avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere

Buna ziua tuturor,

Multumesc anticipat pentru sfaturi.

Am urmatoarea "problema", in urma divortului s-a stabilit pensie intretinere de 1/3 din venituri.

De la divort si pana acum cateva luni, copiii au beneficiat fara probleme de pensia de intretinere in varianta transfer bancar.

In momentul vacantei de vara, aproape jumatate din vacanta au petrecut-o la mine (parinte nerezident) si in consecinta valoarea pensiei transferate catre fosta sotie s-a modificat.

Acum am primit la serviciu sentinta judecatoareasca in care se mentioneaza cat contribui eu, parinte nerezident, si o solicitare de poprire din partea angajatorului a 1/3 din venituri catre contul fostei sotii.

Intrebarile mele:

- solicitarea a fost primita de la sotie, cu hotararea de la judecatorie anexata, asa se procedeaza?
- pensia este de intretinere, nu specifica in hotarare judecatoareasca varianta in bani, nu pot sa ma asigur ca ajung la ei si prin alimente/jucarii/haine/taxe de gradinita..etc.?
- cum trebuie sa procedez eu acum?

Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: edi0220 , utilizator 13:30, 5 Octombrie 2016
Stimate domn, când a devenit definitivă sentinţa de divorţ şi cea referitoare la pensia de intreţinere? Dacă au trecut mai mulţi ani, puteţi cere modificarea, bazându-vă pe
Art. 530 Cod Civil
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

La fel, puteţi cere ca pe perioada cât vă ocupaţi de copii, doamna să vă plătească pensie de intreţinere sau stabiliţi dvs. o formă de compensare.
Instanţa poate admite sau respinge doar ceea ce solicită părţile.
Buna ziua,

Multumesc in primul rand pentru asistenta.

Hotararea este din 2015, este mentionat in hotarare doar "După divorţ, autoritatea părintească asupra minorilor va fi exercitată în comun de către ambii părinţi. Stabileşte locuinţa minorilor la pârâtă. Obligă reclamantul la plata către pârâtă şi în favoarea minorilor a unei pensii de întreţinere în cuantum de 1/6 din venitul său lunar pentru fiecare minor începând cu data de 11.08.2015 şi până la împlinirea de către fiecare copil a vârstei majoratului."

Nu am mers asa departe, deoarece am crezut ca ne putem intelege.
Inclusiv pe perioada verii noi am discutat despre faptul ca in perioada vacantei se reduce pensia conform perioadei.

În modul cel mai sincer vă spun că acum, dacă aţi depune acţiune în instanţă, nu aţi avea şanse de reuşită, în plus, s-ar înrăutăţi relaţia dvs. cu mama copiilor dvs. De ce nu aveţi şanse? V-am explicat mai sus.
Cu timpul, dacă venitul dvs. creşte şi doamna cere mărirea pensiei de intreţinere sau dacă dvs. vă scade venitul şi cereţi micşorarea pensiei, veţi cere explicit achitarea pensiei în natură şi compensarea întreţinerii pentru perioada cât copiii locuiesc cu dvs.
Acum, trebuie să vă înţelegeţi cu mama copiilor.
De ce as cere diminuare sau crestere? Nu exista o valoare acolo, doar ca sunt 1/3 din venituri...de aici am extras eu ca nu sunt neaparat bani cash.
Suplimentar, aceasta cerere la serviciu nu va fi pusa in aplicare. Daca cere executare silita, nefiind specificat ca pensia este in bani si perioada de vacanta, ce se va intampla?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Deci pentru perioada de vacanţă, e clar:aveţi obligaţia, fiindcă nu scrie nicăieri că sunteţi scutit în acea perioadă;
Pentru restul, eu prevăd un război de uzură - mama va reclama că dvs. nu plătiţi conform sentinţei, dvs. vă transformaţi în colector de bonuri fiscale, mergeţi şi daţi cu subsemnatul la Poliţie, mama copiilor, la fel...şi uite aşa veţi avea ocupaţie.
dar tocmai că nu e specificat că pensia se plăteşte în natură, există posibilitatea executării silite, fiindcă nici venitul dvs. nu constă în pâine, zahăr sau cămăşi, ci în bani.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere în perioada de vacanță: se poate întrerupe plata când copilul e la părintele nerezident? Miki&dede Miki&dede # Mihaela 07mai 2018 Buna ziua. Sotul meu are o fetita de 5ani din prima casatorie. Plateste pensia alimentara lunar si nu a intarziat niciodata cu plata ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minori in strainatate 3maria3 3maria3 Buna ziua, sunt mama a 3 baieti de 7,8 si 9 ani. Am divortat amiabil de tatal lor acum 4 ani, autoritate parinteasca comuna, domiciliu la mine in Romania. ... (vezi toată discuția)
Părintele nerezident cere înapoi pensia de întreținere pentru perioada de vacanță cât minorul a stat la el. sunt obligată să i-o dau? Julieta juli Julieta juli Bună ziua. Sunt divorțata de aproape 7 ani cînd avea copilul 10 luni. Fata este facuta prin inseminare cu sperma de la donator(recunoscută de de fostul ... (vezi toată discuția)