avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea tatalui din drepturi din cauza lipsei de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea tatalui din drepturi din cauza lipsei de interes fata de copil

Cum pot sa-l decad pe tatal copilului din drepturile parintesti pentru ca de cand sa nascut copilul nu a contribuit cu nimic la cresterea copilului si nici nu la vizitat niciodata ?
Ce acte am nevoie pentru a face asta si unde ar trebui sa merg ? Precizez ca nu am fost casatoriti iar copilul este pe numele meu si recunoscut de el . Am ancheta sociala din care reiese ca nu a fost la copil niciodata , ca nu a contribuit la cresterea lui si ca a fost crescut de mine de la venirea acasa din maternitate si pana in prezent . In prezent sunt casatorita ar putea fi o problema la depunerea actelor?
Singurele solutii juridice valabile sunt:solicitarea exercitarii exclusive a autoritatii parintesti de catre dvs.si obligarea la plata la plata pensiei de intretinere.
Ce acte sunt necesare si unde trebuie sa merg ca sa pot face lucrul acesta?
La judecătorie depuneți în dublu exemplar cerere de chemare în judecată la care anexați copie xerox a certificatul de naștere al minorului.
Puteți propune 2 vecini sau alte 2 persoane ca martori.

Declarațiile vecinilor devin probe, numai dacă merg la judecătorie și depun mărturie sub jurământ pe biblie în fața judecătorului, ce au spus la asistenții sociali nu are valabilitate juridică.
Judecătoria va solicita primăriei o nouă anchetă socială.
Stimata doamna,
Exista doua chestiuni juridice separate:
1. exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre dvs.
2. decaderea tatalui din drepturile parintesti.
Pentru prima: formulati o cerere de chemare in judecata a tatalui, indicand ultimul domiciliu si ultimul loc de munca, pe care le cunoasteti. Aratati prin probe (martori, mailuri, inscrisuri etc, nu stiu ce fel de dovezi aveti) ca tatal este total absent din viata copilului. Solicitati instantei sa dispuna citarea paratului (a tatalui) inclusiv la usa instantei, si sa dispuna emiterea unei adrese catre evidenta populatiei pentru a identifica eventualul domiciliu al paratului.
Pentru cea de a doua: formulati plangeri repetate la dgaspc, cu probe care sa insoteasca plangerea, prin care sa semnalati ca tatal este complet dezinteresat de copil. Solicitati-le sa faca o ancheta la dvs acasa, vecini, la ultimul domiciliu al tatalui, la scoala/gradinita, astfel incat sa se constate daca tatal este sau nu interesat de copil. Apoi solicitati DGASPC (Directia de Protectie a Copilului) sa sesizeze instanta cu o cerere de decadere, fiind singura care poate formula o astfel de cerere. Dvs nu puteti cere singura decaderea.
Art 508:Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Rezulta ca temei de drept exista. Depinde insa de pozitia DGASPC.
Intre timp, daca nu aveti pensie de intretinere stabilita, faceti o cerere pe calea ordonantei presedintiale de stabilire a pensiei la nivelul salariului minim pe economie. Dupa pronuntarea hotararii, mergeti cu hotararea legalizata la un executor ptr punerea ei in executare. Initial nu o sa va ajute la mare lucru. Dar ramane un dosar de executare silita deschis si o dovada ca omul nu plateste pensia de buna-voie.
Pentru Dapix de la asociatie: art 508, alin 2:Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie.
Deci da domana, ancheta va foloseste!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2016
proastasatului, utilizator
Trebuie să formulați o acțiune având ca obiect exercitarea autorității părintești în mod exclusiv de către dvs precum și plata pensiei de întreținere.

Alte discuții în legătură

Decădere din drepturi tata Puiut1982 Puiut1982 Buna dimineata. Am un copil dintr-o relație de concubinaj. Il cresc de 3 ani fara nici un ban de la tata copilului meu spuneti-mi va rog frumos ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Sunt tata vreau sa divortez am și un copil minor as vrea sa știu ce șanse am pentru cistigarea custodiei? St3l1 St3l1 Căsnicia nu mai merge de mult timp ea este neglijenta și cu copilul noroc cu mama mea ca o supraveghează (vezi toată discuția)
Decadere drepturi parintesti maryusmara88 maryusmara88 Buna ziua.am si eu o intrebare.concubinul meu a plecat in afara fara acordul meu si ma lasat pe mine si pe coopil singuri.ce drepturi am? Il pot decade din ... (vezi toată discuția)