Doamnă Elga, dacă tot ați redeschis subiectul, sunt nevoit să repet ce am scris eu ieri, referitor la faptul că un șef de Asociație nu poate în orice condiții să negocieze un contract în numele beneficiarilor direcți ai unei lucrări, mai ales dacă, asa cum singură ați recunoscut, era puțin cam ilegal faptul că nu s-a votat în Adunarea Generală anuală acea cheltuială în Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Asociației, mai ales că nu era o lucrare urgentă, ar fi trebuit ca șefii sa obțină măcar acceptul prin semnături al cel puțin 50%+1 din locatarii respectivi !
Vreau să re-citiți și să comentați următoarele articole din „Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori“ -
[ link extern ]
Art. 1. - (1) Orice contract încheiat între comercianți și consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înțelegerea cărora nu sunt necesare cunoștințe de specialitate. În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului. NOTĂ: Cum în contractul cu firma de Termopane sunt dubii asupra unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
Se interzice comercianților stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
Art. 2. - (1) În sensul prezentei legi, prin consumator se înțelege orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în Asociații, care încheie un contract în afara activității lor autorizate, profesionale sau comerciale. NOTĂ: Sper că vede „ynocentta“ și „ELGA50“ că termenul de consumator ni se poate atribui nouă, proprietarilor, ca persoane fizice sau ca și grup de persoane fizice constituit în Asociații !
Art. 4. - (1) O CLAUZĂ CONTRACTUALĂ CARE N-A FOST NEGOCIATĂ DIRECT CU CONSUMATORUL VA FI CONSIDERATĂ ABUZIVĂ dacă, prin ea însăși sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului și contrar cerințelor bunei-credințe, un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților.
(2) O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influențeze natura ei, cum ar fi contractele standard pre-formulate sau condițiile generale de vânzare practicate de comercianți pe piața produsului sau serviciului respectiv. NOTĂ: dacă noi, ca și consumatori, n-am putut negocia direct cu comerciantul, acel contract devine nul, mai ales că plata o facem noi, proprietarii, nu șefii Asociației, care nu sunt beneficiarii acelei lucrări sau serviciu !
Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
b) obligă consumatorul să se supună unor condiții contractuale despre care nu a avut posibilitatea reală să ia cunoștință la data semnării contractului;
n) dau dreptul comerciantului să transfere obligațiile contractuale unei terțe persoane - agent, mandatar etc. - fără acordul consumatorului, dacă acest transfer servește la reducerea garanțiilor sau a altor răspunderi față de consumator.
Din ce vedem în lege, se poate spune că există cel puțin o clauză abuzivă în cazul expus de mine, mai ales la literele b) și n) ! La punctul n) chiar se specifică faptul că nu se poate da dreptul comerciantului să transfere obligațiile contractuale unei terțe persoane (precum mandatarul, care poate fi Președintele Asociației, deoarece are Contract de Mandat, dar și Administratorului sau altor persoane din Asociație), fără acordul consumatorului ...
Sper că am fost destul de explicit prin citarea acestor legi care ajută pe oricine e interesat de tipologia cazului expus de mine în alt Topic ... sau în eventualitatea unei acțiuni în Instanța Civilă sau Penală !
Doamna Elga, nu cumva aceste articole de lege sunt baza anulării acelui contract abuziv, făcut de șefii Asociației fără știința noastră, a consumatorilor finali ?