avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Virarea contributiei angajatorului la CAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Virarea contributiei angajatorului la CAS

La ce institutie trebuie sa ma adresez pentru a afla daca la un moment dat intreprinderea la care am lucrat a virat atat contributiile retinute mie cat si pe cele datorate de sine la bugetul de stat? Ma intereseaza perioada 2000 - 2011.
mirela.onciu a scris:

In d112 sunt evidentiate creantele, atat ale angajatorului cat si ale angajatului.
Pe mine ma intereseaza daca aceste creante au fost achitate.
,,,,,,,,





Adresati-va organului fiscal la care regia unde va desfasurati activitatea este inregistrata fiscal,(Administratie financiara)pt ca acolo se gaseste evidenta de platitor al unitatii ( declaratia 112 cat si colectarea,intr-un cuvant administrarea creantelor fiscale )
Asa cum va spuneam,acest lucru se intampla doar din ianuarie 2011, insa pt perioada anterioara ,pt a verifica aceste date referitoare la contributiile sociale (CAS-contributii pensie)va adresati Casei Teritoriale de Pensii

Art. 50. - (1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii sectoriale.
(2) Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPP si casele de pensii sectoriale.

Stagiu de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
hrs61 a scris:

[.......

Stagiu de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Afirmati este valabila numai pentru asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială.

Vedeti art.3 alin.1lit.p din Legea 263/2010.
Sau,cu alte cuvinte pt angajati,stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii...
Nu schimba cu nimic continutul informatiei, institutia la care va trebui sa se adreseze ,ceea ce intereseaza utilizatorul, este tot Casa de Pensii!
Am sa vin cu o completare pentru subiectul discutiei si eventual pentru cei interesati.

Din intrebarea dnei Mirela Onciu am sa aleg sa inteleg ca este mai mult interesata daca angajatorul, indiferent care ar fi el privat sau de stat, daca ia platit vechimea in munca. Banuiesc ca printre noi sunt multi care au „lasat capul in jos” si au zis multumesc ca au un loc de munca, dar…. unii angajatori le-au facut o surpriza in momentul in care si-au dat demisia sau au fost dati afara. Supriza consta in faptul ca nu le-a fost platita vechimea.

Sunt doua variante
1) Prima variant era accesibila cu ceva timp in urma (sau poate mai este valabil) - Cei care vor sa stie daca angajatorul le-a platit vechimea in munca, pot solocita o “Adeverinta de stagiu” prin depunerea unei cereri, la care se ataseaza o copie dupa cartea de identitate, la sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa cel care solicita. Eliberarea primei adeverinte este gratuita,... daca se va solicita o a doua cerere, aceasta va fi emisa contra unei taxe de 15 lei.... asta daca nu sa modificat intre timp... nu pot confirma in mod cert aceasta suma, ramane ca cei care sunt interesati sa intrebe la o a doua cerere daca si cat este necesar sa achite.
2) A doua varianta (nu stiu daca in prezent o anuleaza pe prima - ramane sa intrebati) este valabila pentru cei care au acces la internet. La sediul Casei judetene de pensii în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa, cei interesat vor completa un formular prin care se creaza un cont pe pagina de web [ link extern ]

Prin acest cont fiecare persoana care este sau a fost angajata poate sa obtina rapoarte privind evidenta:
- salariul lunar brut
- Evidenta perioadelor lucrate pe ani/ luni/ salarii (rapoarte distincte pentru perioadele lucrate pana la 01.03.2001, si vechime in munca dupa crearea bazei de date incepand cu 01.04.2001 pana in prezent – bineinteles daca persoana ce solicita este angajata, sau pana la data la care a fost angajata)
- Date despre Pilonul II de pensie: perioada, sume cotizate etc, etc
- Daca au perioade de somaj pana la 03.2001 (acestea sunt luate in calcul la stabilirea vechimii in munca)
- Vechimea in munca dupa 03.2001
- Conditii de munca
- Nr zile lucrate pe fiecare luna
- etc, etc, etc

Nu mai intru in amanunte, cei interesati vor afla singuri dupa ce vor avea acces la propriul cont.
Titularul contului va putea accesa ori de cate ori ii este necesar o evidenta a vechime in munca si a altor date referitoare la vechime.

Nota: in acest mod, angajatul poate afla din timp daca angajatorul ii plateste vechime sau nu.

Atentie: uneori datele referitoare la luna in curs nu vor fi afisate la timp. O interogare va afisa cu o luna in urma – adica, in functie fluxul de date ce a fost primit/actualizat.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
VladMirovici, utilizator
Informatia dvs referitor la accesul online la acele date este f .utila ! Multumim stimate utilizator VladMirovici!
O singura precizare,procedura de obtinere a unui cont online nu ne scuteste totusi de un drum la Casa de Pensii cu acel formular-cerere printat si semnat pt aprobare si obtinere a datelor de acces la cont.Dar e spre binele nostru,pt ca astfel se elimina posibilitatea unor accesari neautorizate la datele noastre.
O seara buna !
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
ContSters400311, utilizator

Alte discuții în legătură

Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a plătit stagiul de cotizare timp de 2 ani. o ... Dapix Dapix Angajatorul nu a plătit stagiul de cotizare timp de 2 ani. O cunoștință de a mea are lucrați 15 ani, dar angajatorul nu i-a plătit taxele pentru ... (vezi toată discuția)
Prescriere contract de munca ioannanice ioannanice Buna ziua, Am o intrebare referitoare la inregistrarea unui contract de munca: eu am lucrat din 2011 pana in 2012 la o firma aflata acum in radiere, patronul ... (vezi toată discuția)