avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala apoi contract vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala apoi contract vanzare

Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie.
Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul casatoriei cu mama mea. Mama nu are nimic.
Parintii mei pot face conventie matrimoniala prin care casa sa se imparta in cote egale intre soti si sa nu poata fi atacata de sora mea ?

Dupa conventie, vor sa faca contract de vanzare cu uzufruct viager catre mine.

Ce sanse are sora mea sa atace conventia matrimoniala si ce sanse are sa atace contractul de vanzare pentru partea ce i s-ar cuveni ei ?

Sau ce alta solutie e mai buna pentru ca aceasta casa sa imi revina mie, fara sa aiba vre-un beneficiu sora mea ? (exclus contract de intretinere)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ovidiumol , utilizator 12:33, 23 Septembrie 2016
Conventia matrimoniala nu, insa vanzarea si donatia da, ea are un drept de rezerva succesorala din jumate ce i s-ar cuveni din mostenire.
Pentru siguranță vă recomand atunci cand parintii doresc sa va transfere doar dvs. proprietatea unui imobil, recomand contractul de vanzare-cumparare, singurul care va pune bunul la adapost fata de ceilalti succesori atunci cand se va dezbate succesiunea.

Numai contractul de VÂNZARE-CUMPĂRARE este sigur.

Chiar dacă legal poate fi atacat de ceilalți frați, acuzele lor că ar fi fost donație, și nu vânzare-cumpărare nu pot fi dovedite.

Prin vânzare-cumparare, dincolo de costurile mari pe care le presupune incheierea unui astfel de contract (contractul de vanzare-cumparare al unui imobil nu se poate incheia decat in forma autentica, la notariat), mai exista doar un risc minor.

Iată care poate fi riscul:
Orice parte interesata (de obicei un alt frate) poate promova actiune in constatarea simulatiei contractului de vanzare-cumparare. Ce inseamna aceast lucru? Se solicita instantei sa constate ca intentia partilor nu a fost vanzarea, intre parinti si copii rareori achitandu-se un pret pentru imobilul instrainat, ci s-a avut in vedere o donatie ascunsa. Avantajul admiterii unei astfel de actiuni pentru cel care o promoveaza nu este unul imediat. Bunul ramane in proprietatea celui ce l-a primit (nu se poate trece totusi peste intentia partilor), insa nu sub forma unei vanzari, ci sub forma unei donatii iar aceasta inseamna ca, la decesul parintilor, va putea fi obligat sa raporteze donatia si sa readuca bunul la masa succesorala in situatia in care s-ar fi incalcat rezerva succesorala a celuilalt mostenitor.

In sprijinul celui ce promoveaza o astfel de actiune (in general un frate al „cumparatorului”) vine si faptul ca legea civila romana instituie o prezumtie de donatie in situatia vanzarilor intre parinti si copii. Aceasta inseamna ca insasi legea presupune ca intentia parintilor a fost de a dona si nu de a vinde propriului copil.

Pe langa acest „sprijin” legal, reclamantul va putea incerca sa probeze faptul ca nu s-a achitat pretul mentionat in contract, lucru destul de dificil avand in vedere absenta acestuia la incheierea actului si mentiunea din cuprinsul oricarui contract cum ca pretul a fost achitat.

Asadar, in lipsa unei recunoasteri din partea paratilor, actiunea in constatarea simulatiei e destul de dificil de probat. Cu atat mai mult cu cat, potrivit dispozitiilor codului civil roman, proba cu martori nu poate fi admisa in contra celor consemnate intr-un inscris autentic.
@Dapix....pretul trebuie dat prin transfer bancar conform prevederile legale .(utilizatorul nu are bani poate...), vanzarea simpla in cazul in care parintii nu au alta casa nu este indicat sa o faca fara rezerva uzufructului....
Vanzarea simpla ca orice alta act nu este intacabil

etc etc etc....
Ce rost are sa intocmeasca un act care va fi desfiintat?
Poate încerca să obțină bani printr-un credit de nevoi personale,dacă nu are depozite la bancă, să facă plata în contul bancar al vânzătorului, părinții să scoată banii și să-i returneze ficei, care îi poate întoarce băncii pe motiv că s-a răzgândit și renunță la credit.
Și astfel a realizat un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct legal și inatacabil.
Acest tip de uzufruct nu mai poate fi reziliat, decât dacă vânzătorul deține banii încasați să-i poată returna la reziliere.
La contractul în original va păstra atașat foaia de vărsământ/ordinul de plată de la bancă.

Dacă chiar vrea să obțină ceva, prin luptă și interes se poate.
aveti prevederile art 1091 din Cod civil, se prezuma afi donatie orice instrainare cu titlu oneros si cu clauza de uzufruct, renta sau intretinere....

Alte discuții în legătură

Ce fel de contract trebuie sa-mi faca parintii pe casa. Ionela Stefanescu Ionela Stefanescu Buna ziua As dori sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac.Parintii mei vor sa-mi faca acte pe casa doar mie nu si sotului.Mentionez ca am si o sora care a fost ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare ContSters222740 ContSters222740 Buna ziua! Eu si sotia am dori sa facem un act pe o proprietate fiicei noastre in varsta de 19 ani(dintr-o casatorie anterioara am 2 copii). -Ce fel de act ... (vezi toată discuția)
Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)