avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore de munca-recuperate ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore de munca-recuperate ?

Buna ziua,
Firma(un call center/back office) la care lucrez solicita disponibilitatea angajatilor pt sapt viitoare pentru stabilirea orarului de munca.Intervalul de munca fiind 07:22 de luni pana vineri.Orarul ne este transmis pana la finele saptamanii in curs, de obicei duminica.Eu sunt repartizat sa lucrez in intervalul 07-15 toata saptamana,de exemplu.Eu ma ocup de prelucrarea unor facturi,pe care le primim de la firma "mama"din afara tarii.Daca eu raman intr-o zi sau mai multe zile fara facturi de lucru,1-2-3 ore /zi,sunt trimis acasa.Ulterior mi se va solicita sa stau ore suplimentare in diferite zile, in fct.de volumul de facturi livrate,pentru a-mi acoperi orele lipsa.(toate orele de munca sunt pontate intr-un program de contorizare, via internet).Contractul individual de munca este pt 8ore/zi,nu pe norma de munca.Este normal sa lucrez orele "pe minus"? Eu mi-am dat disponibilitatea pt acea sapt., mi s-a dat un orar de munca.Este vina mea ca firma nu reuseste sa-mi dea de munca atunci cand sunt prezent la serviciu ?
In cazul in care nu reusesti sa-ti acoperi orele pe minus in acea luna, in fct de conjunctura, ti se ia o zi sau mai multe din C.O. ..sau retinere din salariu.

O alta intrebare : personalul din aceeasi firma,dar de pe proiecte diferite(call center ,back office data entry, visual box) poate primi diferentiat tichete de masa zilnice? unii da, altii deloc.

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
HYP, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 20:55, 27 August 2016
Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare.La acel moment(acum aproape 1 an) am crezut ca este vorba de persoana de la receptie-administratie si de team-leaderii de la fiecare proiect ,insa m-am inselat de vreme ce si agentii/operatorii de la acele proiecte beneficiau de tichete.Am sa incerc sa revin maine cu informatii din regulamentul de ordine interioara,in speranta ca voi gasi vreo referire.(daca nu a fost schimbat sau chiar sters acel paragraf din el).Va multumesc!
Daca puteti postati din reg.intern si tot ce este legat de acordarea tichetelor de masa ...
HYP a scris:

Atunci cand am intrebat de ce nu beneficiem de tichete de masa, ni s-a raspuns ca proiectul pe care lucrez nu äre tichete".In regulamentul de ordin interna , care mi-a fost prezentat la angajare se specifica ca tichetele de masa se acorda personalului de baza,insa nu era specificat care sunt acele persoane.Cu toate acestea,angajati de pe alte proiecte au inceput sa beneficieze de tichete DUPA ce proiectul nostru a luat luat fiinta.



Inseamna ca in compania dvs se desfasoara activitatea pe baza de proiecte,fiecare proiect in parte este bugetat separat, iar la cheltuiala de personal -tichete de masa unele includ acest tip de cheltuieli,altele nu.
Alocarea probabil s-a facut dupa valoarea adaogata ce rezulta din proiectul respectiv,adica proiectul ce aduce un profit mai mare are alocat si o suma mai mare la cheltuiala de personal ,adica salariatii angajati pe acel proiect primesc tichetele de masa .
Aceasta este explicatia pt care unii angajati primesc tichete,altii nu. Acest fapt ar trebui sa fie specificat si in RI !
Am sesizat ca aveti o nelamurire in ceea ce priveste "angajatul de baza"
Acesti angajati de regula sunt toti salariatii care nu au fost incadrati doar pt un proiect /mai multe proiecte anume(project based)sau cu alte cuvinte pe perioada determinata ,ci sunt angajatii cu contracte pe perioada nedeterminata ( posturi fixe care exista in schema companiei indiferent de proiectele derulate)
Buna ziua, am revenit cu detalii din Regulamentul de ordine interioara :
"Art.2. Prevederile prezentului Regulament se aplica tuturor salariatilor Companiei, indiferent de contractul individual de munca, de data angajarii, precum si de functia/calitatea detinuta."
"Art.38. Evidenta prezentei se tine pe baza condicii de prezenta zilnica.
Persoanele cu functia de Agent Servicii Client se vor ponta in format electronic mentionand ora sosire, ora plecare si intervalele lucrate pe fiecare proiect in parte, iar persoanele cu functie de conducere sau administrativa se vor ponta pe condica fizica cu ora sosire si ora plecare." (noi folosim un program de pontaj electronic, ne logam la ora fixa,iesim la ora fixa cand ni se termina programul).
"Art.107. Plata salariilor se face o data pe luna – in perioada 9- 12 ale lunii, plata se face intr-un cont deschis la banca comunicata in momentul angajarii, sau cash in cazul angajatilor ce nu au depasit o luna calendaristica de la angajare.
Acordarea bonurilor de masa se va face astfel:
* Un bon de masa pentru 8 ore lucrate.
Se va face majorare la unitate, ex : la 10,5 bonuri se vor acorda 11, iar la 10, 25 se vor acorda 10 bonuri.
Bonurile de masa se vor acorda in perioada 10-13 ale lunii.
!! In prima luna de activitate sunt acordate bonuri de masa doar persoanelor angajate inainte de 15 ale lunii.
!! Bonuri de masa se acorda doar persoanelor ce detin functie de baza la SC xxx SA".
Nicaieri in Regul.de ordine nu se specifica cine are functie de baza .

Iar articolul de mai jos e legat de recuperarea sau nu, a orelor de munca pt zilele in care angajatorul "te trimite acasa pt ca nu mai are facturi".
""Art.33. Pentru angajatii cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este, de regula, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Art.34. Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
> In ture si in mod inegal
>Se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
> Nu se vor efectua ore suplimantare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.
Art.35. Programul de lucru al personalului societatii se desfasoara conform prevederilor stipulate in contactului individual de munca."

Legat de contractul colectiv de munca,nu s-a auzit niciodata ceva legat de el...ca ar exista sau nu.Daca s-ar face un CCM pt fiecare proiect, ar trebui sa avem si noi unul(suntem peste 21 de pers.) Iar numarul de salariati din firma(din punctul de lucru din locatia mea) depaseste 90 de persoane cumulate pe mai multe proiecte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2016
HYP, utilizator
Functia de baza este la locul de munca unde salariatul beneficiaza de deducerea personala .

Pe cale de interpretare, tichetele de masa se acorda tuturor salariatilor indiferent de tipul c.i.m. incheiat, intrucat Reg.Intern nu face nicio distinctie in aceasta privinta.

Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa iliada iliada spuneti-mi va rog,daca ai 2 job-uri,unul full-time si unul part-time se pot primi bonuri de masa de la ambele si in ce conditii.eu nu primesc de la niciunul.de ... (vezi toată discuția)
Legea salarizarii la patron abalasi_costel abalasi_costel 1. este legal ca firma in care lucrez cu contract nedeterminat,sa-mi dea 11 bonuri de masa lunar,atata timp cat lucrez 22 sau 23 de zile lunar? 2..DE CATE ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa diana_1111 diana_1111 Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii ... (vezi toată discuția)