avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb)

As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are propietarul, exista un cadru legal? este nevoie de aprobare din partea asociatiei de locatari/administratorul blocului etc?
Multumesc frumos
M.Serol
Airbnb nu are nevoie de factura de la dvs. Uneori, clienții au nevoie de facturi ca sa isi deconteze cheltuielile. Dar în momentul când emiteți factura pentru client pe firma, dvs scrieți cati ati incasat de la client, și nu cred ca acolo se regăsește și taxa plătită de către el catre Airbnb. Cred ca un contabil știe mai multe despre ce se trec în facturi.

liapapadia a scris:

Buna ziua ... f. utile informatiile dvs. Noi avem un apart pe care il inchiriem in regim hotelier pe firma. Stiti cumva catre cine se emit facturile mele? De ex, daca am incasat prin banca de la Airbnb 200 lei pt o cazare cui emit factura fiscala? Airbnb-ului sau clientului final? Multumesc mult.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2021
korryna, utilizator
Daca nu neste necesar sa detineti nici pfa nici srl cum eliberati chitanta?
BIU,"
Daca trebuie sa decontati, iar in locatia respectiva se plateste doar cash deoarece proprietarul este persoana fizica, atunci se poate apela la acest contract. In ultimul timp nu prea mai se fac plati cash la locatie, platformele gen Booking si Airbnb, au rezolvat aceasta problema si faciliteaza plata on-line. Apoi se deconteaza ele cu proprietarul.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2022
korryna, utilizator
Sunteti prima persoana care declara ca la intretinere sunt trecute persoane egale cu numarul locurilor de cazare
Ati avut situatii ca nr. de zile sa fie mai mic de 15 zile ? caz in care ati declarat nr de persoane ?

korryna a scris:

Eu administrez un apartament cu 3 camere care se inchiriaza prin booking.com
Clientii pot sa inchirieze apartamentul doar dupa ce isi trec datele si platesc pe platforma booking. Intre mine si booking exista bineinteles un contract de colaborare.
Aceasta parte este pentru a accoperi cerintele legate ce cine intra in apartamet si cum se plateste. Poate sa vina in control atat politia cat si ANAF, exista acoperire pentru cine si de ce se afla in respectivul apartament.
Proprietatea este inregistrata la ANAF, ca fiind o proprietate ce se inchiriaza in regim hotelier cu 4 locuri de cazare. La intretinere sunt trecute 4 persoane tot timpul.
Se plateste impozit pe venit real, pe baza Declaratiei Unice.
Se tine contabilitate simpla: se trec veniturile si se scad cheltuielile cu: comision booking, utilitati si alte consumabile.
Nu se poate emite factura, deoarece proprietatea este inregistrata pe persoana fizica. In schimb se poate face contract de inchiriere intre clienti si proprietar pe perioada sederii. Acest contract se poate deconta in acelasi regim ca si un contract pe perioada lunga. Se trec partile contractante, obiectul contractului, durata sederii , costul sederii si cum s-a facut plata (trebuie sa existe o dovada a platii, ca sa poata fi decontata in contabilitate).

In cazul in care proprietatea se inchiriaza prin firma, atunci se emite factura.
Firma poate inchiria proprietatea daca:
- are in statut acest obiect de activitate
- se declara punct de lucru ( trebuie si accordul vecinilor)

Sper ca informatile sa fie de folos.













Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere în regim turistic/hotelier fără acordul vecinilor dan_ph dan_ph Bună seara, adresez aici o intrebare, legat de inchirierea in regim turistic/hotelier, respectiv Ordinul de ministru din 01.03.22; conform acestuia, inteleg ... (vezi toată discuția)