avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa sediului???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa sediului???

Poate exista o persoana juridica fara sediu social???#-o
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc, Ati fost promt in raspuns.."Nu, nu poate...", Intradevar in actele de constituire a persoanei juridice exista un sediu imaginar. Problema este ca judecatorul delegat nu verifica si existenta acelui sediu social (SEDIU SOCIAL este spatiu unde persoana juridica isi desfasoara activitatea; inexistenta sediului social, unde isi desfasoara activitatea,,propbabil prin BOSCHETI). Sunt documente, ca persoana juridica nu are sediu social de mai bine de 10 ani, considerati, ca intr - o astfel de situatie Instanta Judecatoreasca sa admita "nulitataea calitatii de persoana juridica a asociatiei respective,,,,sau sa o oblige sa se conformeze normelor in vigoare???". Ok, daca imi dati si la intrebarea aceasta un raspuns,,va multumesc anticipat.#-o
Manole Dumitru a scris:
Intradevar in actele de constituire a persoanei juridice exista un sediu imaginar.

Asadar exista un sediu in actele de infiintare. Este normal pentru ca altfel nu se infiinta acea asociatie. Cum adica este imaginar? Poate e adresa unui proprietar, a unui cabinet de avocatura sau a unei firme care a instrumentat dosarul de infiintare. Efectiv ce adresa scrie acolo in acte?
Problema este ca judecatorul delegat nu verifica si existenta acelui sediu social

In dosar o sa gasiti o declaratie a celui care s-a ocupat de infiintarea asociatie, declaratie in care acesta garanteaza ca actele si datele din dosar sunt corecte si adevarate. Asa ca judecatorul nu are de ce sa verifice sediul unei asociatii de proprietari, o entitate nevinovata, o mana de oameni ce traiesc intr-un condominiu si vor sa se administreze mai usor. Nu e un concern sau o firma ce-si propune sa fabrice armament sau sa exporte padurile.
SEDIU SOCIAL este spatiu unde persoana juridica isi desfasoara activitatea

Sediul social al unei persoane juridice poate fi doar adresa unde figureaza persoana juridica ca subiect de drept si nu neaparat locul unde-si desfasoara activitatea.
De aceea exista posibilitatea ca o persoana juridica se se infiinteze avand ca sediu social adresa apartamentului unei persoane fizice, adresa unui cabinet de avocatura sau a unei firme care se ocupa de infiintarea acelei persoane juridice. Apoi persoana juridica infiintata poate sa-si deschida unul sau mai multe puncte de lucru unde-si desfasoara efectiv activitatea. Dar, de regula o asociatie de proprietari isi stabileste sediul in apartamentul unui proprietar din bloc daca nu au la indemana un uscator, un capat de hol amenajat, o boxa mai mare pe care sa o declare sediu.
Sunt documente, ca persoana juridica nu are sediu social de mai bine de 10 ani,

Concret ce documente atesta faptul ca asociatia nu are sediu?
considerati, ca intr - o astfel de situatie Instanta Judecatoreasca sa admita "nulitataea calitatii de persoana juridica a asociatiei respective,,,,sau sa o oblige sa se conformeze normelor in vigoare???"

Nici o instanta nu o sa se ocupe de asa ceva din proprie initiativa. Daca dumneavoastra, proprietarii vreti sa intrati in legalitate, o faceti. Adica va intruniti in adunarea generala si hotarati conform legii 230/2007 sa modificati statutul vechi, sa va faceti alt statut, sa va alegeti un sediu, sa intocmiti documentatia si sa introduceti dosarul in instanta (la judecatorul delegat de pe Stefan cel Mare - Directia de taxe locale). Daca dosarul (in 3 exemplare) este corect, in 5 zile aveti actele de infiintarea sau modificare si va desfasurati activitatea legal.


D -l Adrian, Tot nu am fost inteles. Asoc.de Prop. la infiintare cat si in statut arata ca sediul social este la parterul blocului,,,,dar, remarc, ca la parterul blocului nu a fost niciodata sediul asoc. de prop.. Deasemeni nu a fost declarat niciodata vriun sediu social la vriun cabinet de avocatura sau in alt loc. Este o "dilema", ca potrivit art.231 din NCC "MENTIUNI OBLIGATORII", se arata in mod imperativ pe langa alte atribute, ca sa existe persoana juridica trebuie sa mentioneze si existenta "sediul social "Verificati ce prevede CAPITOLUL IV art.231 din NCC.
Va multumesc pentru rabdarea de care dispuneti fata de intrebarile formulate de mine.
Cand am afirmat ca am o dovada ca asoc. de prop. nu are un sediu social ma bazez pe unele documente autentice din arhiva asociatiei, si, pe martori, care nu pot depune o marturie mincinoasa ca este "baia",,,,Ok.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Manole Dumitru, utilizator
Domnule Manole, nu e un capat de tara si nici o mare noutate ceea ce spuneti daca inteleg bine ce spuneti. V-am rugat sa ne spuneti ce scrie la adresa sediului ca sa ne lamurim. Cred ca am avut si noi aceeasi situatie. In statutul vechi, de prin anul 1997 sris ca sediul asociatiei noastre este in str...., blocul..., scara B. (punct). Fara etaj, apartament sau alta specificatie. Am functionat asa fara probleme pana in 2008 cand am refacut statutul asociatiei pentru cu totul alte cauze si nu pentru adresa. Dar cu aceasta ocazie am scris in statut exact adresa sediului adica Str..., bloc, scara B, etajul 1, "spatiu amenajat". Aceasta expresie de "spatiu amenajat" am scris-o pentru ca asociatia are sediul de multi ani (chiar si in 1997!) intr-un uscator ce a fost amenajat, mobilat, dotat... corespunzator.
A fost o eroare in 1997 ca nu s-a scris etajul 1, "spatiu amenajat", ci doar blocul si scara si de aceea in 2008 am indreptat aceasta greseala.
Dar, repet, asta nu ne-a afectat cu nimic, iar proprietarii nu au avut de suferit nici inainte si nici dupa, din aceasta cauza. Am suferit si suferim din alte cauze dar nu din aceasta lipsa de adesa care, asa cum am spus, se poate corecta cu prima ocazie cand faceti modificari in statut.
Va cred ca m - ati inteles in functie de intrebare. Adevarul a fost relatat pe jumatate, deasemeni si raspunsul a fost tot pe masura... Adevarul este ca Asoc. din care fac eu parte nu a avut niciodata un Sediu Social, ci a mers ca cersetorul din poarta in poarta, pentruca ori cat le voi vorbi proprietarilor de "DURA - LEX",,,pentru ei este un "TABU". Dar incalcarea rigolilor legii de catre organele de conducere ale asociatiei, mie personal imi incalca in mod flagrant unele drepturi fundamentale,
1). De pilda eu orice "diligenta"o depuneam prin sediul Administratorului INNAP, dar incepand cu 01.02.2016, pres.edintele asoc. de prop. a dat dispozitie INNAP - ului sa nu mai primeasca nici o diligenta de a mea. Va intreb, unde sa depun o astfel de diligenta sa obtin un Nr. de inregistrare ca dovada ca inscrisul respectiv l - am depus la Asoc.???, La sediul social al Asoc. de Prop. imaginar sris doar in actele de constituire si infiintare a asociatiei???
2). Sper ca vorbesc cu oameni seriosi pe acest forum, Pentru mine acolo unde este lege nu este loc de tocmeala....Ok.
Va multumesc pentru raspunsurile date pana acum=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal sau inafara legii?? Manole Dumitru Manole Dumitru Asoc. de Prop. 1). pentru obtinerea \"Incheierii\" de constituire asociatiei de proprietari ca persoana juridica are trecut sediul social fictiv, deasemeni ... (vezi toată discuția)
Schimbarea adresei unei asociatii de proprietari mihai1980 mihai1980 sall ...am si eu o intrebare... suntem o asociatie de proprietari pe scara,adiministratorul vrea sa se retraga.... ce pasi sunt de urmat pentru a schimba ... (vezi toată discuția)
Schimbare de sediu asociatie proprietari Chichinel Chichinel In luna Decembrie 2017 fostul administrator(proprietar de imobil in asociatie)a renuntat la functie si asociatia a fost preluata de un nou administrator.In ... (vezi toată discuția)