avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptie

Am urmatoarea intrebare daca ma puteti ajuta, va rog:

Sa zicem ca luna aceasta o persoana este condamnata 1 an cu executare, pentru o fapta de inselaciune, insa in luna noiembrie se prescrie fapta (trec cei 10 ani de la comiterea faptei), in acest caz se poate solicita intreruperea executarii pedepsei pe motivul ca s-a prescris fapta? Sau trebuie sa stea 1 an de zile conform hotaririi judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: xXx2013 , utilizator 21:17, 6 Februarie 2017
Inca nu s-a prescris.
Asta vroiam sa stiu, daca s-a dat o decizie definitiva in a doua instanta (apel) si este incarcerata persoana respectiva, iar dupa 2 luni s-a prescrie fapta, ce se intampla cu acea persoana? Poate sa fie eliberata pe aceasta tema, ca s-a prescris fapta?
Daca termenul de prescriptie se implineste dupa condamnare pedeapsa se va executa.

Ovidiu Vantu a scapat de o condamnare pe prescriptie cu o amanare a judecatii.
Ceva relativ simplu dar si complicat in acelasi timp...

De la Vantu incoace nu s-a mai amanat niciodata aiurea judecata ca sa se prescrie...din cate am remarcat...din toate sursele pe care le am...
Daca hotararea judecatoreasca a ramas definitiva si prescriptia raspunderii penale nu s-a implinit, atunci hotararea judecatoreasca trebuie pusa in executare.

Hotărârea instanţei de apel rămâne definitivă la data pronunţării acesteia, atunci când apelul a fost admis şi procesul a luat sfârşit în faţa instanţei de apel.

In cazul prezentat de dvs., daca prescriptia raspunderii penale s-ar implini la doua luni dupa data pronunţării apelului, nu ar fi cauza pentru eliberarea persoanei condamnate.

P.s. daca nu ma insel, in speta dvs. este incidenta aplicarea legii penale mai favorabile.
Da, este sub incidenta legii penale mai favorabile.
Un proces penal care incepe pe camera luna aceasta, ar putea fi finalizat in instanta + apel pana la 01.10.2016 sau de regula dureaza mai mult timp?
Camera, Prima instanta si Apel in decurs de doua saptamani ? Putin probabil !
S-a fixat prima sedinta pentru camera ?

Alte discuții în legătură

Cai de atac pentru hotarare definitiva , curtea de apel??? catalin_marcel catalin_marcel Buna ziua , as avea niste intrebari , sper sa ma poate ajuta cineva. Am fost condamnat recent la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii intr-un dosar ... (vezi toată discuția)
Prescripţia executarii pedepsei împiedică anularea suspendării ... florinelteaca florinelteaca Prescripţia executarii pedepsei împiedică anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere? Bună seara! Am avut o condamnare sub supraveghere ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal vs vechiul cod penal xuser xuser Stiu ca se aplica legea ceea mai favorabila pentru inculpat dar intrebarea mea este cum se va calcula termenul de reabilitare? dupa noul cod penal sau dupa ... (vezi toată discuția)