avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recalcularea somajului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recalcularea somajului

Am vechime pe catea de munca de 7 ani, dar cei de la AJOFM vor sa le aduc cate o adeverinta de la fiecare angajator in care sa specifice ca au virat contributia la bugetul asigurarilor de stat in perioada in care am fost angajatul lor.
Am fost informat ca in lipsa acestor adeverinte nu pot beneficia de cele 5 procente din media ultimilor 12 salarii.
Nu am gasit nicaieri prin lege referire la asa ceva.
E normal???
Daca a inceput sa mi se vireze deja somajul, la recalcularea pot beneficia retroactiv de cele 5 procente?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:25, 11 Septembrie 2009
Trebuie sa aveti decizia de stabilire a drepturilor de somaj, sa aveti dovada datei la care v-a fost comunicata acea decizie (adica sa fi mentionat pe decizia din dosarul dvs de la AJOFM data primirii) si sa depuneti contestatia in termen maxim de 30 de zile de la data comunicarii deciziei, la Sectia Contencios administrativ de la tribunalul de domiciliu.
30 zile calendaristice sau lucratoare de ce va intreb azi o colega a primit decizia de la AJOFM ( de la predarea documentelor a fost prima zi de programare pentru viza ) din pacate nu a trecut data primiri pe exemplarul lor cum ne-ati sfatuit si indemnizatia a fost calculat din cartea de munca , vrea sa faca contestatie . Dispozitia a fost datat de agentie cu data de 30iulie2009 data primirii ar fi fost 26 aug2009 dar daca nu a specificat acum mai are numai 2 zile pentru formularea reclamatiei ?

va multumesc
Se calculeaza pe zile libere ( nu intra in calcul ziua de 30 iulie, in rest sunt zile calendaristice). Ar putea maine sa ceara de la AJOFM sa specifice pe exemplarul inmanat dumneaei data inmanarii deciziei data de ieri (poate gaseste intelegere la secretariat, eventual).
Buna ziua
Am primit raspunsul de la A.J.O.F.M Galati ce suna in felul urmator:

"In conformitate cu prevederile art. 19 din HG nr.174/2002, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002 privind sitemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 19
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupa caz, pe baza:
a) declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj si a adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupa caz, doar pe baza adeverintei eliberata de angajator potrivit art. 18, in cazul in care se constata ca angajatorul nu a depus declaratia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege.
..........................................
Avand in vedere faptul ca nu ati prezentat adeverinta decat de la ultimul angajator, s-a stabilit stagiul total de cotizare numai pe baza documentelor prezentate de dv.
........................................"
Cred ca o sa fac rost de aceste adeverinte, dar totodata o sa m-a consult cu un avocat in legatuara cu aceasta problema.
Astept parerile dv. cu privire la raspunsul primit de la A.J.O.F.M
Dupa cum foarte clar au spus chiar cei de la AJOFM :
doar pe baza adeverintei eliberata de angajator potrivit art. 18, in cazul in care se constata ca angajatorul nu a depus declaratia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege.

Din raspunsul lor se intelege (asta inteleg eu cel putin) ca angajatorul la care dvs ati lucrat nu a depus declaratiile la AJOFM si din acest motiv nu s-au luat in calcul si acele venituri, iar dvs trebuie sa aduceti o adeverinta de la acel angajator.
Oare, inainte de a se calcula cuantumul indemnizatiei nu trebuia sa va instiinteze si pe dvs ca va mai trebuie ceva documente la dosar pentru a se stabili cuantumul corect? Cu siguranta ca va vor raspunde ca nu este treaba lor, ci este de datoria dvs sa stiti aceste lucruri.
Sa asteptam sa vedem ce spun si colegii nostri avocati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La angajare antonio123 antonio123 AM avut anul trecut depus un dosar ptr angajare la un angajator,am fost la acesta si ma trimis la A.J.O.F.M sa imi de repartitie la el sa ma angajeze ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj petrisil petrisil Azi am primit decizia de somaj prin care mi se acorda 590 ron asta insemnand 450 ron (cei 75% din salariul minim) + 139.55 ron reprezentand 7% din media ... (vezi toată discuția)
Angajatorul trebuie sa dea un raspuns scris la contestatia salariatului ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Un salariat a depus o Contestatie scrisa la angajator pentru faptul ca nu este multumit cu privire la stabilirea salariului. Acesta a ... (vezi toată discuția)