avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb)

As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are propietarul, exista un cadru legal? este nevoie de aprobare din partea asociatiei de locatari/administratorul blocului etc?
Multumesc frumos
M.Serol
~ Conținut șters la cerere ~
Vă rog să îmi trimiți si mie formularele !
mariaiany@yahoo.com
Mulțumesc

Mya07 a scris:

Buna seara,

Pot sa apelez și eu la amabilitatea dumneavoastră pentru a îmi trimite și mie cele doua formulare?
Mulțumesc

Bună seara! Se poate un update cu ce este nevoie pt închirierea în regim hotelier pe persoana fizica,obișnuită, cu contract de închiriere apartament? Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2020
Andreea2709, utilizator

Închirierea în scop turistic, de către proprietari (persoane fizice obişnuite), a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioada de minim 24 de ore şi maxim 30 de zile, într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă.
Această impozitare nu se aplică persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare certificată de Ministerul Turismului.
NATURA VENITURILOR SUPUSE IMPOZITĂRII - Articolul 83 alineatul (3) şi (4) din Codul fiscal
Veniturile obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
MOD DE IMPOZITARE Articolele 85 şi 86 din Codul fiscal
I. Pe baza normei anuale de venit
sau opţional
II. În sistem real
I. DETERMINAREA VENITULUI PE BAZA NORMEI ANUALE DE VENIT Articolele 85, 120, 1201din Codul fiscal
Norma de venit pentru anul 2020 corespunzãtoare unei camere închiriate în scop turistic de cãtre proprietari în locuinţele personale este: a) pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional, cu excepţia celor de pe litoralul Mării Negre, şi pentru alte localitãţi - 15.000 lei pe an;
b) pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional de pe litoralul Mării Negre:
- pentru sezonul turistic estival definit conform legislaţiei în materie, respectiv perioada 1 mai - 30 septembrie a fiecărui an - 12.500 lei
- pentru extrasezon - 6.500 lei.
Normele anuale de venit pot fi ajustate cu coeficienţii de corecţie, corespunzător criteriilor prevăzute de articolul 2 din Ordinul 22/28/2012 şi nu pot să difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
Norma de venit şi coeficienţii de corecţie sunt publicate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov şi pot fi vizualizate pe site-ul ANAF:
- www.anaf.ro/Asistenta Contribuab
Nu este necesar sa aveți contract de închiriere intre dvs și chiriași. Se poate face dovada șederii si a platii prin platforma prin care au inchiriat. Dar uneori chiriașii doresc factura fiscala ca sa pot sa isi deconteze cheltuielile. Eu, ca si persoana fizica care închiriez sub 5 camere, nu pot sa emit factura fiscala. Soluția de compromis este acel contract de închiriere pe perioada șederii. La fel cum o persoana care vine în delegație pentru 6 luni si închiriază un apartament tot de la o persoana fizica și fac contract pe 6 luni.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Inchiriere în regim turistic/hotelier fără acordul vecinilor dan_ph dan_ph Bună seara, adresez aici o intrebare, legat de inchirierea in regim turistic/hotelier, respectiv Ordinul de ministru din 01.03.22; conform acestuia, inteleg ... (vezi toată discuția)