avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Povestea mea incepe cu fosta nevasta, cu care am fost casatorit 7 ani, in urma casatoriei a rezultat o fetita. in urma cu 2 ani jumatate am divortat, fiind nevoit sa ma mut de acasa,inainte ca divortul sa se finalizeze,(la notar, pe cale amiabila) deoarece dansa, s-a mutat cu noul iubit in apartamentul achizitionat prin prima casa, tot in timpul casatoriei. Notarul a stabilit sa-i platesc pensie alimentara 1/4 din venitul net lunar...Toate bune si frumoase, pana la impatirea ratei (credit de nevoi personale,facut tot in timpul casatoriei). intre timp m-am recasatorit si eu. Am incercat sa ne cumparam alt apartament, dar eu inca mai figurez la biroul de credite ca avand acel apartament, in care locuieste fosta sotie, cu iubitul si fiica mea. Timp de 2 ani jumatate, ea nu a avut venit suficient sa preia singura apartamentul, iar iubitul ei, este rau platnic la banca si nu o poate ajuta, dar in urma discutiilor amiabile, am inteles-o si am asteptat pana acum, cand am facut si partajul acestuia la notar. Anul trecut cand m-am hotarat sa imi iau alt apartament cu noua sotie, am discutat si cu fosta sotie, si cea din urma a sugerta sa nu-i mai platesc pensie alimentara pana reuseste sa preia singura apartamentul, ca sa nu ne incurce pe noi, cu banii (in momentul respectiv, noi locuind in chirie). Timp de 1 an de zile nu am mai platit pensie alimentara, iar acum la partaj, i-am cedat tot ei, inclusiv, partea de 2000 si ceva de euro, ce imi reveneau mie, ca am platit impreuna apartamentul o perioada, ca sa ma trezesc cu notificare de la avocatul ei ca vrea pensia alimentara, recalculata de la divort.(mentionez ca din cei 1/4 am scazut 1/2 din rata creditului de nevoi personale, deoarece nu isi permite sa-mi dea partea ei de bani, desi eu am facut o refinantare la respectivul credit, deci i-am platit si partea ei, de 9000 de lei.) Sunt constient ca toate doveziile sunt de partea ei, deoarece eu i-am cedat tot, crezand ca totusi , ramane amiabil, cum a fost discutia, si acum vrea 11000 de lei...Precizez ca noua nevasta inca nu are indemnizatia de crestere a copilului, (urmeaza sa vina in urmatoarele lui, copilul fiind nascut anul acesta)si am singurul venit in familie si rate destul de mari, deci nu-mi pot permite sa-i platesc aceasta suma. Nu pot demonstra ca ea a fost de acord sa nu-i platesc pensia alimentara si de aceea s-a strans o parte de bani si diferenta e din partea ei de credit? Trebuie sa mai spun ca fetita, o iau de doua ori pe luna, deoarece nu mi-o da mai mult, iar in 90% din timp o iau de la bunici, deoarece, ea lucreaza ore suplimentare mereu. Si ea si noul iubit castiga foarte bine si fara respectivele ore suplimentare.
Trebuia ca lunar sau la doua luni sa va dea in scris ca a primit pensia de intretinere.
Scria de mana ca a primit si semna.

Pensia alimentara apartine copilului si nu ei.

La cum ati procedat va poate cere banii intrucat nimeni nu va crede ca v-ati inteles si nu conteaza intelegerea ci dovada ca ati achitat obligatia baneasca catre copil.
Imi pare rau , dar notarul trebuia sa va explice sau un avocat , legile nu prea sunt cum trebuie.
Trebuia sa platiti pensia alimentara si separat sa aveti la mana un act ca ati cedat in favoarea eicasa si creditele, Eu ma lupt de 9 ani cu fostul ptr pensia alimentara si nu am ce sa i fac ca daca el vinde cainii , si nu sunt declarai la anaf , judecatorul nu ai poate socoti venit , asa ca am renuntat sa ma mai lupt cu el. Ami primesc pensia odata la 2-3 luni
ASTA ESTE ROMANIA SI NE OMOARA TOT TIMPUL
MisteriosulDCO a scris:

Deci, in opinia dumneavoastra, am cazut de prost, ca am incercat sa rezolvam amiabil si acum eu ii platesc creditul, ii las apartamentul si ii mai dau si bani sa-l renoveze... Super legislatie.


Legislatia nu are nicio treaba. Situatia este o consecinta a necunoasterii drepturilor si legilor. Prima parte a mesajului este cea valabila.
Pensia alimentara este dreptul copilului si nu se negociaza.
Trebuia sa va asigurati ca aveti dovada de plata a pensiei in primul rand si in al doilea rand puteati sa negociati altfel termenii partajului creditului si altor bunuri. Ea a stiut mai bine sa speculeze in favoarea ei necunostinta drepturilor si legilor din partea dumneavoastra si se pare ca a iesit in castig.
Acum puteti incerca, tot amiabil, sa o faceti sa renunte la pretentiile ridicate.
Faptul ca ati facut compensatie intre datorii si pensia alimentara a fost un lucru nefericit, desi intentiile dumneavoastra au fost de buna-credinta, au fost contra legii. Asta deoarece pensia alimentara este un drept al copilului pe cand datoriile dintre dumneavoastra si fosta sotie sunt datoriile dumneavoastra si ale ei personale. A face compensatii sau confuziuni intre drepturile copilului si drepturile dumneavoastra este o eroare. Tocmai de aceea ea a mers la cineva care i-a aratat aceasta eroare, care este acum in favoarea ei. Puteti totusi sa gasiti o cale amiabila. Dar acum calea amiabila va depinde in mare masura de ea.

Ceea ce este cert este ca dumneavoastra datorati in pensie alimentara, indiferent de tranzactiile cu fosta sotie.

Mai este ceva cert: aveti dreptul sa o chemati la mediere ori in instanta sa micsorati pensia de intretinere in functie de veniturile dumneavoastra actuale si in functie de nevoile actuale ale copilului, avand ca temei noile conditii de viata ale copilului si fostei sotii, conditii care s-au schimbat radical fata de conditiile de la data cand a fost stabilita pensia de intretinere. Deci puteti reinitia discutii amiabile autorizate - la mediator, sau actiune in instanta, pentru recalcularea pensiei.
Ati incheiat o tranzactie ilegala. Nu ati respectat legea, de aici si dezavantajul dv. daca o respectati, nu aveati probleme, problema dv. nu e legea, ci tocmai nesocotirea ei.
Era bine sa fi intrebat si un cunoscator de legi...

Mergeti acum la un avocat sau la un mediator, nu lasati timpul sa treaca, incercati sa nu pierdeti vremea si, de data asta, actionati in cunoasterea drepturilor pe care le aveti.

Alte discuții în legătură

Posibilitate- sulta compensata cu pensia de intretinere savinermia savinermia Exista legal posibilitatea ca,in cazul partajului tatal sa renunte la partea de imobil si sa nu mai plateasca pensie de intretinere minor? -act care se poate ... (vezi toată discuția)
Prescriere sulta apartament mareboys mareboys In urma procesului de divort si apoi a unui proces de partaj , mi-a fost incredintat apartamentul, cu obligatia platii unei sulte catre fosta sotie. Desi a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri partaj goguta10 goguta10 Buna ziua, impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament la care mai avem si acum credit la banca.In urma divortului de el am ramas cu copilul in acel ... (vezi toată discuția)