La intocmirea unui certificat de calitate de mostenitori as vrea sa stiu daca notarul poate face reductiunea unui testament (testament in care exista un legatar universal care primeste totul , depasind rezerva succesorala si un legatar particular care primeste suma de 10 lei, fara alte precizari patrimoniale). Bineinteles cu acordul mostenitorilor.
OFFTOPIC Eu va sugerez sa va concentrati strict pe problema dumneavoastra si sa nu mai faceti afirmatii care nu au legatura cu topicul! In general, nu tot ce se invarte pe lumea asta are legatura cu vreunul din noi, nu neaparat! In ceea ce priveste acel conjuctiv, el poate avea valoare de viitor..insa nu fac acum analize aici. In calitate de moderator va sfatuiesc sa ramaneti strict in topic. Altfel orice alte comentarii va vor fi sterse. Multumesc.
ONTOPIC Revenind la problema dvs, adresati va instantei cu dezbaterea succesiunii, in cadrul dezbaterii veti putea cere reductiunea testamentului.
Ceea ce nu inteleg este daca bnu exista masa succesorala ce doriti sa supuneti reductiunii?!
Nu exista masa succesorala dar va fi (un imobil teren si constructie). Testamentul da unei fiice totul si celeilalte 10 lei ( valoare simbolica) depasindu-se rezerva succesorala care in conformitate cu ART. 841 CC ( vechi) ar trebui sa fie 2/3, lucru precizat chiar in inscris. Deci intrebarea era ; daca in dezbaterea unei succesiuni fara masa succesorala , existand un testament de asemeni fara patrimoniu succesoral se poate face la notar reductiunea testamentului la cotele normale respectiv 1/3 si 2/3 conform impartelii legale a codului civil bineinteles cu acordul mostenitorilor ( ca altfel nici nu ne primeste notarul). Ar rezulta un certificat de calitate de mostenitori si cotele precizate mai sus. Un avocat mi-a spus ca esenta in acest caz este suma de 10 lei care incurca foarte mult.
Nu mai stiu cum sa va explic ca sa intelegeti.....
Reductiunea liberalitatilor, adica a legatelor si donatiilor se face prin aducerea la MASA SUCCESORALA A BUNURILOR CE AU APARTINUT DEFUNCTULUI. ELE SE REUNESC FICTIV SI APOI SE CALCULEAZA REZERVA SUCCESORALA.
Deci, NU SE POATE CERE REDUCTIUNE DACA SE ELIBEREAZA CERTIFICAT DE CALITATE. OPENTRU CA ESTE IMPOSIBIL DE REALIZAT REDUCTIUNEA.
DEZBATETI SUCCESIUNEA LA NOTAR SAU INSTANTA SI DECLARATI MASA SUCCESORALA.
Cedeti ca actiunea in reductiune se prescrie intr-un termen de trei ani de la data decesului sau de la data la care rezervatarii au luat la cunostinta de existanta lieralitatii.
Cum de cujus a decedat inainte de 1 oct 2011, caci vb de Vechiul Cod civil, au cam trecut acei ani.....
Reductiunea este o institutie facultativa, adica trebuie sa o ceri, nu se aplica automat.
Adica sa-i trag de mana pe ceilalti doi rezervatari la notar (pentru ca sora mea a decedat anul trecut avand rezervatari sotul supravietuitor si un copil dintr-o casatorie anterioara) sa dezbatem succesiunea dupa urma mamei si ca beneficiu sa primesc 10 lei.