce sa merg la caserie?
3. faptul ca desi am colaborat cu societatea si la cererea lor am solicitat incetarea raporturilor de munca dar nu prin demisie ci invocand art.55 b sau 65 1), moment in care patronul m-a catalogat ca fiind tampit si mi-a rupt hartia, obligandu-ma sa scriu ceea ce imi dicteaza (ceea ce am refuzat), poate fi amintit in intampinare si in ce context?
4. in astfel de conflicte se pot solicita despagubiri?