Buna ziua! In data de 19 august 2009, administratorul firmei la care lucrez mi-a adus la cunostinta ca postul meu de sef de sectie la o croitorie, urmeaza sa se reduca (desfiinteze) si ca incepand cu data de 5 septembrie imi vor inainta actele pentru somaj. Consultand contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, semnata cu firma, la clauze este specificat urmatorul lucru: peroada de preaviz in cazul concedierii este de 20 de zile lucratore iar in cazul demisiei aceasta perioada de preaviz este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr.53/2003- Codul Muncii. Doresc sa subliniez ca eu nu mi-am dat demisia, nu am facut nici o cerere de demisie, credeti-ma am ramas cu gura cascata cand mi-au adus la cunostiinta ca la numarul actual de muncitori, 8 la numar, nu se impune ca aceasta unitate sa aiba sef de sectie. Administatorii firmei sunt din Ungaria ei vin in tara la 4-5 luni odata, treburile legate de firma le rezolva contabila societatii. La data sus mentionata administartorii mi-au achitat salariul in avans pe toata luna august dar mi-au sugerat verbal, ca pana in 5 septembrie cand actele vor fii gata pentru a merge in somaj, nu trebuie sa ma prezint la locul de munca. Nici un act sau o instiintare nu a sosit pe numele meu pana la aceasta data, eu de 2 zile stau si astept. Sunandu-i pe sefii (fosti) mei si rugandu-i sa-mi trimita un act cu motivul concedierii raspunsul a fost ca luni (24 august) voi avea hartia in mana. Intrebarea mea este daca nu trebuie eu sa depun la firma o cerere prin care cer sa mi se aduca la cunostiinta motivele concedierii mele, practic nesemnand si necerand demisia mea eu cum figurez pe statul de plata in aceasta perioda cand nu am nici un statut la firma? La sediul firmei unde am vrut sa depun cererea mai sus mentionata nu este nimeni cine sa-mi dea un numar de inregistrare pe cerere cu vare a-si putea demonstra ca sunt preocupata de situatia mea. Daca a-si trimite un fax, acest lucru se poate lua in considerare in caz ca ajung la un conflict cu sefii mei?
Va multumesc si astept sa vad care este sfatul D-voastra !
Este ok sa faceti cerere pentru respectarea preavizului de concediere de 20 de zile lucratoare , acordate de la data la care ati fost instiintata in scris depsre preaviz si privind acordarea salariului compensatoriu cf CCMUn. Deasemena mentionati si dreptul de av perzenta la lucru in preaviz doar 4 ore pe zi, plata ramanand integral pt 8 ore pe zi, tot cf CCMUN.
Daca nu vi s accepta inregistrarea la sediu, triniteti prin posta cu confirmare de primire.
Faptul ca angajeaza croitor, ir postul dvs este de sef de sectie nu va ajuta cu nimic in contestarea deciziei de desfiintare a postulu dvs.
ITM va putea doar sa dea ca masura de control societatii sa va acorde preavizul de 20 de zile lucratoare si 1 sal compensatoriu, daca nu se realizeza masura respectiva poate doar sa dea o amenda societatii.
Dvs puteti folosi eventual rapusnsul de la ITM intr-o actiuen in instanta.
Este foarte probabil sa aveti zile negre in perioada preavizului in urma sesizarii ITM, nu va fi greu pentru angajator sa isi dea sema cine a facut reclamatia care a dus la acest control.
1. Dvs. trebuie sa intelegeti ca "dragoste cu sila" nu se poate!
2. Daca angajatorul a hotarat ca nu mai e nevoie de postul de sef sectie este problema lui. Daca nu se va descurca fara sef de sectie este tot problema lui.
3. Dvs. puteti ataca in instanta decizia de concediere, in 30 de zile de la primirea ei, pentru unele vicii de forma. Chiar daca veti castiga procesul si veti fi repusa in drepturi, asta va fi numai de forma pentru ca in cateva zile se va relua procedura (de data asta angajatorul nu va mai gresi) si tot veti fi concediata.
4. Colega mea, @grace_r, v-a raspuns la celelalte intrebari.
5. Dupa ce primiti decizia de concediere o atacati la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
6. Intre timp ar fi bine sa incercati sa va cautati un alt loc de munca.
Va doresc mult succes!
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz
avoovi
Buna
Am si eu o nelamurire. Dupa noul cod al muncii perioada de preaviz s-a marit la 20 zile lucratoare pt. functii de executie si 45 zile lucratoare pt. ... (vezi toată discuția)