avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare prejudiciu

Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 7 Aprilie 2017
Angajarea raspunderii patrimoniale a fostului salariat se face în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.

Termenul de 3 ani curge de la data producerii pagubei.
Asadar ,nu intra sub incidenta art 258 Codul Muncii situatia cand prejudiciul s-a constatat dupa incetarea raportului de munca ci sub incidenta art 268 al(1)lit cCodul Muncii
Art.268 C.mun. reglementeaza termenele de prescriptie privind actiunea in instanta.

Art.258 C.mun. reglementeaza cu totul altceva ... reţinerile după încetarea contractului de muncă.
Exista 2 spete diferite:
1. prejudiciul a fost recunoscut in timp ce persoana ce l-a produs avea calitate de angajat cu acoperirea acestuia si dupa incetarea cim art 258 Codul Muncii

2 situatia in care prejudiciul s=a constatat dupa incetarea raportului de munca si in care angajatorul are posibilitatea sa se indrepte asupra fostului angajat in termen de 3 ani de la producerea pagubei art 268a(1) c Codul Muncii ,termenul de prescriptie extinctiva !
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2016
ContSters400311, utilizator
Termenul de prescriptie privind dreptul la actiune este de 3 ani care curge de la data producerii pagubei, indiferent de data constatarii prejudiciului.

Art.258 C.mun.se refera strict la modalitatile de retinere după încetarea contractului de muncă si nu la angajarea raspunderii patrimoniale.

Angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului se face in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, norme si principii care nu sunt reglementate de niciunul din cele doua articole.

In acest sens, se exprima art.254 C.mun. la alin.1 .

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
....

Prin urmare, temeiul de drept al unei actiuni ce are ca obiect raspunderea patrimoniala a salariatului sau a fostului salariat il constituie art.254 C.mun. si nu art.258 C.mun. sau art.268 C.mun.

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna efectuat in avans Stoiadenisa Stoiadenisa Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, daca se poate, cu urmatoarea speta: O salariata a efectuat pana in luna martie 2015, 20 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)