La intocmirea unui certificat de calitate de mostenitori as vrea sa stiu daca notarul poate face reductiunea unui testament (testament in care exista un legatar universal care primeste totul , depasind rezerva succesorala si un legatar particular care primeste suma de 10 lei, fara alte precizari patrimoniale). Bineinteles cu acordul mostenitorilor.
Am fost in instanta timp de 4 ani. Este un cerc vicios. Sora mea m-a dat in judecata cerand calitatea de succesoare legala si testamentara a mamei, partaj si iesire din indiviziune vizand masa succe-sorala : bunuri imobile. Eu am solicitat doar reducerea testamentului si eram in termenul de 3 ani de prescriptie fiind de acord cu restul.. Instanta a hotarat ca fara o masa succesorala ( imobilul teren era cumparat cu chitanta de mana iar casa construita fara auto-rizatie de constructie) se respinge tot inclusiv calitatea de mostenitori recomandand uzuca-piunea si jonctiunea posesiilor.( pentru ca in cei 30 ani a decedat tatal meu). Acum daca pentru uzucapiune se poate promova o actiune, pentru jonctiunea posesiilor e e nevoie de calitatea de mostenitori ai autorului deci inclusiv mama decedata si de asemeni sora mea si ea decedata.