Buna seara,
pentru vanzarea unui teren extravilan care are categoria de folosinta "curti-constructii" se poate face contract de vanzare fara respectarea dreptului de preemtiune prevazut de Legea 17/2014?? Daca se poate, in baza caror articole de lege?
Mentionez ca aceasta categorie de folosinta "curti-constructii" figureaza atat in Cartea Funciara cat si in certificatul fiscal.
Legea 17/2014 face referire la terenuri extravilane agricole, dar nu stiu daca un teren extravilan curti-constructii poate fi si agricol.. nu stiu daca se aplica legea si in cazul meu.
Multumesc mult
Suprafata terenului este de 1600 mp si se afla la marginea localitatii..
practic este lipita de alt teren care este trecut in intravilan.
Si la primarie si in CF apare extravilan curti-constructii.
Spune-mi te rog unde scrie ca un terenul c-c poate fi de max 1000 mp si ca in extravilan nu poate exista teren c-c.
Multumesc!
...Legea Cadastrului prevede: daca limita intavilanului traverseaza un teren ( o singura parcela) atunci se se intabuleaza mai intai toata parcela, dupa care se face dezmembrarea (dezlipirea) si se da numere cadastrale separate, unul pentru suprafata din extravilan si unul pentru suprafata din intravilan (aceste operatii se fac odata), apoi se autentifica la notariat.
Cand se vinde se fac doua vanzari, una pentru suprafata din extravilan, aplicabil L. 17/2014 si una pentru intravilan, aplicabil Codul Civil. Se poate vinde ori una ori alta. Deci inca odata, in extravilan nu exista curti constructii, ci numai in intravilan. Vezi toata C.F. daca terenul a fost o singura parcela si s-a facut intabularea conform celor de mai sus.
Legea nr. 50/1991, prin Legea 18/1991 si prin Codul Fisca. Pe un titlu de proprietate apare asa: in prima parte, de sus, sunt scrise suprafetele din extravilan - arabil, vii, livada, fanete, etc. In partea a doua, de jos, sunt trecute suprafetele din intravilan - arabil, vii, etc. si curti-constructii. Ce inseamna curti-constructii, inseamna ca pe parcela respectiva din intravilan exista o locuinta cu anexele gosp.aferente (ori a existat si a fost demolata fara aut. de construire). C. F. prevede pana la1000 mp. c.c. Daca parcela este mai mare de 1000 mp. diferenta are folosinta de arabil si se impoziteaza diferentiat. Daca nu exista constructii - locuinta, anexe gosp.- atunci terenul este liber de construcii si este trecut arabil in intravilan. De ce 1000 mp., pentru ca asa prevede L. 50/1991. De ce nu poate fi curti-constructii in extravilan, pentru ca in extravilan nu poti construi o locuinta, ci doar anexe pentru exploatatie agricola - magazii, grajduri, etc. (L. 50/1991). Este asa cum am banuit,terenul a fost dezlipit Solicita la primarie Certificatul de Urbanism pentru terenul respectiv, este cerere tip. Anexeaza la cerere planul de situatie si delimitare imobil, nr. C.F.
Se elbereaza pentru: 4.2. Operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară
- vânzări, cumpărări, concesionări, cesionări, dezmembrări, parcelări, comasări, partaje, succesiuni etc
In certificat se va trece:
1. REGIMUL JURIDIC
• SITUAREA TERENULUI:
• NATURA PROPRIETATII:
• TITLUL ASUPRA IMOBILULUI:
• ALTE PRECIZARI:
2. REGIMUL ECONOMIC
• FOLOSINTA ACTUALA:
• DESTINATIA CONFORM P.U.G./P.U.Z./P.U.D./P.A.T.J. APROBAT:
• ALTE PREVEDERI:
Ba da, exista teren extravilan cu destinatia curti constructii. Am in fata un extras de carte funciara spre informare cu un teren de 10440mp cu categoria de folosinta curti constructii, unde proprietar este Statul Roman, domeniul privat.
In legea 50/1991 apare in anexa nr 2, definirea unor termeni utilizati in cuprinsul legii, cum ar fi:
▪ Anexe gospodăreşti ale exploataţiilor agricole
Construcţiile situate în zone izolate în extravilan şi îndepărtate de localitatea de reşedinţă a lucrătorilor agricoli, menite să adăpostească maşini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole.
Acestea sunt pe terenuri situate in extravilan si au destinatia de curti constructii.