avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj daca este doar autorizatie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj daca este doar autorizatie de constructie

buna seara,
Urmeaza sa dau divort si am niste nelamuriri in legatura cu divortul si partajul
dupa ce voi face cererea de divort, este bine sa ma mut de la domiciliul conjugal sau nu ?Poate influenta partajul?
de asemenea noi detinem o casa.Autorizatia este inceputa pe numele sotului meu, inainte de casatorie, insa din banii mei....dar autorizatia s-a aprobat la 2 luni dupa casatorie.intrebarea mea e : ce drepturi am eu din acest imobil?
de asemenea avem sii credite care sunt pe numele sotului meu.Acestea cum se vor imparti dupa divort ?
sii astept sfaturi cu procedura.
multumesc anticipat:)
In cererea de divort ati solicitat si partajarea bunurilor comune? Daca DA, la primul termen depuneti o tranzatie privind impartirea bunurilor comune, iar instanta va lua act de impartirea facuta de catre parti. Taxa in cazul partajului pe calea instantei de judecata este de 3% din valoarea bunurilor, dar daca depuneti tranzactia la primul termen, veti solicita returnarea sumei platite cu titlu de taxa de timbru.
Intr-un cuvant, daca depuneti tranzactia la primul termen nu va costa nimic.
2007_rozi a scris:

In cererea de divort ati solicitat si partajarea bunurilor comune? Daca DA, la primul termen depuneti o tranzatie privind impartirea bunurilor comune, iar instanta va lua act de impartirea facuta de catre parti. Taxa in cazul partajului pe calea instantei de judecata este de 3% din valoarea bunurilor, dar daca depuneti tranzactia la primul termen, veti solicita returnarea sumei platite cu titlu de taxa de timbru.
Intr-un cuvant, daca depuneti tranzactia la primul termen nu va costa nimic.

In cererea de divort am specificat in felul urmator :
"Partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei se va face prin intelegerea noastra"
Este ok asa?
Nu, nicidecum. Simpla mentiune din cererea de divort cu privire la faptul ca veti imparti bunurile comune prin intelegere nu investeste instanta cu o cerere de partaj.
O cerere de partaj de sine statatoare trebuie sa intruneasca toate elementele oricarei cereri de chemare in judecata: nume, obiect, temei de fapt si de drept.
Daca cererea de partaj este petit accesoriu cererii principale de divort, trebuie sa arate valoarea totala a masei bunurilor comune ce urmeaza a se partaja precum si descrierea acestora, cota de participare a sotilor la dobandirea bunurilor comune si modul concret de impartire al lor intre soti (ex. 1 set mobila stil Ludovic de sufragerie din lemn de nuc masiv în valoare de 10.000 lei ramane sotului, 1 balansoar din lemn de baobab în valoare de 5.000 lei - sotiei, 1 caine rasa setter în valoare de 3.000 lei - sotului, 1 set mobila de bucatarie formata din : 1 masa, 6 scaune din aluminiu si tapiterie de culoare vanilie, 5 corpuri suspendate si 5 fixe cu cate doua usi fiecare de culoare vanilie în valoare de 8.000 lei - sotiei, 5 lustre în valoare de 5.000 lei - sotului etc.). Legea prezuma ca fiecare sot are o contributie de 50% la dobandirea bunurilor comune. Daca unul dintre soti invoca o contributie mai mare la dobandirea acestora, trebuie sa o dovedeasca si sa timbreze corespunzator la valoarea in plus, peste cota de 50%. ;)
cora2006 a scris:
............................................Daca cererea de partaj este petit accesoriu cererii principale de divort, trebuie sa arate valoarea totala a masei bunurilor comune ce urmeaza a se partaja precum si descrierea acestora, cota de participare a sotilor la dobandirea bunurilor comune si modul concret de impartire al lor intre soti (ex. 1 set mobila stil Ludovic de sufragerie din lemn de nuc masiv în valoare de 10.000 lei ramane sotului, 1 balansoar din lemn de baobab în valoare de 5.000 lei - sotiei, 1 caine rasa setter în valoare de 3.000 lei - sotului, 1 set mobila de bucatarie formata din : 1 masa, 6 scaune din aluminiu si tapiterie de culoare vanilie, 5 corpuri suspendate si 5 fixe cu cate doua usi fiecare de culoare vanilie în valoare de 8.000 lei - sotiei, 5 lustre în valoare de 5.000 lei - sotului etc.). ........

:oops: Nu vreau sa fiu offtopic , dar trebuie sa intreb cum este evaluat cainele la 3 000 de lei ?

Este evaluat la valoarea de cumparare fara sa se tina cont de faptul ca a consumat mancare si au mai fost facute alte cheltuieli cu intretinerea lui ?

Daca este vorba despre un caine maidanez este evaluat la valoarea de inlocuire sau la valoarea de cheltuire , adica suma tuturor cheltuielilor facute cu acesta ( hrana , vaccinuri , deparazitare interna si externa , eventuale amenzi primite ca urmare a unui comportament necorespunzator , etc. ) ?
cora2006 a scris:

Nu, nicidecum. Simpla mentiune din cererea de divort cu privire la faptul ca veti imparti bunurile comune prin intelegere nu investeste instanta cu o cerere de partaj.
O cerere de partaj de sine statatoare trebuie sa intruneasca toate elementele oricarei cereri de chemare in judecata: nume, obiect, temei de fapt si de drept.
Daca cererea de partaj este petit accesoriu cererii principale de divort, trebuie sa arate valoarea totala a masei bunurilor comune ce urmeaza a se partaja precum si descrierea acestora, cota de participare a sotilor la dobandirea bunurilor comune si modul concret de impartire al lor intre soti (ex. 1 set mobila stil Ludovic de sufragerie din lemn de nuc masiv în valoare de 10.000 lei ramane sotului, 1 balansoar din lemn de baobab în valoare de 5.000 lei - sotiei, 1 caine rasa setter în valoare de 3.000 lei - sotului, 1 set mobila de bucatarie formata din : 1 masa, 6 scaune din aluminiu si tapiterie de culoare vanilie, 5 corpuri suspendate si 5 fixe cu cate doua usi fiecare de culoare vanilie în valoare de 8.000 lei - sotiei, 5 lustre în valoare de 5.000 lei - sotului etc.). Legea prezuma ca fiecare sot are o contributie de 50% la dobandirea bunurilor comune. Daca unul dintre soti invoca o contributie mai mare la dobandirea acestora, trebuie sa o dovedeasca si sa timbreze corespunzator la valoarea in plus, peste cota de 50%. ;)

Pe mine ma intereseaza cum sa procedam cu partajul atunci, prin tribunal, ca sa nu ne coste foarte multi bani !!!
Mentionez ca eu voi lua anumite bunuri din casa care au fost ale mele inainte de casatorie, care sunt bunuri proprii.
Ce fel de act sa fac pt acestea?
Multe bunuri din cele comune vor ramane in posesia sotului, pt ca el imi va plati acea suma mentionata mai sus !
In legatura cu cainele....este chiar haios....pt ca chiar am un shar-pei pe care sotul meu m-i l-a luat si e singurul lucru pe care nu vrea sa mi-l dea:)) Dar in fine...nu o sa ma judec pt un caine:))

Alte discuții în legătură

Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu in cazul in care divortez si de comun acord cu sotia, ma inteleg asupra bunurilor din casa este vreo problema in desfacerea casatorie?multumesc mult. (vezi toată discuția)
Partaj ContSters146176 ContSters146176 odata cu divortul se poate inainta si actiune pentru impartirea bunurilor totul prin intelegerea partilor?va multumesc! (vezi toată discuția)
Concubinaj paddy paddy Traiesc cu prietena mea de aproape 1an si jumatate,am un baietel de 6luni cu ea.Intentionez sa ma casatoresc cu ea.Am 2proprietati imobiliare in Bucuresti,una ... (vezi toată discuția)