avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plangere penala impotriva unui specialist
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plangere penala impotriva unui specialist

Sunt parte intr-un proces de divort, avand ca si obiect (principal) stabilirea locuintei minorilor.

Avand in vedere prevederile art. 396, NCC, instanta a dispus realizarea unei anchete psiho-sociale.

Cei de la primarie au facut doar ancheta sociala, raspunzand instantei ca nu au psiholog angajat, deci nu pot efectua ancheta psihologica.
Instanta a trimis adrese la Fundatia Salvati Copiii si la inca vreo doua fundatii. Acestea au raspuns ca ei nu fac astfel de anchete pentru instanta.

Atunci, partea adversa a venit cu o "adeverinta" de la un psiholog, care declara, pe propria sa raspundere, ca poate intocmi astfel de evaluari psihologice. A fost nominalizat acest expert, dar pe parcursul procesului de evaluare am simtit ca este deosebit de partinitor..

Atunci, eu am inceput sa am banuieli si am adresat in scris niste intrebari Colegiului Psihologilor din Romania. Acesta a raspuns foarte clar ca, avand in vedere normele lor, interventiile psihologice efectuate la solicitarea/cu incuviintarea expresa a unei instante de judecata au caracterul unor "expertize psihologice judiciare", pentru efectuarea carora psihologii trebuie sa indeplineasca niste conditii speciale (masterat in psihologie judiciara, curs de formare profesionala la Institutul de Psihologie Judiciara, doctor in psihologie), iar psihologul nominalizat de instanta nu indeplineste aceste conditii legale, prin urmare nu are dreptul sa intocmeasca un astfel de raport pentru instanta.

Ulterior, dupa depunerea raportului, de catre psihologul desemnat, in instanta, i-am facut o plangere la Colegiul Psihologilor. Colegiul a raspuns: "concluziile raportului psihologic nu sunt sustinute de metodologia aplicata", dar - desi psihologul a incalcat a serie de prevederi de natura disciplinara (a emis acte care au indus in eroare cu privire la competentele sale, si-a depasit competentele profesionale prin intocmirea raportului, a emis un raport cu erori metodologice grave), totusi, nu il sanctioneaza disciplinar. Lucru oarecum de inteles, caci asa se intampla - de obicei - in bresle. Nici Colegiul Medicilor nu prea sanctioneaza medicii...

Intrebare:
Vreau sa depun plangere penala impotriva acestui psiholog. La ce prevederi ale codului penal s-ar incadra fapta sa?
- Fals in declaratii? Pentru ca a declarat instantei ca are competente pe care de fapt nu le are, din punct de vedere legal?
- Marturie mincinoasa? Pentru ca prin concluziile raportului sau (nesustenabile metodologic, conform raspunsului pe care il am de la Colegiul Psihologilor) a condus instanta la formarea unor convingeri neconforme cu adevarul. Eu as putea sa demonstrez (cu martori), zic eu, ca a fost in complicitate cu parte adversa.
- Fals intelectual?
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2016
haiawata, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:06, 8 Octombrie 2016
Inseamna ca expertii de pe acele specializari (cu maxim 4-5 experti/ specialisti) fac o gramada de bani....
Partial adevarat, in conditiile in care instantele stabilesc onorarii provizorii modeste valoric si cand se pune problema onorariului definitiv plus cheltuieli (dupa acceptarea raportului de expertiza) apar discutii si de cele mai multe ori munca expertului/ specialistului nu este platita cum ar trebui.
In plus, sa faci expertize prin toata tara, pe la judecatorii, tribunale, curti de apel si parchete este nu obositor, practic imposibil sa te odihnesti in conditiile in care esti nominalizat in zeci de dosare pentru efectuare expertiza si toti vor/ fixeaza termene de la o zi la alta. Amenzile judiciare pentru nepredare raport la termenele fixate sunt fixate anapoda, fara a se tine cont de volumul de munca.
MJ nu are in vedere aceste aspecte, iar instantele nici atat. Nu se organizeaza cursuri (lipsa de fonduri) si examene, nici macar interviuri de catre MJ.
In mod normal, fiecare judet ar trebui sa aiba minim 1-2 experti/ specialisti pentru fiecare specializare de expertiza si atunci lucrurile s-ar putea misca ceva mai repede prin instante si parchete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala impotriva unui expert (specialist) haiawata haiawata Sunt parte intr-un proces de divort, avand ca si obiect (principal) stabilirea locuintei minorilor. Avand in vedere prevederile [b]art. 396, NCC[/b], ... (vezi toată discuția)
Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)