avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plangere penala contra IML
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plangere penala contra IML

In procesul in care sunt parte, instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala.

Acest raport, spune in textul sau ca o fost intocmit la data de 14.04.2016 si redactat la data de 15.04.2016.

Dar, biletul de externare pentru o zi al persoanei expertizate este din data de 20.04.2016, deci ulterioara datei la care raportul a fost intocmit si chiar a celei la care a fost redactat!!! Eu nu spun ca nu poate fi o eroare materiala.

Dar, lucru chiar mai ciudat, printre actele medicale enumerate in cuprinsul raportului ca avute in vedere la efectuarea expertizei lipseste o Fisa de observatie de la SMURD, care era la dosar la momentul efectuarii expertizei.

Conform art. 10 din Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale:
Art. 10.
(1) La intocmirea actelor medico-legale medicul legist sau comisia desemnata are urmatoarele obligatii:
a) sa ia in considerare certificatele, referatele medicale si fisele de observatie clinica emise de unitati sanitare ale Ministerului Sanatatii sau acreditate de acesta;
b) sa verifice daca documentele mentionate la lit. a) prezinta urmatoarele elemente de siguranta: numar de inregistrare, stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului, care trebuie sa mentioneze specialitatea si codul medicului, iar in cazul fotocopiilor, mentiunea "conform cu originalul", atestata de medicul responsabil.

Intrebare:
Are rost sa fac plangere penala impotriva medicului legist si/sau a Comisiei de expertiza, intrucat prin raportul intocmit mi s-a adus un prejudiciu prin pierderea procesului in care am avut calitatea de parte?

Unde s-ar incadra fapta, din punct de vedere penal? Abuz in serviciu?

Dincolo de faptul ca eu am dreptate, atat juridic cat si uman, avand in vedere ca traim in Romania, am vreo sansa de izbanda? Adica, prevederile infractiunii de abuz in serviciu sunt chiar foarte dure, dupa parerea mea. Adica, desi prejudiciul meu este foarte mare, parca nu l-as vedea pe legist condamnat la 2-7 ani de inchisoare. Si cred ca nici nu as vrea. Eu vreau doar anularea raportului de expertiza, dar acum e prea tarziu pentru orice alta cale (eu am cerut instantei avizarea raportului de expertiza, dar mi s-a refuzat), pentru ca procesul a fost - deja - pierdut....
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2016
haiawata, utilizator
Cel mai recent răspuns: haiawata , utilizator 14:06, 7 Octombrie 2016
Este completarea pe care o banuiam, respectiv ca veti ajunge la apel.
Daca instanta de apel nu a luat in considerare ceea ce ati scris in ultimul mesaj, probabil, in functie de toate documentele existente la dosarul cauzei, nu ati fost destul de convingator, prin avocatul dvs.
Nu am alt mesaj, decat ca instanta este singura in masura sa hotarasca.
Bine, dar daca ai doua rapoarte contradictorii (unul necontestat de partea adversa si celalalt contestat de mine peste termen, putea sa nici nu fie contastat de mine.... puteam sa spun "Onorata instanta, doar atunci cand am vazut ultimul raport mi-am dat seama ca exista contradictii intre cele doua rapoarte, si va rog sa le elucidati"), cum - tu ca si Instanta - pe ce baza, respingi avizarea?

Ca sa nu mai spun ca nu motiveaza nicicum aceste lucruri in cuprinsul hotararii.

Deci, avem o hotarare judecatoreasca nelegala:
- Cf. art. 261, alin. 5, VCPC, motivarea hotărârii judecatorești trebuie să conțină, obligatoriu "motivele de fapt și de drept care au format convingerea instanței, cum și cele pentru care s-au înlaturat cererile părților".
- FARA CALE DE ATAC

De aceea, sunt obligat sa merg pe revizuire:
Art. 322
"Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
4. daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii ori daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza;"


Si pentru aceasta, sunt obligat sa fac plangere penala atat impotriva primului psiholog, dovedit nelegal si neconcludent, cat si impotriva IML.

Deci, intrebarile sunt:

1. Unde sa incadrez fapta IML: abuz in serviciu (trebuie sa devedesc intentia) sau neglijenta in serviciu (merge si culpa)?
2. Unde sa incadrez fapta psihologului: fals in declaratii (pentru ca a spus ca poate face ceea ce nu avea dreptul sa faca) si marturie mincinoasa (deoarece conform raspunsului Colegiului Psihologilor "concluziile raportului intocmit de el nu sunt sustinute de metodologia aplicata")?
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2016
haiawata, utilizator
Pentru incadrarea faptelor, asa cum intrebati dvs., trebuie sa va sfatuiti cu avocatul dvs. sau sa intervina in discutie un coleg de forum care este avocat.
Eu mi-am spus parerea dpvd al expertului.
Va doresc sa obtineti ceea ce doriti, respectiv castig de cauza.
Indiferent cat as fi de suparat (caci sunt, realmente) si cu toate ca poate ar merita, atat psihologul cat si medicul-legist sa raspunda pentru ceea ce au facut, parca nu as vrea sa-i vad la puscarie.

Pedepsele sunt foarte aspre (in opinia mea) pentru faptele lor:

Conform codului penal:

Art. 326
Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 273
Mărturia mincinoasă

(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Mărturia mincinoasă săvârşită:
a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.


Art. 297
Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Art. 298
Neglijenţa în serviciu

Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2016
haiawata, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva iml haiawata haiawata In procesul in care sunt parte, instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala. Acest raport, spune in textul sau ca o fost intocmit la ... (vezi toată discuția)
Cum contest raportul de expertiza medico legala dani82 dani82 Buna ziua Am urmatoarea situatie In urma unei interventii chirurgicale, pacientul operat a decedat, Constatarea medico legale efectuata de catre Institutul ... (vezi toată discuția)