buna ziua sunt angajata in 2 firme si din anumite motive medicale am solicitat celui de al doi lea angajator unde am un part time sa imi modifice pentru luna august intervalul orar de munca deoarece trebuie sa ajung la tratament. acesta nu a dorit sa imi schimbe tura si din pacate ma vad nevoita sa intru in medical.intrebarea mea este iti poti lua medical doar pentru un job? adica doar pt cele 4 ore pe zi care le muncesc la ei ara ca sa fiu nevoita sa intru in medical si la jobul unde am functia de baza?
Raspunsul este unul cat se poate de simplu.
Certificatele medicale nu se legalizeaza, sunt formulare cu regim special si sunt excluse de la legalizare, orice notar va refuza legalizarea acestui document.
Concediul medical va fi platit de catre toti angajatorii dvs. unde figurati cu contract individual de munca. Certificatul original se prezinta catre angajatorul unde apare venitul cel mai mare, nu neaprat la functia de baza. Functia de baza poate fi oricare dintre ele, decizia asupra ei apartine angajatului si nu este una impusa.
OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005- privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 33 Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform prezentei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator.
Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situaţii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari şi completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile şi completarile ulterioare, şi care desfaşoara activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonanţe de urgenţa, indemnizaţiile se calculeaza şi se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situaţie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va inscrie "Conform cu originalul" şi se va aplica ştampila unitaţii, parafa şi semnatura medicului prescriptor, precum şi, dupa caz, parafa şi semnatura medicului şef de secţie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii platitori au obligaţia respectarii prevederilor art. 1
Copie certificata nu inseama copie legalizata, sunt notiuni diferite. Copia ceritifcata este exact aceea pe care se trece "conform cu originalul", impreuna cu o semnatura si o parafa a persoanei care certificat. Asa cum reiese din lege. Nu se trece nimic in plus pe certificat, cat timp apare stampila si semantaura unitatii, care certifica acele copii, se stie unde se afla originalul.
Si daca presupunem ca la jobul de 4 ore sunt telefonist, iar la jobul celalalt sunt operator pe calculator, iar eu sufar de o laringita prin care nu imi pot exercita jobul de telefonist, dar pot sa-mi fac treaba de operator fara probleme, nu se poate lua concediu medical doar de la unul din joburi??
Iar acum pun problema si altfel: autorul are un job de 8 ore si unul de 4 ore. deci 12 ore lucrate pe zi din vreo 13-14 ore de lumina iar autorul spune ca la jobul de 8 ore vrea sa se duca, dar la cel de 4 ore vrea sa modifice tura (prin modificarea de tura ma gandesc la una cu 4 ore mai devreme sau mai tarziu). Nu zic ca nu exista joburi si de noapte, dar nu stiu ce supra-om ar putea munci si ziua si noaptea.... Ce joburi sunt astea incat la cel de 8 ore va permiteti sa va duceti normal, iar pe cel de 4 ore v-ati permite sa-l puneti si mai devreme sau mai tarziu astfel incat ar rezulta o zi activa undeva spre 16 ore?? Jobul ala de 8 ore exista?? va prezentati fizic?? Intreb si eu... asa.... ca fapt divers....
@Gabby26, ca fapt divers, era un film cu Charlie Chaplin, nu stiu daca "Luminile Rampei" unde se muncea din greu, ar merita sa il vezi. Si astazi, ca si pe vremea lui Chaplin, oamenii cand nu au de nici unele (nu ca ar fi magazinele goale, Doamne fereste, alea's pline cu niste chestii la niste preturi) incearca sa munceasca daca se poate si doua joburi (nu o sa crezi dar unii incearca si 3). Treaba merge o vreme, cei mai rezistenti supravietuiesc, altii mai prapaditi, deh, se mai imbolnavesc, etc. Ca fapt divers, si eu am 2 joburi, full time. Din fericire muncesc de acasa.
@gabb26 ca sa ti raspund la intrebare jobul full time despre care tu vorbesti nu este de 8 ore este de 6 deoarece am programul redus fiind proaspat intoarsa din cic, iar cel de 4 ore il fac de acasa este vorba de administrarea si monitorizearea unui site de genul olx functional 24/24 7 zile din 7 , insa turele mele sunt inclusiv in weekend adica 8 sambata si 8 duminica si mai raman 4 ore pana la 20 de ore pe care le poti presta lejer in timpul saptamanii ;). sper ca ti am raspuns la intrebare