avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Escrocare batrana cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Escrocare batrana cu handicap

buna ziua.am un nepot care ii mananca banii soacra-mi.Soacra-mea este nevazatoare avand certificat de handicap vizual grav optand pentru indemnizatie insotitor,bani pe care impreuna cu pensia pentru limita de varsta ii incaseaza nepotul.In mod normal nu as avea o problema in acest sens daca banii respectivi ar fi cheltuiti in folosul batrinei dar cum acesta nu justifica o activitate de ingrijire minima aceasta reducandu-se la o farfurie de mancare o cana de apa si o baie la o saptamana in rest soacra-mea nu a iesit din casa in ultimii10 ani decat de 3-4 ori[la doctor si la analize]timpul acordat pentru ingrijire fiind limitat,nepotul avand servici si alte activitatii extra profesionale.Mai arat ca acesta nu are o reprezentare legala nici o aprobare in unanimitate a membrilor familiei si atunci intreb cum poate sa administreze bunurile materiale ale batranei,neputand justifica nici macar calitatea de insotitor[deoarece la plimbare sau la piata nu poate fi vorba ,nici macar la baie,pentru ca acest lucru il poate face singura.mai mentionez ca nepotul impreuna cu sotia si copilul locuiesc ca persoane tolerate cu acordul unuia din cei trei coproprietari.Am inteles ca nu poate fi obligat la un contract pentru a avea o raspundere in acest sens,dar atunci cum se poate reglementa aceasta situatie destul de neplacuta?
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 11:00, 29 August 2016
buna ziua .cine sunt eu conteaza mai putin spre deloc ,aceasta pentru ca subiectul discutiei nu sunt nici eu nici nepotul matusa ,etc.Subiectul este urmatorul.O persoana pensionara incadrata in grad de handicap vizual grav este jefuita si excrocata de un nepot chiar nu conteaza ce calitate are acesta,important este pentru a putea impidica o astfel de situatie carei autoritatii trebuie sa ma adresez si ce temei legal as putea invoca.Am sa ma refer putin la urmatoarele adjective adica [jefuit si excrocat]acesta ii administreza veniturile[pensia pentru limita de varsta si indemnizatia de insotitor in folosul personal ,locuieste impreuna cu sotia si copilul in calitate de persoane tolerate deci nu platesc chirie cheltuielile de intretinere le platesc din pensia batranei impozit nu platesc ,iar tot ce fac pentru aceasta este sa o mentina la limita de supravietuire.Batrana este in incapacitate fizica poate si psihica de as gestiona bunurile,dar nici nu le cere socoteala aspra felului cum cheltuiesc banii,
Fiind rude nu cred ca se poate face ceva daca banii nu sunt furați.
Adică sa fie sustrase fără drept și nu primiți pentru diverse motive.
Inainte de a va da o solutie, trebuie clarificate niste aspecte financiare si legislative:
1. problema veniturilor batrinei –
am inteles ca este pensionara la limita de virsta- in consecinta are o pensie, nu stim cit are pensie,sa zicem 890 de lei cit este pensia medie in Romania;
are un certificat de handicap grav in valoare de 320 de lei
cineva incaseaza indemnizatia de insotitor de 960 de lei
Asadar batrina are venituri de peste 2000 de lei lunar.
2. problema handicapului
de cind este handicapata ? cine a intocmit dosarul de handicap?
de cind are dreptul de insotitor ? cine a intocmit dosarul de insotitor?
desi pare ilogic, sunt 2 dosare diferite, fiecare cu ancheta sa sociala. In consecinta reprezentantii primariei au fost de cel putin 2 ori la domiciliul batrinei. Care au fost constatarile lor? Pentru indemnizatie de handicap trebuie un aviz special de la un inspector de specialitate...
3.in momentul in care se face dosarul pentru insotitor sunt 2 optiuni posibile:
- indemnizatie de insotitor pe care o incaseaza familia sau
- asistent personal platit direct de directia de protectie a persoanelor cu handicap
Banuiesc ca s-a optat pentru indemnizatia incasata de familie. Daca incasatorul este din familie are obligatii stabilite prin lege. Lui i s-a inminat un plan de intretinere a batrinei la aprobarea dosarului. Se respecta acest plan ?
4. inteleg ca batrina sta la acelasi domiciliu cu familia nepotului. Cui apartine casa? Este cu chirie din moment ce exista un proprietar care nu si-a dat avizul intrarii in spatiu a familiei nepotului?
Oricit ar parea de ciudat, cu ajutorul raspunsului la aceste intrebari se poate construi o reclamatie la Directia de protectie a persoanelor cu handicap sau chiar pentru o actiune in justitie.
buna ziua,am sa incerc sa raspund punctual intrebarilor dumneavoastra.1]problema veniturilor,are cumulate cele doua venituri ,pensia de limita de varsta si indemnizatia pentru insotitor undeva la 2,500 ron.2]Incasatorul nu are obligatii stabilite prin legesi nu i sa inmanat un plan de intretinere deci nu exista si nu se respecta decat principiile .junglei 3]casa are 3 coproprietari.batrana in calitate de sotie supravietuitoare si doua fete adica sotia si cumnata 4nepotul si familia acestuia locuiesc cu acordul cumnatei[mama nepotelului]in calitate de persoane tolerate,acordul soacra-mi neputan fi exprimat decat verbal iar sotia nu a fost de acord.batrana este handicapata de5-6 aniiar dosarul a fost intocmit de de o comisie de specialitate in urma unui consult si a analizei istoricului medical,da s=a facut si ancheta sociala la vremea respectiva dar datele situatiei de atunci s-au shimbat.
buna ziua .am mai facut sapaturi asupra situ atiei prezentate si am aflat incadrarea juridica si anume ,abuzul financiar,abuzul emotional sau psihologicsi neglijenta acestea fiind 3 din cele 6 forme de abuz folosite impotriva batranilor si recunoscute de lege.Am sa ma refer pe rand la fiecare dintre acestea.Abuzul financiar sau exploatarea financiara/materiala,folosirea ilegala neautorizata de fonduri sau valori inclizand bani c,e c-uri certificate de investitie actiuni fara autorizare sau permisiune,folosirea improprie a calitatii de tutoreAbuzul emotional psihologic,cauzarea de durere sufleteasca si disstres prin acte verbale sau non-verbale precum insulte amenintari intimidari umilinte hartuire izolare as dorii sa punctez in mod special acest ultim cuvant,.Neglijarea.refuzul sau negarea ducerii la indeplinire ,partiala sau totala a obligatiilor sau sarcinilor fata de batrana si am sa enumar doar elementele de incadrare in cauza si anume igena personala ingrijirii medicale si medicamentelor[sunt prescrise de medic dar nepotul spune ca sunt prea multe si ii afecteaza stomacul ]imbracamintea nu furnizeaza supraveghere atunci cand este necesar ,nepasare fata de riscuri si prevenirea lor[drept urmare acestui fapt batrana suferind o operatie de protezare a soldului impiedicandu-se de jucariile nepoatei care sunt distribuite in mod haotic in toata casa.

Alte discuții în legătură

Semnatura altei persoane pe talonul de pensie petre_marian petre_marian Buna dimineata,.daca o persoana nevazatoare incadrata in grad de handicap grav fiind pensionara ,nu poate sa-si administreze singura bunurile si primeste ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face in cazul unui bolnav cu handicap caruia i se interzice de un membru al familiei legatura cu alt membru al familiei. todordoru@gmail.com todordoru@gmail.com Soacra mea cu certificat de handicap este privata de sora sotiei mele de a fi ingrijita si de sotia mea. Nici la telefon nu i se da sotiei mele sau sa fie ... (vezi toată discuția)
Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - ... (vezi toată discuția)