avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adulterul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adulterul

adulterul este pedepsit prin codul penal?
Chiar si la momentul cand aparea ca infractiune – dupa 1989 – nu exista satisfactie “penala” pt cine “invoca” aceasta “infractiune” – (si) pe motiv ca fidelitatea nu se poate obtine cu sila, pt infidelitate putea fi vinovat si reclamantul… Ce “fel” de adulter trebuia sa fie pt a fi pedepsit cu inchisoarea si “ce fel” de adulter pt a fi sanctionat penal cu amenda? Infractiune continuata? Infractiune… din culpa?
O infractiune de-a dreptul peste stangul menita sa controleze populatia, la un anumit moment al… evolutiei sociale…
Existau si cauze de nepedepsire a sotului vinovat: daca viata conjugala era intrerupta si sotii traiau despartiti sau daca unul dintre soti il indemna sau incuraja pe celalalt sa comita adulter.

Pentru a se putea demonstra infractiunea de adulter legea prevedea ca proba infractiunii trebuie sa fie facuta fie prin procesul-verbal de constatare a infractiunii flagrante, fie prin scrisori ce emana de la sotul vinovat (scrisorile primite de oricare dintre soti neputand fi probe in proces indiferent de continutul acestora). Sotul “nevinovat” trebuia sa fie, evident, reclamant – dar, cum isi dovedea nevinovatia?
Pt a demonstra trebuia anuntata politia, care anunta procurorul care emitea un mandat de perchezitie pt “locul faptei” unde sustinea “nevinovatul” ca se va desfasura actiunea… Simpla nuditate era o proba solida…
Un judecator intreg la minte nu ar fi condamnat pe cineva pt o asemenea infractiune.
Haioasa infractiune! :yes:

Azi – din fericire (ca eram de bascalie in Europa: singurii care incriminau adulterul, la un moment dat) – e doar motiv de divort…
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
trope_doi, utilizator
Despre ce statut scrieti? Adulterul poate avea mai multe “cauze” si – chiar daca nu vreti sa credeti – exista cazuri in care adulterul a contribuit la pastrarea unor uniuni matrimoniale – din care au rezultat, sau nu, copii. Apoi, degeaba nu comiti fapta daca iti sta gandul numai la “portii straine”. Apoi, multi se feresc de adulter nu pt ca nu i-ar tenta ci pt ca n-ar fi in stare sa suporte sentimentul de vinovatie, dar mai ales teama ca vor fi "prinsi". Si sa nu uitam ca exista… “casatoriile deschise”…
A nu se intelege ca incurajez adulterul.
gabescu a scris:

Adulterul a fost dezincriminat prin Legea 278/2006, deci nu mai este infractiune.


Da, in prezent fapta respectiva nu mai constituie infractiune.
va intreb: poate cere daune morale cel inselat in casnicie?
multumesc!
Nu, casnicia nu este o afacere, desi in numeroase cazuri, asta ascunde. ;)

Alte discuții în legătură

despre "adulter" ce se poate spune in noile conditii soci-economice?? Manole Dumitru Manole Dumitru Este bine ca \"adulterul' nu mai constituie fapta penala, doar ca proba si motiv de divort in instanta? Astept cele mai concludente si pertinente ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste incestul sau nu? nicoleta_leta nicoleta_leta buna tuturor! http://www.mediafax.ro/social/noul-cod-penal-nu-incrimineaza-incestul-intre-adulti-4046693 dezbateam aseara acest subiect cu niste ... (vezi toată discuția)
Santaj / amenintare letuta letuta Acum catva timp am avut o perioada mai putin fericita in relatia cu sotul meu si am acceptat o aventura de o noapte cu un coleg de serviciu.Desi ii spusesem ca ... (vezi toată discuția)