Am o cladire cu 3 apartamente si 608 mp teren pe care l-am ipotecat la banca. Concomitent am obtinut si autorizatia de construire pt etajare si mansardarea cladirii existente, dupa care mi-am dat acordul unor persoane fizice sa edifice mai multe apartamente pe imobilul existent. Daca nu-mi platesc creditul, banca poate sa execute si restul apartamentelor edificate? Noiii proprietarii cu cine vor trebui sa se judece pt obtinerea imobilelor?
In contractul de credit se mentioneaza ca am obligatia de a cesiona in favoarea bancii o eventuala autorizatie de constructie, lucru care nu s-a intamplat. In Cartea Funciara am notata interdictia de instrainare, grevare si inchiriere. As putea in baza cesiunii autorizatiei catre persoanele fizice pt care am construit sa fac procesul verbal de receptie al lucrarii pt fiecare apartament pe numele lor. In cazul in care acestia ma actioneaza in judecata pt intabularea in Cartea Funciara ce am de facut pt ca acestia sa poata realiza acest lucru cu mentinerea ipotecii bancii pe teren si constructia veche aflata la parter? Multumesc pt ajutor!
Actul de cesiune al autorizatiei nu s-a facut printr-un act notarial. S-ar mai putea face acum, ma ajuta? Mentionez ca banca nu a inceput executarea silita.
Existand interdictia de grevare a terenului in favoarea bancii, nu puteti constitui vreun drept real in favoarea unor terti, deci nici un drept de superficie, singurul care i-ar indreptati pe acei terti sa solicite intabularea apartamentelor in cartea funciara.
Asa cum s-a aratat mai sus (vezi raspunsul maestrului Mihai Grigore), actul de cesiune a autorizatiei de construire nu este opozabil bancii. Cei care au construit cu acordul dumneavoastra si-au asumat riscul ca la o eventuala executare silita sa se vada in situatie de a ramane simpli creditori chirografari fata de dumneavoastra, fie pe temei contractual (daca actul de cesiune contine astfel de prevederi), fie in temeiul imbogatirii fara justa cauza. Oricum, situatia lor nu este deloc una de culoare vesela.
Veste buna: sigur ca DA, doar trebuie sa achitati creditul! :D
sunteti in cautarea unei solutii miraculoase de tipul "cum sa nu achit creditul fara sa-i afectez pe constructorii de buna credinta"? Ei bine, vestea rea: nu aveti solutie, platiti! X-(
Succes!